Deel dit artikel
-

DAD: Mag ik even vangen?

Er is een nieuwe partij actief die ondernemers via internet geld afhandig probeert te maken. Dit keer gaat het Professional Directory Online, waarachter de Duitse bv Deutscher Adress Dienst (DAD) schuilgaat. Het Steunpunt Acquisitie Fraude heeft DAD inmiddels op de zwarte lijst gezet.

Eerder berichtte Emerce al over de praktijken van de Nederlandse Internet Registratie Dienst (IRD) die een zelfde handelswijze hanteerde en ook nog steeds actief is. Werd toentertijd door de IRD voor een vermelding in de internet-adressengids een bedrag van 37 gulden vijftig gevraagd, Professional Directory vraagt de som van 842 euro voor een ondertekend formulier. In ruil daarvoor volgt een vermelding in de Professional directory op internet.

Het principe is al even simpel als dat van de Internet Registratie Dienst. DAD koopt adresgegevens, zet deze in een online bedrijvengids en stuurt vervolgens de “gelukkigen” die in de database komen te staan een “gepeperde” factuur.

“Met uw handtekening bevestigt u de juistheid van de hierboven vermelde gegevens in het bestand van Professional Directory Online. De order voor vermelding kost 842 euro per jaar en wordt met nog een jaar verlengd, tenzij drie maanden voor het verstrijken van de contractermijn schriftelijk is opgezegd”, zo valt te lezen in de brief van Deutscher Adress Dienst.

DAD is nog maar kort actief in Nederland (wie op de site kijkt, vindt Nederland nog niet terug). Wel staat bijvoorbeeld België al op de lijst. Het bedrijf wordt geleid door Inga Kruskop, zo staat op de site van DAD. Een adres heeft DAD niet, wel een postbus.

Vroeger maakte de Stichting Eerlijk Zakendoen zich druk om dit soort praktijken, maar die ging failliet. Inmiddels heeft het Steunpunt  Acquisitie Fraude uit Doorwerth die functie overgenomen. Hoeveel mensen tot nu toe de dupe zijn geworden van de praktijken van Deutscher Adress Dienst is niet duidelijk. Maar het steunpunt meldt dat alleen al in de afgelopen week drie mensen het steunpunt over hebben gebeld.

Fleur van Ek van het steunpunt: “Volgens ons gaat het om een nieuwe partij die ondernemers geld uit de zak probeert te kloppen. Wij hadden er nog nooit van gehoord, maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat deze partij onrechtmatig handelt. Hij staat bij ons inmiddels op de zwarte lijst.”

Het steunpunt is verder nog niet van plan om actie te ondernemen. “Daarvoor zijn meer meldingen nodig. Wat het bovendien ingewikkeld maakt, is dat deze partij over de grens opereert. Dat betekent dat het een partij is die voor ons een stuk moeilijker is om aan te pakken.”

Bij DAD was -ook na meerdere telefoontjes- niemand bereikbaar voor commentaar. Ook werd door het bedrijf niet gereageerd op een e-mail van de redactie.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond