Deel dit artikel
-

Consumentenbond: maak uploaden legaal voor thuiskopie

De Consumentenbond en artiestenvakbonden roepen de Tweede Kamer op de Nederlandse thuiskopieregeling niet te vervangen door een downloadverbod. De bonden zien het liefst dat downloaden legaal blijft en dat uploaden legaal wordt.

Tegenover het uploaden moet een bredere internetvergoeding staan waaruit kunstenaars, producenten en auteurs vergoed kunnen worden.

De oplossing ligt volgens de bonden niet in het criminaliseren van de consument, wat gebeurt als er een dergelijk verbod komt.

De bonden stellen voor om niet de blanco dragers, maar apparatuur waarmee films of muziek kan worden opgenomen of gespeeld te belasten. Hierbij worden mobiele telefoons met een geïntegreerde mp3-speler genoemd en ook harddisk recorders. Met de opbrengsten hieruit zou jaarlijks 30 miljoen euro opgehaald moeten worden. Dat geld moet vervolgens bij de juiste rechthebbenden terecht komen. Op die manier hoeft er geen downloadverbod of een verbod op thuiskopiëren ingevoerd te worden, zo menen de bonden.

Waar nu, zo becijferen de bonden, 30 procent van de thuiskopieën van het internet afkomen, zal dit in de toekomst snel veranderen. Het is niet ondenkbaar dat het merendeel van deze kopieën uiteindelijk van het internet komen. Om die reden ziet de Consumentenbond dan ook graag dat de vergoeding op apparaten vervalt wanneer dit percentage boven de 70 komt. Een bredere internetvergoeding zou dan de oplossing moeten zijn.

Dat zou betekenen dat de rechthebbenden om tafel moeten met de internet service providers. Deze vergoeding zou zowel het upload- als het downloadgedrag van de consument moeten vergoeden, waarbij het uploaden gelegaliseerd moet worden. Het gaat dan wel om het niet-commercieel uploaden.

Volgens de Europese richtlijn mogen lidstaten nu kiezen uit een verbod op thuiskopiëren, of een regeling waarbij consumenten wel voor eigen gebruik mogen kopiëren. Op dit moment zit er op blanco dragers als een CD of DVD een heffing, waarmee de vergoeding over onder meer musici en auteurs wordt verdeeld.

Een parlementaire werkgroep stelde in 2009 voor om binnen drie jaar de Nederlandse thuisoptieregeling te vervangen voor een downloadverbod. Het kabinet nam het voorstel over, maar de Tweede Kamer moet het punt nog behandelen. Zowel de Consumentenbond als de vakbonden voor musici, dansers en acteurs Ntb en FNV Kiem, spreken zich nu uit tegen dit voornemen.

Bron foto: ninjapoodles (CC)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond