Ceo SPSS: “We zijn een start-up van 34 jaar”

Wat wil de klant? Het Nederlandse DataDistilleries ontwikkelde software om dit te ontdekken. Onlangs werd het bedrijf overgenomen door de Amerikaanse branchegenoot SPSS. Ceo Jack Noonan van SPSS vertelt wat de plannen zijn.
Behalve de branche waarin ze werkzaam zijn hebben SPSS en DataDistilleries nog een ding gemeen: een universitaire achtergrond. Waar DataDistilleries zijn wortels heeft in het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) komt SPSS voort uit Stanford University, eveneens de bakermat van Google en Netscape. 34 jaar geleden werd aan Stanford University de technologie ontwikkeld waarmee SPSS uiteindelijk als bedrijf van start ging.
"Wat we nu doen bij SPSS, met een focus op ' , werd in het begin ook al gedaan", zegt Ceo Jack Noonan. "We noemden het toen echter nog data-analyse." Het vakgebied is er al lang, de adaptie heeft echter wat tijd in beslag genomen en de terminologie verandert om de paar jaar, wil hij maar zeggen. "We zijn een start-up van 34 jaar", constateert hij lachend.
SPSS is gespecialiseerd in software waarmee bedrijven binnen hun database(s) inzicht kunnen krijgen in klanten en hun mogelijke wensen. De bedoeling is dat bedrijven de tools die SPSS heeft ontwikkeld gebruikt om te voorspellen wat het gedrag van een klant zal zijn. Verder speurt SPSS namens bedrijven naar frauduleuze klanten en bijbehorende profielen, bijvoorbeeld voor creditcardmaatschappijen. Met 1250 medewerkers, een jaaromzet van 209 miljoen dollar (in 2002) en wereldwijd 250 duizend klanten is SPSS een grote partij op de markt voor 'datamining'.
Het is het 'voorspellend vermogen' waarmee SPSS zich wil onderscheiden van het gros van de crm-aanbieders. "Het in staat zijn om te voorspellen wat de klant wil of zal doen wordt steeds belangrijker", zegt Noonan. Daarbij leunt SPSS regelmatig op de resultaten van crm, zo beaamt Noonan, maar het hanteert een kortere termijn in zijn werkwijze. "Crm is iets wat bedrijven voor de lange termijn inzetten. Onze producten kunnen op korte termijn geimplementeerd worden en dienen ook op korte termijn resultaat op te leveren."
Als voorbeeld noemt hij telecombedrijf Verizon, dat bij de mobiele tak op jaarbasis 2,5 procent van zijn klanten zag weglopen naar de concurrentie. "Dat was op jaarbasis 300 miljoen dollar voor dat bedrijf. Door te analyseren wat voor abonnementen de klanten die overstapten hadden, hebben we kunnen bepalen wat de risicogroep is voor Verizon. Deze mensen maakten gebruik van naar verhouding onvoordelig abonnementen, met het actief benaderen van deze groep mensen is het aantal vertrekkende klanten met 33 procent teruggebracht."
6,4 miljoen voor DataDistilleries
Geheel op eigen kracht kwam SPSS niet tot de sterke positie in 'datamining' die het nu heeft. In het afgelopen decennium kocht het al achttien branchegenoten op en recent voegde het daar ook DataDistilleries aan toe. Het betaalde 6,4 miljoen dollar voor het Amsterdamse bedrijf, waarvan 1 miljoen dollar in contanten. In de cijfers over het derde kwartaal van SPSS valt te lezen dat er sprake is van "zwakke resultaten" in Europa. Koopt SPSS zich nu een sterkere positie op de Europese markt?
"Het doel is niet om via DataDistilleries die positie te versterken", zegt Noonan. "De reden dat de inkomsten tegenvallen is dat de algehele economie zwak is. We wilden DataDistilleries overnemen omdat het bedrijf met zijn producten precies past binnen onze strategie, we willen voorspellende, analytische software op applicatie-niveau aanbieden, en dan toegespitst op verticale markten. De producten die DataDistilleries nu verkoop aan zijn klanten willen we wereldwijd in de markt zetten."
DataDistilleries kent momenteel een jaaromzet van 4,5 miljoen euro (over medio vorig jaar tot medio dit jaar), en noteerde in de laatste drie kwartalen winst. "In de Benelux zijn we marktleider met onze producten", zegt Marcel Holsheimer, directeur van DataDistilleries, "maar dat is slechts 2 procent van de wereldmarkt." De overname door SPSS biedt DataDistilleries sneller en gemakkelijker ingang op andere markten, zegt hij. "We hebben wel geprobeerd om in bijvoorbeeld Duitsland actief te worden, maar dan vraagt men zich toch af wie DataDistilleries is. SPSS is een naam die iedereen binnen deze branche kent."
Voor de nabije toekomst verwacht Noonan dat zijn bedrijf zich met name gaat richten op het "uitbouwen van de verticale toepassing" van de voorspellende analytische software. De toepassing van 'datamining' verschilt al dermate tussen de diverse branches, dat er meer ruimte komt voor specifiek toegesneden producten. "Te denken valt bijvoorbeeld aan healthcare, waar toepassingen voor het opsporen van fraude ontwikkeld kunnen worden." Een andere toepassing richt zich op hrm, met "applicaties die bedrijven helpen te bepalen welke werknemers het meest waardevol zijn." Noonan: "Op alle gebieden waar je met mensen te maken hebt, zie je de behoefte om voorspellend en daarmee anticiperend te kunnen werken."
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond