2,2 miljoen Nederlanders slachtoffer online criminaliteit in 2022

In 2022 gaf 15 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder aan in de afgelopen twaalf maanden slachtoffer te zijn geweest van een of meer vormen van online criminaliteit. Dat komt overeen met 2,2 miljoen mensen. De meesten hadden te maken met oplichting en fraude, gevolgd door hacken en bedreiging en intimidatie. Ongeveer 20 procent deed hiervan melding of aangifte bij de politie, meldt het CBS.
In 2022 werd 8 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder slachtoffer van online
oplichting en fraude, vooral van aankoopfraude (6 procent). Vijf procent had te maken
gehad met hacken en 4 procent met online bedreiging en intimidatie.
Van deze laatste vorm zijn jongeren het vaakst slachtoffer. Van de 15- tot 25-jarigen werd een op de vijf in 2022 naar eigen zeggen geconfronteerd met online bedreiging, pesten, stalken of shamesexting (een vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag waarbij naaktfoto’s of -filmpjes van het slachtoffer worden verspreid of hiermee wordt gedreigd).
Voor 37 procent van de slachtoffers van online criminaliteit had het voorval in 2022 tot gevolg dat men minder vertrouwen in mensen heeft; 30 procent voelt of voelde zich minder veilig. Slaapproblemen, depressieve klachten, angstklachten en het voorval steeds opnieuw beleven, werden elk door 7 à 8 procent van de slachtoffers genoemd.
In 2022 gaf ruim 25 procent van de bevolking van 15 jaar of ouder aan zich veel zorgen te maken over online misbruik van bankgegevens of van persoonsgegeven. 80 procent van de bevolking had een of meer beveiligingsmaatregelen getroffen om apparaten of accounts tegen misbruik te beveiligen.
Naast de zorgen over misbruik van bank- of persoonsgegevens, zei 20 procent van de bevolking van 15 jaar of ouder veel zorgen te hebben over het misbruik van accounts en over het hacken van apparaten of accounts. Over ransomware en computervirussen of -infecties maakte ongeveer 15 procent zich veel zorgen.
In 2022 zei 80 procent apparaten of accounts te vergrendelen door middel van een toegangscode, wachtwoord, vingerafdruk en/of face-id. Ruim 75 procent controleert bijlagen in e-mails vóór het openen ervan. Bijna 60 procent gaf aan updates van apparatuur of apps direct of zo snel mogelijk uit te voeren.
Het gebruik van tweetrapsverificatie en vooral het gebruik van wachtwoorden van minimaal zestien tekens zijn maatregelen die met respectievelijk 25 procent en bijna 15 procent het minst vaak werden genomen.
Van de Nederlanders achtte 50 procent de kans aanwezig – dat wil zeggen ‘(heel) groot’ of ‘niet groot, niet klein’ – om zelf slachtoffer te worden van een hack van een apparaat of account. Verder zag 42 procent een risico om met aan- of verkoopfraude te maken te
krijgen.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond