Deel dit artikel
-

Chinese influencers met meer dan half miljoen volgers moeten hun identiteit prijsgeven

China’s grootste sociale mediaspelers, waaronder Tencent Holdings en ByteDance, hebben hun meest populaire influencers gevraagd om hun ware identiteit te onthullen op sociale media.

Tencents WeChat, de TikTok-achtige Douyin en videodienst Kuaishou Technology van Tencent plaatsten vergelijkbare berichten voor gebruikers met minstens een half miljoen volgers, melden diverse media.

Ze treden daarmee in de voetsporen van Weibo Corp., die influencers ook al aanschreef.

De acties onderstrepen het harde optreden van het de mediawaakhond tegen anonieme Chinese sociale media-accounts, na een campagne in april van het ministerie van Openbare Veiligheid. Door de ware namen te onthullen kan China strenger toezien op wat zij ‘gevaarlijke inhoud’ vinden.

In de loop der jaren heeft China een ingewikkeld systeem ontwikkeld om online content te reguleren. De toezichthouder heeft in 2015 bijvoorbeeld een regel gelanceerd die de registratie van echte naam voor gebruikers van verschillende online diensten, waaronder blogs en instant messaging, verplicht stelde.

Influencers die weigeren kunnen zich afmelden. Tot de sancties behoren een limiet op inkomsten en beperkte toegang tot nieuwe volgers.

Een populaire influencer van Weibo, bekend als Tianjinguxia, die meer dan 7 miljoen volgers heeft, is niet van plan zijn identiteit prijs te geven en kondigt aan te willen stoppen.

Vorig jaar begonnen sociale apps zoals Weibo en Douyin ook al de locaties van gebruikers weer te geven op basis van hun IP adressen, een maatregel om de verspreiding van valse geruchten tegen te gaan.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond