Deel dit artikel
-

CES: ‘Veel feedback op cryptomunt Libra’

De Libra Association, de organisatie achter de cryptomunt Libra, heeft veel feedback gekregen. Dat vertelde Dante Disparte, hoofd policy en communications, dinsdag op CES tijdens het congres Digital Money in het Venetian Hotel in Las Vegas.

De Zwitserse organisatie, gelieerd aan Facebook, is vanaf de aankondiging met kritiek onthaald. Toezichthouders vrezen een ontwrichting van het financieel stelsel. Anderen denken dat Libra niet kan voldoen aan financiële regelgeving.

Facebook had als ambitie om deze nieuwe munt, die gekoppeld zou worden aan een mandje met bestaande valuta’s, tijdens de eerste helft van 2020 te lanceren, maar dat zit er niet in.

Disparte heeft echter geen haast. “We falen als we niet als een vertrouwde organisatie worden gezien. Je moet ons zien als de Linux Foundation voor betalingen.”

De belangrijkste overweging om de Libra uit te brengen is om een nagenoeg frictieloos betaalsysteem beschikbaar te maken voor zeker 1,7 miljard mensen die momenteel geen bankrekening hebben. Disparte: “Het betaalcircuit werkt nog steeds als het vaste telefoonnet, hoe verder je belt, hoe meer je betaalt. Als je 1000 dollar vanuit de VS wil overmaken aan Puerto Rico ben je 30 dollar kwijt. We hebben met het internet de grenzen van informatie opgeheven, het wordt hoog tijd dat we dat ook met het betaalsystemen doen.”

Maar Akin Sawyerr van Decred heeft weinig vertrouwen in de Libra organisatie. Daar zitten allemaal partijen in die hun eigen belangen willen veiligstellen. “Ik ben er niet van overtuigd dat Libra niet de zoveelste ommuurde tuin gaat worden. Dat is het voordeel van cryptomunten als Bitcoin, daar is niemand de baas.”

Maar Disparte wees op recente schandalen rond cryptomunten. “De meeste mensen willen een vertrouwde partij die ze kunnen mailen of bellen.”

Disparte benadrukte dat niemand in de organisatie, ook Facebook niet, meer dan één stemrecht heeft. Ook is het niet zo dat de belangen van een paar internetreuzen voorop komen te staan.

Dat creditcardverstrekkers Visa en Mastercard, betalingsbedrijf Stripe en webveiling eBay zich terugtrokken als partners van het project ziet Disparte niet als een grote ramp. “Je moet ons zien als een startup. Er vertrekken partners en er komen partners bij. We hebben minimaal 100 partners nodig en we hebben al veel nieuwe aanmeldingen.”

Foto CES

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond