Deel dit artikel
-

Corona: hoop gloort in streaming media

Op een slaperige Streaming Media conferentie in New York sloeg één preview in als een bom. Microsoft onthulde haar derde generatie mediaspeler: codenaam Corona . Will Poole, vice-president van Microsofts Digital Media divisie, vatte kernachtig het grootste voordeel samen: ?instant on?. Streaming zonder bufferen.

Sinds 11 september waart het recessiespook nog nadrukkelijker rond. Niet in de streaming media-hoek: de vraag naar online video en audio is explosief toegenomen. Aan de ene kant door de behoefte aan snel nieuws. Aan de andere kant door vliegangst en de noodzaak kosten te drukken. Zakenreizen worden vervangen door videoconferencing of video training. Ook de vraag naar entertainment neemt toe.

Nu nog blijft de ervaring van ?streaming? vaak haken in een lage resolutie postzegel met haperend geluid. De hindelijke buffertijd en time outs vormen het grootste obstakel. Koren op de molen van Microsofts Corona project, waarvan de beta-versie werd gelanceerd in New York. De breedband-toepassing gebaseerd op .net technologie, levert forse verbeteringen ten opzichte van de huidige mediaplayers, zowel in kwaliteit, snelheid als toepassings-mogelijkheden.

Het meest opvallende is de instant-on kwaliteit oftewel Fast Stream. Videobeeld begint binnen een halve seconde te stromen, zonder voorafgaande buffertijd. Corona gebruikt onmiddelijk alle beschikbare bandbreedte. Terwijl de stroom op gang is wordt de bandbreedte gemaximaliseert via verschillende servers.

Een afgeleid voordeel hiervan is Channel surfing: kijkers kunnen veel sneller zappen tussen verschillende stukken content. Er kan snel worden overgestapt van de ene clip naar de andere. Een uitgever kan hierdoor een reeks videoclips naast elkaar plaatsen om doorheen te zappen. Een ecommerce-site kan snel een portfolio van productpresentaties of audioclips aanbieden. De ervaring is vergelijkbaar met zappen op televisie. En: op één pagina. Want video's worden in de html-pagina getoond in plaats van in een pop-up. De videokwaliteit wordt high-definition video genoemd en levert een 620 x1027 pixel resolutie. Al met al verbeteringen die videotoepassingen commercieel een stuk aantrekkelijker maken.

Poole introduceerde Corona ook als ?het eerste streaming media product voor surround sound?. Corona kan zes kanalen geluid aan, nog meer dan de vijf-weg dolby surround van de meeste DVD systemen. In de conferentiezaal , uitgerust met goede audioapparatuur, leverde dat inderdaad het veelbesproken bioscoopeffect op, hoewel we moeten afwachten wat daarvan overeind blijft achter de PC. De definitieve verschijningsdatum en naam van Corona blijft voorlopig onbekend.

Deel dit bericht

1 Reactie

Stef

Niks nieuws. "Fast Stream" is vergelijkbaar met "Skip Protection" van de Apple QuickTime Streaming Server 3, dat al een jaar op de markt is. Stel de stream is 200K/s. Maar je bandbreedte is 1000K/s. Dan kun je 5x zo snel een buffer volgooien. Een standaard buffer is 4 seconden. Dus kun je met deze techniek binnen een seconde beeld laten zien. Het werkt overigens alleen goed bij breedband verbindingen. Smalband verbindingen hebben nooit zoveel headroom en kunnen juist verstikken door deze burst van data. De meeste nieuwswaarde is wat NIET is gepresenteerd: Microsoft rept met geen woord over support van de ISO MPEG-4 standaard, terwijl de gehele Streaming industrie zich opmaakt voor volledige ondersteuning daarvan, inclusief Real en Apple. Apple heeft deze week aangekondigd MPEG-4 volledig te gaan integreren in haar platform.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond