Deel dit artikel
-

CPB: Dit jaar geen groei ICT-industrie, volgend jaar wel

De Nederlandse ICT-sector heeft vorig jaar 2,8 procent minder omzet behaald, aldus het Centraal Planbureau. Dit jaar zal het herstel inzetten, maar aan het eind van het jaar is er nog geen sprake van groei. Dat zal pas volgend jaar gebeuren met een toename in omzet van 4,5 procent.

Het Centraal Planbureau dacht vorig jaar nog dat de ICT-sector in Nederland zich in de loop van het jaar zou herstellen, maar het liep anders, moet het nu constateren in een nieuw rapport . Het aantrekken van de groei van de wereldhandel bleef uit, waardoor de ICT-sector "voor het twee achtereenvolgende jaar flinke klappen kreeg", aldus het CPB.

Voor het eerst drukte de ICT-sector vorig jaar de groei van het BBP (Bruto Binnenlands Product), terwijl vanaf 1996 de groei van het BBP juist werd gestimuleerd door de ICT-sector. In de periode 1996 tot en met 2000 was eenvijfde van de groei afkomstig uit de ICT-sector.

Ook 2003 zal geen goed jaar zijn voor de ICT-sector, aldus het CPB, maar het denkt dat in de loop van het jaar het ergste leed geleden is. In 2004 voorziet het weer een groei, van 4,5 procent. Het onderzoeksbureau verwijst naar "de aantrekkende vraag" naar halfgeleiders, door de opkomst van de groeimarkten in Oost-Europa, Azië en met name China. "In enige mate" zou Nederland dit jaar van die aantrekkende vraag kunnen profiteren.

Een tweede indicatie is "de oplopende vervangingsvraag naar computers op de Europese markt", aldus het CPB. "De omvangrijke generatie computers die vlak voor het millennium is aangeschaft, begint immers nu echt verouderd te raken." De terughoudendheid bij het doen van vervangingsinvesteringen is aangewakkerd doordat "innovaties sinds 2000 marginaler van aard waren dan in de periode daarvoor", aldus het CPB, maar ook door de zwakke conjunctuur. "Deze conjuncturele terughoudendheid zal in 2004 vervagen", is de verwachting.

Het enige onderdeel binnen de Nederlandse ICT-sector dat het – naar verhouding – wel goed doet is de telecomsector. Dit jaar zal de groei 2,75 procent bedragen, komend jaar 4,25 procent. Het steekt echter schril af bij de groeipercentages van enkele jaren geleden (2000: 24,6 procent). Het zijn SMS en datadiensten als KPN i-Mode en Vodafone Live die de omzet een impuls geven, aldus het CPB.

Consumenten geven een steeds groter deel van hun inkomen uit aan telecomdiensten, met name door de opkomst van mobiele telefonie. In 2002 besteedden Nederlandse huishoudens 3,8 procent van de uitgaven aan telefonie, begin jaren negentig was dit nog 1,5 procent. Per huishouden wordt nu per jaar gemiddeld 1215 euro aan telecommunicatiediensten uitgegeven.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond