Deel dit artikel
-

Claim om ‘gratis’ smartphone telecombedrijven

De Stichting Consument & Telecomsector (ConTel) dreigt de drie grote telecomaanbieders KPN, T-Mobile en Vodafone met een claim van honderden miljoenen euro’s. Zij zouden ten onrechte mobiele abonnementen met een gratis telefoon hebben verstrekt, terwijl dat mobieltje niet écht gratis was. Dat meldt het AD vanochtend.

ConTel baseert zijn claim op een uitspraak van de Hoge Raad dat het verstrekken van een gratis toestel eigenlijk een koop op afbetaling is. De telecombedrijven zouden daarmee de strenge regels jarenlang hebben ontweken en als het ware kredieten hebben verstrekt zonder dat abonnementshouders zich daarvan bewust waren.

Volgens ConTel leggen de telecomaanbieders het duidelijke oordeel van de Hoge Raad naast zich neer. Ze bieden nog steeds abonnementen met een gratis toestel aan, zonder de wettelijk verplichte bescherming voor de consumenten.

ConTel, onder leiding van Calvin Ceder, wil nu aansturen op een ‘minnelijke schikking’, anders volgt een rechtszaak. ConTel is het meldpunt AfzetAbbo gestart om een schatting te kunnen maken van het aantal gedupeerden.

De telecomaanbieders hopen intussen op een convenant met minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën). Daardoor kunnen ze een uitzonderingspositie krijgen en hoeven ze niet aan de strengere kredietregels te voldoen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond