Deel dit artikel
-

Consumentenkeus bij digitale videodienst TiVo lijkt farce

De Amerikaanse dienst voor digitale videorecorders TiVo lijkt zijn belofte niet waar te kunnen maken dat de keus van de consument centraal staat. TiVo blijkt de recorders van consumenten zodanig te hebben geprogrammeerd dat zij automatisch programma's van Discovery Channel opnemen.

Amerikaanse TiVo-abonnees hebben ontdekt dat hun digitale videorecorder (DVR, ook wel personal videorecorder genoemd), die zonder video-tapes non-stop opneemt, twee avonden per week automatisch Discovery Channel opnam. Discovery is aandeelhouder van TivO en zijn CEO John Hendricks is directielid van TivO.

TiVo verkoopt zijn dienst juist met de belofte dat de keus van de kijker centraal staat en de DVR de voorkeur van de gebruiker kan onthouden. Die kan automatisch opnemen op interesses als 'alle honkbalwedstrijden' of 'alle films met Arnold Schwarzenegger'. De DVR werkt zonder videotapes en neemt non-stop op een harde schijf op. Daardoor kan live televisie bijvoorbeeld even worden onderbroken en later voortgezet.

Een deel van de circa 510.000 TiVo-kijkers is woedend. Zij beschouwen de truc van TiVo, die werd ontdekt door de site TVPredictions , als een ernstige schending van de privacy. TiVo zelf zegt zich van geen kwaad bewust te zijn, zo schrijft het Britse dagblad The Guardian. TivO zegt dat Discovery het netwerk is waarvan het 'dode tijd' inkoopt om 'infomercials' en advertenties te tonen. Dat wordt vervolgens naar de abonnees gedownload als extra bron van inkomsten.

Deel dit bericht

3 Reacties

Dirkjan Luykx

Ik heb de Tivo Community {site; http://www.tivocommunity.com } en de links uit het artikel even gecheckt, want zelf merk ik helemaal niets van automatische Discovery opnames. Aha, het blijkt iets genuanceerder te liggen: Tivo heeft een overeenkomst met Discovery om via hun channel(s) de dagelijkse service download en andere Tivo informatie (filmtrailers bv.) naar de Tivo units te downloaden. Nou prima, liever zo dan langdurig inbellen via de telefoon (ook al gebeurt dat gratis en 's nachts). Ik heb al twee jaar tot volle tevredenheid een DirecTv receiver met ingebouwde Tivo unit (gemaakt door ons eigen Philips!), waarbij de MPEG2 van de satelliet zonder conversie direct op de harddisk gaat. Met een extra 120GB harddisk, heb ik nu zo'n 145 uur DVR opslagcapaciteit. De automatische trailers en promo's waarover nu zoveel ophef bestaat, beschouw ik als een leuke extra service; sterker nog, vaak zijn ze alweer snel verdwenen en dus bekijk ik ze nu zodra ik ze in het hoofdmenu vermeld zie staan. Ze staan bovendien op een aparte, gereserveerde opslaglokatie en nemen dus geen "schaarse" opslagcapaciteit in. Nee, het zal weer wennen zijn om – als ik terug in NL ben – weer met videobanden in de weer te moeten. Na het einde van {Tivo UK; http://news.com.com/2100-1040-983432.html } zal er voorlopig wel geen Tivo dienst in Europa opgezet worden… of is er hier nog een believer met durfkapitaal?!

RJ

Dirkjan, ik heb goed nieuws voor je, want Nederland heeft nu ook zijn TiVo variant (zie http://www.vodio.com). Meer een soort open Tivo, want je kan van je eigen PC een soort TiVo box maken, een Digitale Vider Recorder noemen ze het, maar da's natuurlijk hetzelfde. Niet zo glad als de TiVo box, maar wel weer met modernere compressies (mpeg4/DivX). Dus je kan nog veel meer uur op je 120 GB opslaan. Met volledige Nederlandse TV Gids on-line, waarmee je zelfs op afstand je video kan inprogrammeren. En een good-old Internet verhaal, met believers, en zonder durfkapitaal, kortom de beste weg naar succes! Dus geen reden meer om in Engeland te blijven hangen… 😉

Dirkjan

eh .. okay .. vier jaar later en al drie jaar terug in ons kikkerlandje (*), ben ik nog steeds met videobanden in de weer. Heb wel een STB van UPC maar die heeft de fase van kinderziektes nog niet overwonnen en de DVR variant van UPC is mij te prijzig. Tivo is ondertussen alweer vele fases verder, gezien de nieuwsberichten, o.a. video downloads i.s.m. Amazon. (*) niet vanuit Engeland, maar vanuit de States overigens.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond