Deel dit artikel
-

Cisco met partners in geweer tegen wormen

Cisco is een samenwerking gestart met drie anti-virusbedrijven om de strijd aan te binden met wormen en virussen. De bedrijven presenteerden een toepassing waarmee het inloggen op een bedrijfsnetwerk – ook van buiten – pas mogelijk is nadat alle beschikbare virus-updates geïnstalleerd zijn.

De partners waarmee Cisco het Network Admission Control Program heeft opgezet zijn Symantec , Network Associates en Trend Micro . Doel is om via deze methode te voorkomen dat virussen en wormen als Blaster en Sobig.F binnendringen op bedrijfsnetwerken. Ook willen Cisco en zijn partners ervoor zorgen dat het inloggen op het bedrijfsnetwerk van buiten kantoor veiliger wordt.

Centraal staat nieuwe software onder de noemer Cisco Trust Agent. Hiermee kunnen bedrijven aangeven aan welke voorwaarden voldaan moet worden voordat er ingelogd mag worden op het netwerk. Volgens Cisco en partners ontbreekt het momenteel vaak aan duidelijke richtlijnen op dit gebied. Met het inloggen – zowel binnen het bedrijf als via een laptop of pda van buiten het bedrijf – controleert de Cisco Trust Agent of alle vereiste patches en virus-updates wel geïnstalleerd zijn. Mochten deze ontbreken dan kan iemand bijvoorbeeld beperkte toegang verleend worden om alsnog de updates te installeren, of de toegang wordt in zijn geheel geweigerd.

Voorkomen is beter dan genezen, is het credo. "Momenteel is het risico dat een bedreiging escaleert een kwestie van minuten", zegt Jeff Platon, Cisco's senior director Advanced Technologies, tijdens de Europese presentatie van het Network Admission Control Program. "In de toekomst zal het echter een kwestie van seconden zijn." De mogelijkheid om schade te voorkomen wordt daarmee steeds beperkter, wanneer er niet bijkans automatisch updates geïnstalleerd worden, zo is de boodschap.

Cisco stelt de toepassing gratis beschikbaar aan zijn klanten, die er vanaf medio 2004 over kunnen beschikken. Wordt het uiteindelijk een betaalde dienst? "Die plannen hebben we niet. We bieden het nu ook niet gratis aan om bedrijven op die manier eraan te binden", zegt Phil Dean, Cisco's marketing manager EMEA voor Security & Content Networking.

Cisco zoekt naar uitbreiding van het aantal bedrijven dat samenwerkt binnen het Network Admission Control Program. "We zijn momenteel in gesprek met Microsoft", zegt Dean. "Een belangrijke partij omdat Cisco Trust Agent gerelateerd is aan Windows." De bedoeling is ook om het Network Admission Program onder licentie aan te bieden aan niet-klanten.

Tijdens de presentatie benadrukten leidinggevenden van Cisco, Symantec, Network Associates en Trend Micro, dat het een "gezamenlijke" verantwoordelijkheid is om ervoor te zorgen dat de beveiliging van bedrijfsnetwerken wordt verbeterd. Proberen Cisco en partners hiermee ook geschaad vertrouwen in netwerken te herwinnen, na de recente aanvallen van wormen en virussen? Dean zegt "geen toegenomen twijfel" te zien in bedrijfsnetwerken en investeringen in bedrijfsnetwerken, als gevolg van de recente aanvallen van wormen en virussen. "We doen dit omdat we een verplichting hebben om ervoor te zorgen dat netwerken veilig zijn. Netwerkktechnologie en beveiliging gaan hand in hand."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond