Deel dit artikel
-

Concurrentie argwanend over ‘paid inclusion’ bij Yahoo

Yahoo breidt de mogelijkheden voor 'paid inclusion' uit, een methode waarmee bedrijven betalen voor opname in de zoek-index. Google keurt de werkwijze van Yahoo af. Ook het Nederlandse Ilse vraagt zich af of Yahoo daarmee de goede weg is ingeslagen.

De methode van ‘paid inclusion’ die Yahoo nu nog verder gaat invoeren houdt in dat een adverteerder tegen betaling zijn site kan laten opnemen in de index. Deze index is de database van alle pagina's die door de zoek-robots van de zoekmachine zijn geïndexeerd. Vanuit deze index haalt een zoekmachine de zoekresultaten die vervolgens gerangschikt worden weergegeven.

Het feit dat een adverteerder betaalt voor opname in de index garandeert nog geen (hoge) positie in de rangschikking, aldus de partijen die gebruik maken van 'paid inclusion', waaronder AltaVista. Toch is de methode niet onomstreden, aangezien de kans dat er vermening optreedt van 'objectieve' zoekresultaten en reclame wel groter is geworden.

Met een zogeheten ‘content aggregation programme’ biedt Yahoo adverteerders al enige tijd de mogelijkheid om tegen betaling tussen de niet-betaalde zoekresultaten te verschijnen. Deze mogelijkheid wordt nu uitgebreid met een nieuwe vorm van indexering die Yahoo heeft ingesteld.

De stap van Yahoo werd door veel analisten verwelkomd, maar er zijn ook industry-watchers die zich zorgen maken over de strategie van het bedrijf. Er gaan stemmen op die zeggen dat Yahoo op deze manier een wig drijft tussen de bedrijven die wel en de bedrijven die geen geld hebben.

Yahoo schijnt echter beloofd te hebben dat non-profit organisaties niet extra hoeven te betalen voor de nieuwe vorm indexering. Yahoo wil niet zeggen hoe vaak de eigen zoekbots de sites van non profit-organisaties zullen bezoeken en ook niet hoe hoe uitgebreid ze de content van de websites in kaart zullen brengen.

Google liet in een eerste reactie weten dat het de aanpak van Yahoo afkeurt. Google mede-oprichter Larry Page vindt dat er genoeg andere manieren zijn om geld te verdienen met ‘search’ en dat de methode van 'paid inclusion' waarvoor Yahoo nu kiest wat hem betreft zeker niet de voorkeur verdient.

Tot voor kort maakte Yahoo zelf nog gebruik van Google-zoektechnologie . Maar daaraan maakte Yahoo twee weken geleden een abrupt einde. Het bedrijf denkt met de overname van Inktomi over betere zoektechnologie te beschikken. Dat zet de boel nog eens extra op scherp.

Paul Molenaar, directeur van Ilse, heeft ook zijn bedenkingen bij de werkwijze van Yahoo. “Wij zijn heel huiverig om posities in onze index te verkopen. Dat zullen we dus ook niet zo gauw doen.” Molenaar vindt het op zich echter geen probleem als er advertenties verschijnen rondom de zoekresultaten. “Een advertentie op zich is niet erg, als het maar als zodanig herkenbaar is. “Laat de gebruiker bepalen hoeveel last hij heeft van die advertentie”, aldus Molenaar.

Deel dit bericht

3 Reacties

Henk

De marketingmachine van Yahoo draait op volle toeren blijkbaar. Als je eerst het bericht verspeid dat je denkt aan een advertentievrije versie omdat je bang bent dat teveel reclame in je zoekresultaten de gebruiker afschrikt en nauwelijks enkele etmalen later komt met de mededeling dat de je zoekresultaten wil beinvloeden met betaalde resultaten, tja dan moet je jezelf achter de oren krabbelen. Molenaar heeft gelijk, rondom de resultaten oke. Het antwoord op internet is aan de gebruiker, no tricks want dat frustreert.

Paul

Paid Inclusion zorgt ervoor dat je sneller wordt gespiderd door de zoekmachine. Feit blijft dat het nog altijd van cruciaal belang is dat je website doorcrawlbaar moet zijn. Indien dit niet het geval is kun je betalen tot je een ons weegt maar zul je niet tot nauwelijks in de zoekresultaten naar voren komen. Daarnaast is het van belang voldoende content te hebben met de zoekcriteria die aansluiten op het zoekgedrag van de gebruiker. Uit onderzoek van Checkit kotm naar voren dat paid inclusion niet zorgt voor een hogere positie dan wanneer men de 'gratis kanalen' wordt opgenomen in de database van bijvoorbeeld Altavista. Maar als de marketingmachine van Yahoo er een verhaal van maakt dat het voor bedrijven beter is om te betalen kan hier, makkelijk en periodiek, veel geld mee worden verdient!!

W Ten hage

Paul Molenaar: “Wij zijn heel huiverig om posities in onze index te verkopen. Dat zullen we dus ook niet zo gauw doen.” Niet zo gauw doen?? In Ilse kom je alleen nadat je een vermelding bij een startpagina gekocht hebt!! Dat lijkt mij toch exact hetzelfde als het verkopen van een positie.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond