Deel dit artikel
-

Bwin neemt groot belang in Nederlands gamesbedrijf

Bwin, een van Europa’s grootste gokbedrijven, neemt een meerderheidsbelang in UnitedGames. Het bedrijf uit Wormerveer werd wereldberoemd met het online spel Volvo Ocean Race Game.

Vorige week dinsdag zetten UnitedGames en Bwin de handtekening onder het contract waarbij de Oostenrijkers een meerderheid in het Nederlandse spellenbedrijf verwerven. Over de exacte verdeling van de aandelen, noch over de waardering doen de partijen een uitspraak.

Volgens directeur Marijn Harinck van UnitedGames is er geen optie tot volledige overname vastgelegd. “We draaien op zich goed, maar voor de internationale expansie zochten we een partner.”

Het aan de Oostenrijkse beurs genoteerde Bwin treedt met een bestuurder toe tot de directie van het Nederlandse bedrijf. Wie dat wordt, staat nog niet vast.

Harinck: “Dit opent in een keer de deur voor ons op 26 markten. Daarnaast kunnen we gaan werken met het Bwin-bestand met 43 miljoen e-mailadressen. We kennen Bwin van de Volvo Ocean Race. Zij traden op als sponsor toen we de Green Dragon in de race hielpen houden.”

UnitedGames bouwde voor Volvo de advergame voor de bekende zeilrace om de wereld. Meer dan een kwart miljoen internetters schreven zich ervoor in. Tegen het einde van de race diende zich de gelegenheid aan voor de internetspelers om de koers van een echt schip te helpen bepalen. (Zie video-interviews met Harinck.) De Oostenrijkers regelden de financiën.

Harinck: “Bwin ziet in dit soort games hun B-strategie. Het bedrijf mag namelijk in sommige Europese landen geen online gokken op sport aanbieden. Nu krijgen ze toch toegang tot een oudere, kapitaalkrachtige doelgroep die online transacties doet.”

Spellen als de Volvo Ocean Race Game en toekomstige varianten daarop verschijnen in de rubriek Games op de Bwin-sites, niet in de goksecties.

Het Europese Hof bepaalde afgelopen dinsdag nog dat Portugal en Nederland terecht de deuren dichthouden voor buitenlandse gokkers.

UnitedGames is in Nederland bekend als exploitant van internetspellen als Runescape en Stardoll. Daarnaast bouwt het in opdracht, zoals voor bedrijven als Volvo, digitale spellen.

Bwin nam vorige week nog de Italiaanse goksite Gioco Digitale over. Dat bedrijf is naar schatting 20 miljoen euro waard.

Bwin rapporteerde over het tweede kwartaal een omzet van ruim 97 miljoen euro, 8 procent minder dan het jaar ervoor, afkomstig van 20 miljoen geregistreerde gebruikers. De nettowinst bedroeg 100.000 euro. Het bedrijf heeft 80 miljoen euro in kas en zag zijn beurskoers sinds het begin van dit jaar verdubbelen.

Deel dit bericht

5 Reacties

Leonard Wolters

Nettowinst 100 euro? Lijkt me niet helemaal kloppen?

Jannemiek Starkenburg - Emerce

@Leonard, Je hebt gelijk, er mistte een nul. Het moet geen 100.00, maar 100.000 euro nettowinst zijn.

Cees de Voer

Leuk! Overigens zag ik dat bwin 100 miljoen overheeft voor de italiaanse site dus ben benieuwd hoe de 20 miljoen is berekend in jullie artikel.

webabun

<Daarnaast kunnen we gaan werken met het Bwin-bestand met 43 miljoen e-mailadressen.> 43 miljoen?allemaal opt in?allemaal toestemming voor 3den mails?

danny van der cingel

marijn & crew, in een woord: GE-FE-LI-CI-TEERD! met deze aandeelhouder, goed nieuws wat mij betreft voor de nederlandse online (game) industry

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond