Deel dit artikel
-

China dreigt Trump met handelsoorlog

China dreigt de verkoop van iPhones en Amerikaanse auto’s in te perken als de aanstaande president Trump zijn beloofde handelsbeperkingen doorvoert.

Trump heeft aangegeven dat hij heffingen van wel 45 procent wil invoeren op producten van China, iets van de Chinese staatskrant Global Times bestempelt als ‘roekeloos’.

Trump wil de handelsbeperkingen doorvoeren om meer banen in de VS zelf te creëren, maar experts verwachten dat dit alleen maar averechts zal werken. De Amerikanen gaan de pijn echt voelen, omdat China bijvoorbeeld geen Boeings meer zal bestellen, maar uitwijkt naar Airbus, voorspelt de Global Times.

Vooral Apple realiseert een substantieel deel van zijn omzet in China. Ook vindt daar een groot deel van de productie plaats.

Bij werknemers van Apple is veel onrust ontstaan na de verkiezingen, zo blijkt uit een diplomatiek memo van topman Tim Cook. Hij raadde zijn werknemers aan ‘samen vooruit te gaan’.

Deel dit bericht

2 Reacties

bert

Netto gaat er geld naar China. Dus die kunnen niks dan wat mopperen. De betaler bepaalt. De VS in dit geval.

Ivo

Beetje te kort door de bocht Bert. De voorgestelde handelsbeperking zorgt juist voor minder geld naar China, dus dat argument vervalt. Vervolgens staat niks China in de weg om hun geldkraan naar de VS dicht te draaien en beperkingen op producten uit de VS in te stellen.
Daarnaast is er een reden dat er zoveel vanuit China (en de rest van Azië)naar de VS gaat namelijk lagere productiekosten. Door de productie naar de VS te halen (waarvoor kennelijk een dergelijke financiële kunstgreep nodig is) zullen de kosten stijgen en daar zal iemand voor moeten betalen. Dus dit gaat of de consumenten geld kosten, of de producenten moeten genoegen gaan nemen met lagere marges.
Natuurlijk zitten er nog meer effecten aan een dergelijke ingreep, maar het is m.i. dus te kort door de bocht om te stellen dat de VS dit gewoon kan doen en dat China dan alleen maar kan mopperen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond