Deel dit artikel
-

Vijf vragen over de nieuwe CEO van Microsoft

Hij lijkt op de Belgische komiek Philippe Geubels, maar spreekt met een minder onverstaanbaar (Indiaas) accent: wat kunnen we verwachten van de nieuwe CEO van Microsoft, Satya Nadella?

Never heard of….!
Dat kan kloppen, Satya was tot nu toe vooral een man van achter de schermen, maar wel een echte Microsoft veteraan. Na een kort verblijf bij Sun Microsystems kwam hij al in 1992 bij Microsoft, als programmamanager voor Windows ontwikkelaars. Het was het jaar waarin Windows 3.1 het levenslicht zag. Zijn ster rees eigenlijk pas zeer recent, met het uitbouwen van de cloudafdeling. Met als belangrijkste product uiteraard de virtuele Office 365. Satya  wordt een uitmuntende teamspeler genoemd.

Wie wordt zijn belangrijkste adviseur?
Het meest verrassende nieuws van de afgelopen dagen was toch wel dat Microsoft oprichter Bill Gates (58) weliswaar aftreedt als bestuursvoorzitter, maar technisch adviseur wordt van Nadella. Mogelijk is deze dubbelrol gekozen om Wall Street gerust te stellen. Nadella moet zich immers nog bewijzen als een man met een visie. Gates heeft een eigen kantoor in Kirland, Washington niet ver van het hoofdkwartier van Microsoft. Zijn bemoeienis houdt ook een risico in: het wordt moeilijker om Microsoft los te trekken van het Windows-verleden. Dat zou niet verstandig zijn, nu consumenten pc’s inruilen voor tablets. Nadella heeft overigens al laten doorschemeren dat hij het huidige beleid wil voortzetten.

Welke richting gaat Microsoft op?
De benoeming van Nadella duidt er op dat Microsoft zich vooral op de zakelijke markt wil richten. In de tweede helft van 2013 verdubbelden de inkomsten uit clouddiensten bijvoorbeeld tot 1,1 miljard dollar. Het tijdperk van de softwarelicenties is voorbij. Een van de grootste uitdagingen voor Nadella wordt om de overgenomen hardwaredivisie van Nokia uit te bouwen. Microsoft zou de nieuwe BlackBerry kunnen maken, uiteraard met Windows Phone. Nadella heeft in een e-mail gemeld dat Mobile en Cloud First de nadruk zal krijgen.

Wordt Microsoft een software- of een hardwarebedrijf?
Microsoft heeft in de loop der jaren hardware eigenlijk alleen uit een soort noodzaak gemaakt. Domweg omdat men geen greep had op bepaalde markten. Dat begon met spelcomputers, destijds volledig in handen van Japanners. Dus kwam Microsoft met de Xbox. Toen Android oprukte, besloot Microsoft zich in te kopen bij Nokia en eigen (Surface) tablets te maken. Tot nu toe met wisselend succes. Het zou best eens kunnen dat Microsoft sommige activiteiten gaat verzelfstandigen om zo partners niet voor het hoofd te stoten.

Nooit meer developers, developers, developers?
Zijn voorganger Steve Ballmer was een ietwat ongeleid projectiel, van oorsprong een typische verkoper, en een spitting image van de luidruchtige vader van Ramond Barone uit de legendarische tv-serie Everybody Loves Raymond. Nadella is meer een nerd zoals Bill Gates. En ja, de presentaties zullen vermoedelijk een stuk saaier en serieuzer gaan worden. Nadella is in elk geval niet te oud om te leren, zo vertelde hij in zijn eerste interview. ‘Ik koop meer boeken dan ik kan lezen. Ik schrijf me in voor meer online opleidingen dan ik kan voltooien.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond