Deel dit artikel
-

Column: Wat jij, Flutstuk?

[MAGAZINE] Ik kreeg er weer flink van langs na mijn vorige column – waarvoor mijn oprechte dank, keep’m coming. De reactie van Flutstuk sprong eruit. Vooral door de briljante naam waarin zijn identiteit versmelt met zijn mening.

Ik had nog geen letter gelezen of ik wist al waar hij voor stond. Nu komen mensen meestal pas in beweging als dingen niet bevallen. Ik heb daarom de ijdele hoop dat achter de helaas niet geponeerde naam Fantastischverhaalman een zwijgende meerderheid schuilgaat die na het lezen van m’n column de hele middag blij door de woonkamer huppelde.

Goed of slecht, reacties zijn als fenomeen zelf interessant. Veel kranten en sites verafschuwen online reacties en gaan steeds vaker over tot censuur. Hun core business is immers uiten, niet ontvangen. Maar er is geen weg terug. Decennia lang was het hebben van een mening voorbehouden aan een elite. Nu grijpen we allemaal de kans een discussie te voeren of te beginnen. Iedereen kan bloggen, twitteren en nieuws maken. En daar komen dan weer reacties op. Natuurlijk gebeurt dat juist in Nederland volop, met onze sterk door jaloezie gedreven cultuur. We tomen anderen liever in dan dat we hen aansporen tot succes. De Dutch dream bestaat niet, Dutch courage en Dutch disease wel. Over succesvolle ondernemers of slimme netwerkers in de online wereld wordt vaak negatief gesproken.

De Amerikaanse investeerder Julie Meyer pakte op eDay de stier bij de ballen: als iemand jou vertelt ‘denk je soms beter te zijn dan anderen?’ moet het antwoord zijn ‘wat let jou om te proberen beter te zijn dan anderen?’ Uniek aan het nieuwe reageren en meedoen is dat het grotendeels anoniem gebeurt.

Ik onderteken met mijn echte naam, maar ik geloof dan ook oprecht dat privacy dood is. En de briefschrijvers in het NRC Handelsblad heten op z’n minst nog — pak ’m beet — ‘drs. F.L.K. van Dusschoten te Zoetermeer’. Maar nog nooit zag ik een stuk in een papieren Nederlandse krant ondertekend met ‘Flutstuk’ of ‘Emax’. Zoals de ‘reaguurders’ van GeenStijl of andere community’s fraaie fantasienamen hebben. Een drs. Van Dusschoten reageert daar niet — of misschien wel, maar dan als Captain Diehard of Superior Bastard. In Japan is die identiteitsslag al verder doorontwikkeld. In de Japanse cultuur is het not done om uitgesproken of keihard onbeleefd te zijn. Op publicaties wordt weinig gereageerd, laat staan onder eigen naam. Dit neemt niet weg dat in de mondige wereld ook Japanners de behoefte voelen hun stem te laten horen. De site mixi.co.jp is hierdoor een waanzinnig succes. Hier worden alle hedendaagse onderwerpen, inclusief alle Japanse taboes, op een onbespoten manier besproken. Alles wat je niet ziet en hoort op straat, komt wel naar boven. De Mixi-reaguurders hebben een ‘valse’ identiteit en de toon is ongekend fel.

De kunst is om van de geleende identiteit een karakter te maken dat anderen gaan herkennen. Het is zeker niet de bedoeling om uiteindelijk uit de kast te komen en je ware ik te laten zien. Dat zou gezichtsverlies zijn. Ik verwacht dat dit model ook in Nederland een geweldig succes kan worden. Wat jij, Flutstuk?

Richard Derks pendelt tussen Amsterdam en San Francisco voor zijn derde startup: Respectance.com

Bron foto: DIDEO (CC)

Deel dit bericht

5 Reacties

nimrod

Kom, zo dat valt te leren erg is het ook weer niet maar eigelijk gaat het nergens over maar dat valt te leren Richard! zie:capoliticalnews.com:groeten Nimrod.

Jeroen Spierings

Dat anoniem gedoe snap ik echt niet ik reageer niet zo heel veel maar als ik het doe onder mijn eigen naam. Gezichtsverlies kan ik al helemaal niet begrijpen. Je moet gewoon je mening kunnen geven zowel online als offline en jezelf kunnen zijn geleende identiteit sorry hoor! Maat goed misschien ben ik gewoon te naief. Succes met je column

Bart

Flutstuk, zowel inhoudelijk als tekstueel (net als die andere, eerdere column). Stoppen met schrijven.

Peter van der Helm

Mooi stukje!In Amerika gebeuren overigens hele andere dingen….mensen reageren op stukjes met hun eigen mening of insteek (die er vaak niet toedoet). Zie voorbeeld: http://nl.youtube.com/watch?v=nMNu68gsAPA Helemaal eens dat Nederlanders te vaak enkel iets afkeuren.Superveel succes! ;p

uh flutlaffaard

Is een mening je minder waard als je niet weet wie die mening heeft gegeven? Het is denk ik niet zo erg moeilijk om te begrijpen waarom mensen hun mening onder een alias schrijven. Zolang we in een landje leven waarin je vrijelijk je mening mag geven maar daar ongekend hard en soms zelfs met geweld op afgerekend kan worden door 'flutidioten', denk je wel tweemaal voor je gaat aftitelen met Dr. Karel Urbanus Terbreght uit Urk. Om nog maar niet te denken wat de effecten kunnen zijn als je gaat voor die nieuwe baan bij de Overheid en je toekomstige werkgever besluit eerst even je CV'tje na te trekken op het Internet en daar jouw 8 jaar oude mening tegenkomt. Je was actief lid van die club die de Nederlandse Overheid hard aanviel omdat ze de Euro wilde introduceren tegen een belachelijk lage koers. Nee, laat mij maar lekker onderblijven in de grijze massa van de eeuwig onbekenden waaruit ik prettig en onbezonnen mijn gal en mening ongestraft kan spuien. Daarna is mijn dag in ieder geval weer goed en wat anderen daar mee doen mogen ze helemaal zelf weten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond