Deel dit artikel
-

Cbp krijgt meer bevoegdheden

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) krijgt een nieuwe naam en nieuwe bevoegdheden. Onder de naam Autoriteit persoonsgegevens mag het vaker bestuurlijke boetes opleggen aan overtreders van privacyregels.

Een en ander is vastgelegd in een wetswijziging die staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het Cbp mag nu ook bestuurlijke boetes opleggen, maar die zijn beperkt. In de toekomst mag het Cbp ingrijpen bij schending van meer algemene verplichtingen die de wet stelt aan het gebruik van persoonsgegevens.

Een bestuurlijke boete varieert van maximaal 20.250 euro in de laagste categorie tot maximaal 810.000 euro in de hoogste categorie. De hoogste boete is bedoeld om ook overtredingen aan te kunnen pakken die opzettelijk en herhaaldelijk worden gepleegd, vaak met grote maatschappelijke gevolgen.

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) zet zelfs overigens vraagtekens bij het wetsvoorstel. De voorgestelde werkwijze maakt dat het CBP ‘niet snel en effectief zal kunnen optreden tegen grove schendingen van de privacywetgeving’. ‘Dit wetsvoorstel leidt niet tot een betere naleving van de Wet bescherming persoonsgegevens’, aldus de voorzitter van het CBP Jacob Kohnstamm. ‘De roep in de samenleving is om een waakhond met tanden. Nu worden we tandeloos aan banden gelegd waardoor bedrijven en organisaties niet de druk zullen voelen om de wet na te leven.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond