Deel dit artikel
-

DDoS-aanvallen in 2020 krachtiger, complexer en langer

In vergelijking met voorgaande jaren zijn de DDoS-aanvallen, krachtiger en complexer geworden. Tegelijkertijd neemt de duur van DDoS-aanvallen toe. Dit blijkt uit het DDoS data rapport 2020 van de Stichting Nationale Beheersorganisatie Internet Providers (NBIP), dat de Nationale Anti-DDoS Wasstraat (NaWas) beheert.

In 2020 hebben we volgens de onderzoekers een aantal opvallende ontwikkelingen gezien. De DDoS-aanvallen werden complexer, krachtiger en duurden vooral een stuk langer in vergelijking met de aanvallen in 2019.

De maximale kracht van een DDoS-aanval bedroeg 200 Gbps, tegenover 124 Gbps en 68 Gbps in de twee voorgaande jaren. Daarnaast registreerde de NaWas de langste DDoS-aanval ooit. Deze duurde maar liefst 20 dagen en 6 uur. In 2019 (1 dag en 12 uur) en 2018 (1 dag en 4 uur) duurden de langste DDoS-aanvallen veel korter.

De meest voorkomende aanvallen waren DNS Amplification en LDAP Amplification. Ze waren bijzonder krachtig en grotendeels gericht op internetaanbieders en grote ondernemingen.

In de laatste drie maanden van 2020 was er sprake van een toename van het aantal technisch complexere aanvallen: de zogeheten carpet bombing. In augustus begonnen krachtige aanvallen op de infrastructuren van internetaanbieders die bleven voortduren. Het ging om buitengewoon krachtige aanvallen tot een capaciteit van 167 Gbit per seconde en duurden langer dan 4 uur.

Ondanks de toename van het aantal, de duur en de complexiteit van de DDoS-aanvallen doen we het in Nederland nog niet zo slecht in vergelijking met andere landen. Dankzij het anti-DDoS platform NaWas, dat samen met de deelnemende internetproviders en een aantal andere grote organisaties is opgezet, is men heel goed in staat gebleken om zelfs hele krachtige en complexe DDoS-aanvallen op een adequate manier af te slaan.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

4 Reacties

leon krijnen

Misplaatst, deze foto van de voormalige Kamer van Koophandel in Hiroshima, het enige gebouw in het centrum van de stad, waarvan nog een beetje restte na de atoombom op 6 agustus 1945. Nu een nationaal monument, ter nagedachtenis aan de 140.000 burgers die bij de explosie omkwamen, en het veelvoud daarvan dat op termijn aan de stralingseffecten bezweek. En slordig, misschien ontwetend, om er dan als credit tag ‘Shutterstock’ bij te zetten.

bram

@leon, je kan je natuurlijk boos maken om alles…

Duncan

Boos maken om alles, of niet. Verderop in het artikel zijn er bom-icoontjes gebruikt. De (onbewuste) link tussen een atoombom en die icoontjes is ook redelijk misplaatst, zeker als je de term carpet bombing gebruikt.

leon krijnen

@bram Waarom denk je dat ik boos ben?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond