-

Trump vs. Clinton: we hadden het kunnen weten

Politiek experts en de media zijn in shock, Trump heeft de Amerikaanse verkiezingen gewonnen. Wat onmogelijk leek is werkelijkheid geworden en dat in hetzelfde jaar als de bekendmaking van Brexit. Maar ho stop, dit wordt geen opiniestuk, vooral een interessante en luchtige vergelijking tussen de zoekwoorden ‘Trump’ en ‘Clinton’. Hoe zien de zoekvolumes eruit in de afgelopen maanden en uren? Wereldwijd en in Nederland? We deden onderzoek naar het zoekgedrag met behulp van Google Trends en de Google AdWords zoekwoordplanner.

Ruim negen keer meer gezocht naar Trump

Als we puur naar aantallen kijken van de wereldwijde zoekvolumes in de afgelopen twaalf maanden, dan hadden we de uitslag misschien wel kunnen voorspellen. Met een gemiddelde van bijna 7,5 miljoen maandelijkse zoekopdrachten in de afgelopen twaalf maanden staat Trump fors boven Clinton, die op een bescheiden gemiddelde van 823.000 zoekopdrachten per maand uitkomt.

Naast de piek in de afgelopen maanden zien we dat men ook in de maanden voorafgaand aan de verkiezingen bezig was met het onderwerp.

trump-vs-clinton-1 

Let op: de cijfers links in de grafiek zijn relatief, het gaat hier dus niet om absolute zoekvolumes.

We zien grote interesse in aangrenzende landen, zoals Canada en Mexico. Maar ook Australië, Nieuw Zeeland, Zuid-Amerika en West-Europa waren duidelijk betrokken bij de verkiezingen. In onderstaande afbeeldingen zien we de zoekvolumes per land (blauw=Trump & rood=Clinton).

clipboard01

Als relatief klein land maken we ons toch best wel druk om de Amerikaanse verkiezingen. Voor beide zoektermen staan we als land in de top 15 landen qua zoekvolume. In ons land werd er met 60.500 maandelijkse zoekopdrachten ruim zeven keer zoveel gezocht naar Trump dan naar Clinton (8.100). De grootste interesse zien we in de provincies Groningen, Noord-Holland en Zuid-Holland.

Wat zocht men dan precies?

Het meest zocht men de afgelopen 12 maanden naar de voor- en achternamen van de kandidaten en combinaties daarvan (‘clinton trump’). Veel topzoektermen* bevatten de woorden ‘debate’, ‘polls’ en ‘news’. Daarnaast is veel interesse voor gerelateerde personen, zoals:

  • ‘Ivanka Trump’, dochter van Donald Trump;
  • ‘wife’ in combinatie met ‘Trump’ (Melania Trump is zijn vrouw);
  • ‘Bill Clinton’, voormalig president en man van Hillary Clinton;
  • ‘Bernie Sanders’, verloor het president kandidaatschap binnen de Democratische partij van Hillary Clinton;
  • ‘Obama’, die kennen we natuurlijk allemaal.

De snelst stijgende zoektermen* zijn specifieker van aard. Rondom Trump is er veel interesse voor ‘Pence’, ‘delegates’ en ‘Melania speech’. De snelst stijgende zoektermen rondom Clinton lijken opvallend genoeg wat negatiever van aard, zoals ‘seizure’ en ‘wikileaks’.

top-and-rising-queries
Wanneer we naar wat meer inhoudelijke termen kijken zien we dat de grootste interesse binnen de VS uitgaat naar immigratie, gevolgd door abortus:

trump-vs-clinton-map-3

Nederlanders vanochtend massaal op zoek naar speech

De grootste piek van zoekvolume rondom Trump in de afgelopen 24 in Nederland was vanmorgen in Nederland tussen 8:00 en 9:00 uur. Termen rondom de speech van Trump zijn het meest populair, maar ook de reactie van Obama vinden we interessant. De top 5 snelst stijgende zoektermen rondom Trump in Nederland zijn:

  1. trump victory speech
  2. overwinningsspeech trump
  3. reactie obama op trump
  4. toespraak trump
  5. donald trump victory speech

De top 5 rondom Clinton laat zien dat we erg benieuwd waren of Clinton nog kon winnen en wat haar reactie was op de uitslag van de verkiezingen:

  1. reactie clinton
  2. clinton concession speech
  3. kan clinton nog winnen
  4. can clinton still win
  5. clinton speech

Ook leuk, bekijk hier een timelapse van Trump- of Clinton-videokijkers op YouTube.

trump-vs-clinton-map-4

 

Bronnen: Google Trends & Google AdWords zoekwoordplanner

*) De gerelateerde termen (topzoektermen en snelst stijgende zoektermen) zijn gebaseerd op de ‘related queries’ in Google Trends: 

“Related queries: Users searching for your term also searched for these queries. You can sort by the following metrics:

* Top – The most popular search queries. Scoring is on a relative scale where a value of 100 is the most commonly searched query, 50 is a query searched half as often, and a value of 0 is a query searched for less than 1% as often as the most popular query.

* Rising – Queries with the biggest increase in search frequency since the last time period. Results marked “Breakout” had a tremendous increase, probably because these queries are new and had few (if any) prior searches.”

Foto boven het artikel: 360b / Shutterstock.com

 

Deel dit bericht

5 Reacties

Reinier

Leuk stukje Fieke! 🙂

Fieke

Bedankt Reinier!

peter

Toch niet helemaal een goed vergelijk. Zoekvolumes moet je dan ook vergelijken met het absoluut aantal stemmen voor de kandidaten. Clinton heeft immers absoluut gezien meer stemmen gekregen dan Trump. Alleen door het systeem met electoral votes heeft trump de verkiezingen gewonnen.

Fieke

Bedankt voor je reactie Peter! Best wel bizar he, dat Clinton absoluut gezien meer stemmen had. Inderdaad ook interessant om op die manier naar zoekvolumes te kijken. Volgens mij is dat vooral interessant als de aantallen dicht bij elkaar liggen, zoals het aantal stemmen dat nog geen half procent van elkaar afwijkt. Het aantal zoekopdrachten loopt in dit geval natuurlijk zeer sterk uiteen.

Berend vd Berg

Het zou geholpen hebben in je visualisaties als Trump een rode kleur (=Republican) gegeven had en Clinton de blauwe (=Democrat) . Nu zijn de kleuren precies het tegenovergestelde van waar de kandidaat voor staat en wat ze op elke andere site zijn.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond