Deel dit artikel
-

Contentsyndicators boeken winst in veranderde markt

Na het roemruchte einde van Yournews eind vorig jaar werd het stil op de Nederlandse markt voor contentsyndicatie. De twee Nederlandse syndicators Momac, voortgekomen uit Yournews, en Sitecast zeggen inmiddels winstgevend te zijn. "Content is nog steeds king", aldus Jan Willem des Tombe, CEO van Veritate, dat mede-eigenaar is van Sitecast.

Momac begon in november vorig jaar, als een doorstart van het eerder failliet verklaarde Yournews. Het bedrijf bood in de nieuwe opzet plaats aan negentien medewerkers, een aantal dat inmiddels is afgenomen tot zestien na een reorganisatie eerder dit jaar. De markt zat toen tegen, vertelt directeur Bart Nieuwenhuizen, verantwoordelijk voor techniek en financiën. "We moesten op kosten bezuinigen."

Behalve dat er een nieuw bedrijf gevormd moest worden op de resten van Yournews, diende Momac ook een omslag te maken naar nieuwere vormen van content syndicatie. Portals bezuinigden het afgelopen jaar op wat Nieuwenhuizen "faciliterende content" noemt. "De meeste omzet halen we nu uit het leveren van content voor SMS-diensten en ook het leveren van de techniek voor het versturen van content via SMS."

Dit lijkt een sterk groeiende markt, met voor Momac een hogere winstmarge. "Dat valt wel mee", zegt Nieuwenhuizen. "De partij die de technologie voor het versturen van SMS levert komt in de omzet het slechtst weg." Bovendien is de markt rond SMS-content en -diensten inmiddels behoorlijk verzadigd, zegt Nieuwenhuizen. "We ervaren daarin meer concurrentie dan in de periode van Yournews bij het aanleveren van content aan websites." Het is dan ook zaak om met "creatieve, nieuwe applicaties te komen", zegt hij. Als voorbeeld hiervan noemt Nieuwenhuizen diensten voor MMS, de opvolger van SMS, waarbij ook geluid en plaatjes aan een SMS-bericht bevestigd kunnen worden. Inmiddels hebben twee partijen interesse om hiervoor met Momac samen te werken, aldus Nieuwenhuizen.

"Deze maand maken we voor het eerst winst", zegt Nieuwenhuizen. Dat stemt tevreden, aangezien de omzet naar verwachting dit jaar niet zal stijgen. "Die gelijkblijvende omzet is wel een teleurstelling. Je denkt dan een jaar gewerkt te hebben en te groeien, en vervolgens sta je nog op hetzelfde punt. Aan de andere kant, er zijn ook mensen die me zeggen dat ik het moet zien als een goede prestatie, gezien de teruggang in de markt." Goed nieuws is bovendien dat Momac nu "een stabielere omzet" heeft, zegt Nieuwenhuizen. "De omzet per klant is lager, maar we leveren onze klanten nu wel producten met een hoge toegevoegde waarde. Dat betekent dat ze minder snel zullen opstappen." Het is een van de redenen dat Momac verwacht de winst te kunnen continueren.

Sitecast
Een andere belangrijke contentleverancier, Sitecast , zegt ook winstgevend te zijn. Het bedrijf is in meerderheid eigendom van het ANP, het levert content alleen aan websites. Sitecast is oorspronkelijk opgezet door OOiPtech en Veritate, die beiden nog een belang in het bedrijf hebben. Sitecast is feitelijk een technologie die het mogelijk maakt om content door te sluizen naar verschillende afnemers. Het heeft ook maar een medewerkers in dienst, de productie van de content wordt door de aanbieders gedaan, waaronder ANP, de afhandeling van de administratie is in handen van Veritate, OOIPtech richt zich op de techniek.

Sitecast heeft zowel professionele afnemers als website-eigenaars die het nieuws en aanverwante content gratis gebruiken op hun site. In ruil daarvoor plaatsen deze afnemers banners op hun site, dit zorgt voor omzet bij Sitecast. In totaal zijn er 3365 van dergelijke afnemers. Zij hebben zich ingeschreven en kunnen op de site van Sitecast een keuze maken uit nieuwscategorieën en ook aangeven welke bannertypen ze ondersteunen op hun site. Het aanbrengen van een code op de eigen webpagina is voldoende om dagelijks een verversing van het nieuws te krijgen.

Onlangs sloot Sitecast een overeenkomst met Tiscali en 12Move, waarbij deze providers hun homepage-eigenaren de mogelijkheden van Sitecast onder de aandacht brengen. "Tiscali heeft ongeveer 250 duizend leden met een homepage. Deze mensen kunnen nu via Sitecast hun homepage dynamischer maken. Voor Tiscali betekent dat meer binding met hun leden", zegt Jan Willem des Tombe, CEO van Veritate.

Het is "heel stil" geweest de afgelopen periode rond contentsyndicatie, zegt Des Tombe. "Dat is opmerkelijk, want we weten dat content nog steeds king is. Er is vraag naar, het is alleen zaak om het goedkoop te kunnen leveren." Aan die voorwaarde kan Sitecast wel voldoen, zegt Des Tombe, omdat het een technologische oplossing centraal heeft gesteld en de afhandeling door de afnemers zelf laat doen (via de codes). "Het is nog niet heel erg winstgevend", zegt Des Tombe, "het is dun, maar de cijfers zijn wel zwart".

Momenteel probeert Sitecast klanten die de content 'gratis' krijgen te bewegen over te stappen naar een model waarbij ze wel betalen en zelf de inkomsten uit banners proberen te verkrijgen. "We stimuleren ze om er een serieus business-model van te maken." Dit blijkt echter nog niet al te zeer aan te slaan, er zijn nog weinigen die deze overstap maken. Des Tombe: "Het staat nog redelijk in de kinderschoenen." De geringe animo is volgens Des Tombe vooral te wijten aan "de algehele malaise in de internetindustrie en daarmee de geringe bereidheid om te investeren in content". Daarnaast noemt hij als reden de ingezakte markt voor online reclame. "Het heeft tijd nodig, maar die hebben we met Sitecast."

Deel dit bericht

9 Reacties

Alex Rutgers

En? Waar zijn de reacties nu? Als er qua sensatie iets te zeuren en te beleven valt (dure auto's, dure locaties, …) zijn de reacties (meerendeel fantasy stories) niet te tellen! Doen we het eindelijk goed, laat niemand, maar dan ook niemand hier op reageren, zucht… :-(. Deze stilte zegt mij wel iets over de groep mensen die op de voorgaande events gereageerd hebben (met uitzondering van Emerce zelf die wel consequent en zakelijk aandacht geeft aan de bewegingen op de content/syndicatie markt). PS: De opmerking in 'Content is King' van begin dit jaar dat YourNews het niet gered heeft, is technisch correct. Echter haar doorstart wordt dan geheel buiten beschouwing gelaten. Alex RutgersICT Architect MoMac& ex- medewerker YourNews.

Gert Jan

Alex, wat verwacht je nou? Een verhaaltje over hardwerkende IT-ers die hun hoofd (zij het met wat moeite) boven water houden. Ik zou me pas echt zorgen gaan maken als dat 'nieuws' zou zijn dat de tongen losmaakt…

Sander Nubé

Ongeveer twee maanden nadat dit bericht over jullie winstgevendheid geplaatst is lees ik het pas. Schandalig, ik weet het, maar ik kon het niet laten om nu toch nog even te reageren. Ik vind het hartstikke leuk voor jullie dat het goed gaat met MoMac (finally really making money). Zo blijft er voor mij nog een beetje over van het oude YourNews waar ik met zeer veel plezier gewerkt heb op de redactie. Gelukkig heb ik ook nog eens de eer gehad om gedurende de eerste drie maanden van het bestaan van MoMac bij jullie te werken. Een deel van de successen komen verder ook ongetwijfeld voor rekening voor jullie fantastische redacteuren en redactrice! Veel succes nog met de business. Greetings, Sander Nubé

Lex

Zeg Alex, maakt MOMAC ook winst als je de tientallen miljoenen meerekent die voorheen zijn weggegooid? Ik dacht het niet. Knap hoor, tientallen miljoenen verbranden, dat niet meetellen, en vervolgens met een flinterdun winstje aan te komen zetten. Had al dat geld in een slagerijketen geinvesteerd (om maar eens iets te noemen) dan hadden jullie nu meer groei en hogere winst gehad. Waarom is YourNews/Momac onsuccesvol en zal het dat blijven? Omdat er bijna geen markt voor is! Haal toch eens die plaat voor jullie hoofd weg!

Alex

Hee Lex, we spreken anno 2004, we bestaan nog steeds, leveren meer en meer content aan meer en meer klanten.  Hoezo geen markt???? Dat YourNews geld is inderdaad ten dele 'weggegooid', echter MoMac betaalde voor de YourNews boedel voor wat deze waard was, geheel gecontroleerd door een externe curator, alles netjes dus!  Bedrijfstechnisch correct. Dus we spreken over echte winst.

Kees

At the moment MoMac is looking for the following new team player(s): Senior Software Engineer for our Rotterdam office. Senior Account Manager for our London office Editorial/ operational support for our Rotterdam office  En inderdaad, hulde. Er gebeuren goede dingen. Hehe, laat nou iedereen maar weer uit z'n hol komen. (enne jeweetwelwelke types niet) En inderdaad, je lease auto krijg je vast pas als je er de omzet voor genereerd. En ook nu gaat de YN discussie weer leven. Moet er al weer kapitaal naar deze markt; hebben we er genoeg van geleerd of zijn we doorgeslagen…Of hebben we het over kansen die met wat conservatief ondernemen tot hele leuke dingen leiden…Bemoedigend hoor, net zoals de laatste cijfers over de verkoop van nieuwe mobieltjes…Misschien al tijd om een recruitmentbureau voor content sales managers te beginnnen? Of nog te vroeg?

Bas

We schrijven anno 2004, we bestaan nog steeds, leveren meer en meer content aan meer en meer klanten. Maar tussendoor wel zo nu en dan scriptjes voor chat-sites geschreven om te overleven. Heb je die mooie blauwe auto nog, Alex? 🙂

Alex

2005, Momac still alive, and still growing! We hebben er erg hard voor moeten werken en we moesten/moeten zeker ook creatief zij en /blijven, zoals het leveren van algemene IT diensten, of ontwikkelen van nieuwe mobiele producten of applicaties.(en we hoeven er niet zo ver voor op pad naar Azie of zo). Inmiddels doen we veel meer dan pure content syndicatie, alhoewel de Syndication Engine een centrale rol bleef en blijft spelen in de gehele architectuur. Alex.

Alex Rutgers

't wordt wel eentonig, sorry, ik maak er maar een traditie van om de zoveel jaar maar even te melden hoe het verder gaat ;-) Januari 2008: , still very alive & still growing! … en steeds moeten we er hard voor werken en creatief blijven. Inmiddels zijn we gespecialiseerd op het mobiele gebied wat qua marktontwikkeling zeker geen gebrek aan aandacht heeft, zie http://www.momac.net

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond