Deel dit artikel
-

‘Trump ramp voor innovatie’

Mocht Donald Trump winnen, dan is dat slecht nieuws voor de Amerikaanse techindustrie. Afgelopen zomer waarschuwden 145 techentrepreneurs, onder wie Barry Diller, Pierre Omidyar van eBay en Steve Wozniak, voor de gevolgen. ‘Zijn campagne is gebaseerd op woede, hypocrisie, de angst voor nieuwe ideeën en nieuwe mensen, en het geloof dat Amerika steeds zwakker wordt.’

Tegen de verwachting in heeft Trump grote kans om de nieuwe president van de VS te worden, al is het verschil met Clinton nog altijd minimaal. Trump won belangrijke staten als Florida, Ohio en North Carolina. Clinton moet hopen op winst in Michigan, Wisconsin en Pennsylvania, maar in die laatste staat lijkt Trump aan de winnende hand.

Trump werd afelopen zomer door de techondernemers in een open brief ‘een ramp voor innovatie’ genoemd. ‘Zijn visie staat recht tegenover het open uitwisselen van ideeën, de vrijheid om te bewegen en onze productieve samenwerking met de rest van de wereld die juist zo belangrijk is.’

De brief was niet ondertekend door de topmannen van Apple, Google en Facebook, maar het is geen geheim waar hun voorkeuren liggen. Traditioneel koos Californië, het thuisland van Silicon Valley, gisteren voor Clinton.

Clinton kreeg zestig procent meer donaties uit de techindustrie dan Trump. Werknemers bij Apple, Alphabet, Microsoft, Facebook en Amazon doneerden alleen al 3 miljoen dollar voor Clinton. In totaal kwam 55,7 miljoen dollar uit de techhoek. Investeerder Peter Thiel, die in de Raad van Bestuur van Facebook zit, heeft Trump overigens wel gesteund met 1 miljoen dollar.

Wat Trump precies in petto heeft voor de techindustrie is niet duidelijk. Maar in een van zijn speeches beloofde hij dat Apple zijn computers weer gewoon in de VS gaat maken, in plaats van in China. Hij haalde ook uit naar Amazon baas Jeff Bezos die The Washington Post heeft gekocht als een ‘middel voor politieke macht’. Die krant was de afgelopen maanden niet al te vriendelijk voor Trump.

Er is, al heeft hij daar niets over gezegd, ook grote kans dat Trump beperkingen oplegt aan buitenlanders die zich in Silicon Valley willen vestigen. Ook heeft Trump al laten doorschemeren dat hij omwille van de nationale veiligheid toegang wil tot data.

capture

lev radin / Shutterstock.com

Deel dit bericht

7 Reacties

Mark

Tuurlijk, als ik even van de grootste tech bedrijven van America was zoals Apple dan zou ik ook zeggen dat Trump een ramp is voor innovatie. Apple maakt een kleine hand vol mensen puissant rijk. De devices worden door moderne slaven in China in elkaar gezet.

Daarbovenop geen belasting betalen in de usa maar in belastingparadijzen en dan zou ik ook zeggen dat het een ramp is om de Amerikaanse bevolking te laten mee profiteren in de vorm van werk of belastinginkostenn.

Emerce probeer eens wat meerwaarde te creëren in plaats van het napraten van de grote bedrijven.

Paul Haarman

Trump wordt dus de nieuwe president inmiddels. Zou hij de tech-industrie restricties opleggen? Ik denk het niet, hij zal elke groei-industrie nodig hebben “to make America great again”. Business as usual dus? Afwachten denk ik. Wanneer de vrijhandelsakkoorden inderdaad worden opgezegd gaat dit een tsunami veroorzaken. De Amerikanen kozen voor verandering,daarin klinkt iets van hoop, maar uiteindelijk gaat het om de uitvoering. Voor de tech-industrie en voor de wereld rest voorlopig onzekerheid. Wait and see!

Kamiel

Helemaal met je reactie eens Mark! Trump is een succesvolle, innovatieve zakenman die bedrijven juist mogelijkheden zal bieden als het werkgelegenheid biedt en revenue (en tax) terugvloeit naar Amerika in plaats van postbus BV-tjes in A’dam Zuid.

M.

Ben wel benieuwd hoe de Amerikanen reageren als ze zien wat het met de prijzen van hun geliefde iPhones doet op het moment dat productie daadwerkelijk naar de US teruggehaald zou worden vanuit Azie (zoals Trump heeft beloofd).

Marco

Trump komt uit een vastgoed familie en traditioneel als ze zijn weten ze daar geen fluit van vernieuwen en innoveren. Je kunt wel vinden dat Apple geld verdient aan goedkope Chinese arbeid, maar ondertussen is er in elk geval arbeid (in China dan wel, ergens anders komt ie niet meer namelijk. Het westen heeft zich uit de markt geprijsd). Dat Trump er ook niks van snapt heeft hij meermalen bewezen. Door Apple te dwingen in Amerika te produceren maakt Trump alle Aziatische concurrenten gigantisch blij. Zijn wens laten uitkomen betekent de dood voor Apple. De prijzen zullen omhoog schieten en de kwaliteit gaat omlaag. Trump’s slogan is “Let’s make America great again!” En dat doet hij door de concurrentie positie van alle Amerikaanse bedrijven die in het buitenland produceren te verslechteren. De come out wordt dan “Let’s make America small!”
Olie en vastgoed boeren uit Amerika zijn per saldo geen jongens die veel goeds doen. Ze betekenen een rem op progressie en vernieuwing. Een rem op,liberaal en tolerant denken. Dat brengt weinig goeds over het algemeen. Obama was de beste president van de afgelopen 25 jaar. De meeste slechte was de olieboer ( republikein) Bush. Die heeft ook weinig goeds neergezet.

Ben

Innovatie is voor een handjevol techbedrijven wel leuk, maar laten we eerlijk zijn, innovatie en automatisering zorgt ervoor dat steeds meer mensen hun baan verliezen. Het is leuk dat Uber alles autonoom wil laten rijden en Amazon alles wil bezorgen met drones, maar deze technische innovaties zijn eigenlijk maatschappelijk niet verantwoord. Stel je even voor dat morgen alles door drones wordt bezorgt en alle auto’s/transport vanzelf rijden, dan zouden miljoenen mensen in een klap werkeloos zijn. En dit zijn maar hele simpele voorbeelden. Voor degene die roepen, ja er komen toch ook nieuwe banen, dit zullen er altijd minder zijn dan dat er weggeautomasiseerd worden, anders heeft het geen nut te automatiseren. Ook zou ik dan eens graag een model willen zien, waaruit zou blijken dat er meer banen terugkomen.

Enfin, maatschapelijke innovatie is wat de mensen willen en wat nodig is, en dat deze techbedrijven daartegen zijn, ja dat verbaasd me niks, want zij kunnen niet meer innoveren zoals zij zelf willen, maar zullen rekening moeten houden met de maatschappij.

Errol van Engelen

Trump is volgens mij geen ramp voor de Tech industrie. Hij wil korte metten maken met het internationaal terrorisme en daar is juist veel meer Tech voor nodig. Denk aan Big Data, Analytics en Intelligence. Andere zaken waaruit zou blijken dat hij de Tech industrie probeert in te perken, zullen mogelijk minder hard worden gespeeld als tijdens de verkiezingscampagne is gezegd. After all, de VS leven van Tech en dat zal ook Trump niet willen veranderen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond