Concurrenten Funda winnen marktaandeel
Hoewel Funda nog steeds veruit de meest gebruikte website is onder huizenzoekers, is het gezamenlijke aandeel van alternatieve sites behoorlijk. Alternatieven van Funda trekken 36 procent van alle online huizenzoekers. Dat blijkt uit een analyse van Spacemakers.
Funda stond jarenlang synoniem aan ‘online zoeken naar een huis.' De laatste anderhalf jaar is de concurrentie voor de site echter flink toegenomen. Spacemakers, een website voor projectonwikkelaars, maakte een overzicht van de marktaandelen van huizensites in maart. De site deed dat op basis van aantal bezoekers en pageviews.
De meest populaire site na Funda is Woonkrant.nl van De Telegraaf. Deze huizensite heeft een aandeel van 6 procent. De sites Huislijn (5,2 procent) en Dimo (3 procent) volgen. Het eind vorig jaar door de Rabobank overgenomen Zoekallehuizen heeft volgens Spacemakers een aandeel van 2,7 procent. Een site die ook behoorlijk wat media-aandacht trok, Miljoenhuizen, heeft een aandeel van 2,4 procent.
Uit de analyse blijkt dat de concurrentie van Funda erg versnipperd is. Er zijn negen concurrenten met een aandeel van meer dan een procent. De rest van de markt wordt ingenomen door grote makelaarsformules of -kantoren, zoals Meeus en Makelaarsland.
'Concurrentie bedreigend'
Funda en hoofdaandeelhouder NVM voeren momenteel een strijd over de te voeren koers van Funda. Drie weken geleden werd de directie van Funda door de NVM op non-actief gesteld, onder meer omdat de directie huizen van niet-NVM makelaars wil tonen. Funda is nu nog het exclusieve domein van NVM-makelaars, die ongeveer 80 procent van het Nederlandse huizenaanbod in handen hebben. Concurrenten claimen een completer huizenaanbod te hebben.
Hoewel er nog niet één grote concurrent is van Funda, is de gezamenlijke concurrentie van woningsites wel bedreigend, vindt Marque Joosten, de op non-actief gestelde Funda directeur. In het onlangs verschenen jaarverslag over 2006 schreef hij dat de inkomsten uit advertenties voor Funda onder druk komen te staan door de toenemende concurrentie. Funda moet volgens hem de vrijheid hebben om in te spelen op de veranderende marktomstandigheden.
De op non-actief gestelde Fundadirectie voert momenteel gesprekken met de NVM over een mogelijke terugkeer.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reacties
Loek Sassen
Het is toch eigenlijk gek dat een makelaar wordt gekozen op basis van zijn deelname op Funda. Dat zegt toch iets over de status van de makelaars en zijn diensten zelf. Je zou een makelaar toch veel meer willen beoordelen op zijn totale promotiepakket, op zijn commercie vaardigheden, omgang met kandidaatkopers etc. welke je wellicht zelf minder hebt. En additionele dienstverlening zoals het ondertekenen verkoopcontract, begeleiding notaris etc. Schijnbaar gaat het hier steeds minder om, welk de onstuimige groei van de alternatieve Internet-makelaars t.o.v. Funda weer verklaart. Het zou ons als Huizenpartner.nl prima uitkomen wanneer Funda zou opengaan, dan staat iedereen in gedachte van de consument weer gelijk in de markt en gaat juist dat stukje extra dienstverlening het onderscheid brengen. Overigens slagen wij erin zonder Funda met uitstekende resultaten woningen van particulieren te verkopen. Woonkrant.nl, Dimo.nl, Speurders.nl en in wat mindere mate, maar nog steeds goed Marktplaats.nl vullen deze zoekrol uitstekend in en doen gezamenlijk in steeds mindere mate onder voor Funda. En met name daar denk ik dat de "oude" directie ;-)van Funda de juiste problemen zag. Funda inkomsten nemen af, niet omdat er nog meer omvattende woningzoekers zijn (met inderdaad vaak verouderde informatie), maar omdat nu met Internet veel meer opties mogelijk zijn om je huis met succes ook zonder Funda te verkopen. In dat verband is het trouwens aardig om te weten dat 85% van de woningen aan kopers in de eigen regio worden verkocht (straal < 25 km). Internet vervult voor deze verkopers een prima 24-uurs portaal van alle gegevens van je woning. Voor dat stuk heb je dan geen makelaarskantoor meer nodig. Je moet dan wel lokaal vindbaar zijn. Dat juist proberen wij te doen met Ikwilmijnhuisverkopen.nl, maar er zijn zoals in het artikel al gesteld meerdere wegen rondom Funda.