Deel dit artikel
-

D66 wil deltaplan cybersecurity

D66-Kamerlid Kees Verhoeven roept op tot een deltaplan cybersecurity en wil hier jaarlijks 125 miljoen euro voor vrijmaken.

Cybercriminaliteit is een steeds grotere dreiging voor de nationale veiligheid. Met één druk op de knop kunnen criminelen onze vitale infrastructuur platleggen, digitale bedrijfsspionage vormt een reële dreiging en gewone Nederlanders komen vroeg of laat in aanraking met internetoplichters. ‘Nederland moet zich goed kunnen wapenen en daar zijn maatregelen voor nodig’, schrijft Verhoeven.

D66 wil 50 miljoen euro uittrekken voor een Topinstituut cyberveiligheid en 50 miljoen voor het Defensie Cyber Commando.

Door kennis en kunde van het bedrijfsleven en de overheid te bundelen kan er baanbrekend onderzoek gedaan worden, denkt D66.

Ook de politie heeft een extra investering nodig. Te weinig Nederlanders doen aangifte van cybercriminaliteit zoals internetoplichting, online chantage (ransomware) en datadiefstal. De politie heeft onvoldoende kennis en middelen om cybercriminaliteit effectief aan te pakken, vindt Verhoeven. Politieagenten moeten beter getraind worden om aangiftes van cybercriminaliteit aan te pakken en er moet geld beschikbaar komen om cyberrechercheurs aan te nemen en op te leiden.

D66 wil ook garantie op slechte software. Net zoals het nalatig is om niet over de brandveiligheid van producten na te denken, moet een softwareleverancier er alles aan gedaan hebben om veilige software te leveren. Ook moet er een nationaal cybertestcentrum voor de beveiliging van vitale infrastructuren komen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond