Deel dit artikel
-

Celstraffen voor internethandel in medicijnen

Voor het eerst zijn er in Nederland door de rechter celstraffen uitgedeeld wegens de verkoop van medicijnen via internet. De directeur van Europharmacy uit Veghel en een apotheker uit diezelfde plaats werden donderdag door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot elk een celstraf van 100 dagen, waarvan 65 voorwaardelijk, en boetes van 200 duizend euro. Zes huisartsen die meewerkten aan de illegale pillenhandel kregen geldboetes opgelegd.

Apotheker Frans H. (46) uit Velp en directeur Victor J. (46) uit Stein hebben volgens de rechtbank deelgenomen aan een criminele organisatie. Beiden zijn schuldig bevonden aan het verkopen van niet-geregistreerde medicijnen aan particulieren, zonder dat deze mensen vooraf goed werden geanalyseerd. Het gaat om middelen die onder de Opiumwet vallen omdat ze een kans op verslaving hebben, waaronder carisoma, depronal en valium.

De internetapotheek Europharmacy en De Amert Apotheek in Veghel werkten volgens Justitie als apotheek en groothandel tegelijk, terwijl een groothandel niet direct aan patiënten mag leveren. De zes huisartsen werden misleid, doordat de twee hoofddaders net deden alsof ze over de vereiste vergunningen beschikten.

De zes huisartsen kregen voor hun rol boetes van respectievelijk 1250 euro, vijfduizend euro, 30 duizend euro en drie keer 45 duizend euro. Het Openbaar Ministerie had tegen de artsen ook een taakstraf geëist. Volgens de rechtbank valt de artsen 'te lichtvaardig' handelen te verwijten. Zij zetten hun handtekening onder vele duizenden aanvraagformulieren met enkele standaardvragen. Bovendien verdienden de artsen veel geld met het goedkeuren van de formulieren: tussen 4,50 en 10,50 euro per aanvraag. Het zou gaan om 140 duizend zendingen van medicijnen.

De meeste medicijnen stuurde Europharmacy naar de Verenigde Staten. De zaak werd medio 2004 ontdekt toen de douane op Schiphol in grote aantallen retour gezonden pakjes medicijnen aantrof die waren verzonden door de groothandel in Veghel. Het onvoorwaardelijke deel hebben H. en J. al in voorrarrest uitgezeten, zodat ze niet opnieuw de cel in hoeven. De apotheker uit Velp en zijn zakenpartner uit Stein zijn volgens het OM de eersten die in Nederland in celstraffen hebben gekregen vanwege het verkopen van pillen via internet. De apotheker wordt ook een halfjaar uit zijn beroep gezet, maar hij was al zelf gestopt.

De advocaten van de huisartsen stelden dat hun cliënten slechts voorzagen in een markt voor patiënten die alleen via internet aan de juiste middelen zouden kunnen komen. De rechtbank achtte het niet aannemelijk dat de duizenden afnemers allemaal in een zodanige noodsituatie verkeerden dat bestellen via internet de enige manier was waarop ze aan de pillen konden komen.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond