Deel dit artikel
-

Cloudspecialist Nadella nieuwe CEO Microsoft

Een verrassing is het niet meer, maar formeel is het nu wel: Satya Nadella is de nieuwe directievoorzitter van Microsoft. Bill Gates wordt weer actief en gaat een derde van zijn tijd aan zijn geesteskind besteden.

Dat maakte Microsoft zojuist, kort voor de opening van de beurs, bekend.

Zijn aanstelling maakte een einde aan een zoektocht van vijf maanden en aan de speculatie dat Nokiabaas Elop Microsoft zou gaan leiden. Nadella komt uit India, werkt 22 jaar voor Microsoft en is hoofd van de cloudactiviteiten. Zijn expertise komt goed van pas, aangezien cloudhosted software de de facto standaard van de toekomst van digitale diensten is.

“Ik ben hier om impact te maken. Eerst binnen het bedrijf en, daarop volgend, buiten het bedrijf. Er liggen veel kansen voor ons in de uitdagingen waar we voor staan. Ik wil ieder obstakel weghalen dat innovatie in de weg staat en daarna focussen op wat Microsoft uniek maakt. Waar Microsoft stond voor ‘productief’ gaan we naar ‘meer doen binnen de beschikbare tijd’, klinken zijn eerste publieke woorden.

Bill Gates krijgt een actievere rol binnen Microsoft. Hij gaat een derde van zijn tijd doorbrengen in de organisatie die hij ooit oprichtte. De techneut legt zijn rol als president-commissaris neer, maar blijft wel in de raad van commissarissen. Zijn huidige rol wordt overgenomen door John Thompson, die de zoektocht naar de nieuwe CEO leidde. Gates gaat zich bezighouden met technologie en producten. Vanuit die positie en met zijn ervaring vormt hij een buffer en steun in de rug voor Nadella.

De uitdagingen voor Microsoft:

  • dalende verkoop van pc’s en laptops
  • verlies van dominante positie van Windows
  • underdog in mobiele wereld die door Android en iOS wordt gedomineerd
  • Bing en online advertisingdiensten slaan internationaal niet aan ondanks miljarden investering

Kansen:

  • clouddiensten voor zakelijke en consumentenmarkt
  • Azure, wordt als goede concurrent voor Amazon Web Services gezien
  • constant evoluerende technologiemarkt biedt groeikansen
  •  vertrouwen van financiële markt en steun van Bill Gates geven Microsoft een lange adem.

Video met interview met Satya Nadella:

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond