Deel dit artikel
-

Convenant over blokkeren websites getekend

Nederlandse internetaanbieders en rechthebbenden, verenigd in de Federatie Auteursrechtbelangen en Stichting BREIN, hebben overeenstemming bereikt over het blokkeren van websites met content die volgens de rechter inbreuk maakt op het auteursrecht of de naburige rechten. Het overleg is tot stand gekomen en begeleid door de ministeries van Justitie en Veiligheid en van Economische Zaken en Klimaat.

De Nederlandse internetaanbieders zijn met dit convenant bereid om websites die illegaal downloaden mogelijk maken gezamenlijk te blokkeren. Dit gebeurt uitsluitend na een rechterlijke uitspraak in een procedure op initiatief van de Stichting BREIN tegen één aanbieder.

Tot nu toe startte Stichting BREIN tegen afzonderlijke providers een procedure om de rechter te vragen om een blokkade van websites te realiseren, die illegale content aanbieden. Het convenant legt de afspraken voor de procedure tot het verkrijgen van een blokkeringsbevel vast. Soortgelijke overeenkomsten zijn in meer Europese landen van kracht.

In verband met het opstellen van het convenant is de Autoriteit Consument en Markt (ACM) geraadpleegd. Volgens de ACM is het blokkeren van websites die in strijd handelen met het auteursrecht op basis van een rechterlijk bevel toegestaan onder de netneutraliteitsverordening.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond