Deel dit artikel
-

“De grootste fiscale klappen voor ICT-startups moeten nog komen”

Internet-startups en belastingbetalen; dat kan niet goed gaan, dacht fiscalist Andy van der Mark. Hij nam ontslag bij PriceWaterhouseCoopers en richtte een gespecialiseerd adviesbureau in tax, legal & finance voor de ICT-sector op. Binnen een jaar moet Youradvice een toonaangevend adviesbureau zijn.

Wat zijn de klassieke fiscale fouten van een startup?

"De meeste fouten worden gemaakt bij de overgang van een zolderkamer naar een echt bedrijf. Het opzetten van optieregelingen, een bedrijfsstructuur en een investeringsstructuur is lastig voor veel ondernemers. De oorsprong van de problemen is vaak een discrepantie tussen de waardeontwikkeling en de inkomsten van een bedrijf. De meeste bedrijven zijn verliesgevend in de beginperiode, maar worden wel op een hoog bedrag gewaardeerd. De funding gaat immers voor de baat uit. Veel beginnende ondernemers denken dat ze geen belasting hoeven te betalen als ze verlies lijden. Dat is niet per definitie zo, want ook de waarde van hun bedrijf kan bepalend zijn voor de belastingheffing. Gaat het vervolgens mis met het bedrijf, dan hang je toch. Ook als bedrijven buitenlandse vestigingen opzetten, gaat er van alles mis. Verder is er meestal geen fiscale expertise in huis. Veel beginnende ondernemers hebben weerzin tegen het betalen van een fee om dat goed te regelen. Er moet veel gedaan worden aan het fiscale bewustzijn bij ondernemers in deze sector."

Genoeg werk aan de winkel dus?

"We kunnen nu niet van internet startups leven; we halen de helft van onze omzet uit dienstverlening aan expanderende ICT-bedrijven. Daarnaast werken we voor bedrijven uit allerlei andere sectoren. Onze grootste klant is letterlijk een stenenverkoper. Omdat de aangiftes over de laatste jaren, waarin veel transacties hebben plaatsgevonden, nog niet zijn beoordeeld door de belastingdienst verwacht ik veel extra werk. De grootste fiscale klappen voor ICT-startups moeten nog komen."

Komt het voor dat investeerders bewust aansturen op een faillissement van hun deelnemingen?

"Dat is not done. Een faillissement is wel de enige manier om een investering ten laste van het fiscale resultaat te brengen. Aan de andere kant betalen de meeste investeerders geen belasting omdat zij gebruik maken van de deelnemingsvrijstelling."

Bent u naast het puinruimen ook nog betrokken bij het opzetten van bedrijven?

"Nou, er wordt zeker nog gebouwd aan nieuwe bedrijven in deze sector. Een van mijn grootste klussen is het opzetten van een bedrijfsstructuur voor een dik gefinancierde telecom startup, die in Nederland zetelt en meteen Europees uitrolt."

Veel concurrentie van de grote consultancybureaus?

"Met uitzondering van PriceWaterhouseCoopers laten zij dit segment inmiddels links liggen, dat maakt het voor ons extra interessant. Ik vind overigens dat de meeste bureaus niet efficiënt genoeg werken in het adviesproces. Er komen teveel mensen aan te pas, en er wordt te vaak meerdere malen het wiel uitgevonden. Ik heb in totaal, ook bij mijn vorige werkgever, zo'n vijftig internet startups voorbij zien komen. Ze kampen allemaal met soortgelijke problemen. Zo is een optieregeling in veel gevallen dezelfde. Een belastingadvies bestaat dus voor een groot gedeelte uit standaardwerk, en daar willen klanten niet meer voor betalen. Veel moeilijker is het om zo'n optieregeling te implementeren. Dat is maatwerk, en daar richten we ons op. Wij willen standaardproducten ontwikkelen, en klanten alleen voor het maatwerk factureren tegen gangbare uurtarieven."

U geeft dus een gedeelte van uw kennis gewoon weg?

"Ja. In deze branche wordt het geheim van de smid steeds meer prijsgegeven. Adviesklussen worden steeds inzichtelijker. Het verbaast me eerlijk gezegd dat de grote consultancybureaus zelf zo weinig online doen. Ze geven wel adviezen over het gebruik van internet, maar zelf doen ze weinig met het medium voor het verspreiden van kennis. Wij willen onze kennis tot op zekere hoogte wel gaan delen, ondermeer door een database met cases aan te leggen. Overigens is een advies altijd vertrouwelijk, dus dat geeft ook meteen de grens van kennisdelen aan."

Deel dit bericht

3 Reacties

Bert Catsburg

"De meeste fouten worden gemaakt bij de overgang van een zolderkamer naar een echt bedrijf. Het opzetten van optieregelingen, een bedrijfsstructuur en een investeringsstructuur is lastig voor veel ondernemers." Dus, ik begrijp hieruit dat er nog ICT bedrijven zijn die net van een zolderkamer afkomen en vervolgens zich gaan bezighouden met optieregelingen? Zou het niet verstandiger zijn om zich bezig te houden met de winstgevendheid van hun producten en services? Om dit te bereiken wordt de spaarrekening geplunderd, de broekriem aangetrokken en keihard gewerkt. Als mede-eigenaar van een Internetstartup is mijn spaarrekening leeg, mijn broekriem op het eerste gaatje en mijn prive-leven minimaal. Maar na drie jaar maken we 10% winst en zijn sterk groeiende met 22 gepassioneerde techneuten die leuk werk hebben en daar goed voor betaald worden. Voor belasting-aangelegenheden is een goede accountant wel heel erg belangrijk. Maar een speciaal advies bureau?

Frank Braton

Het echte gat in de markt is volgens mij een fiscaal adviesbureau voor bedrijven die nog niet toe zijn aan een optieregeling maar wel een kansrijk plan hebben of zelfs al aan het doorstarten zijn. Juist voor hen (en er zijn er nogal wat) zou een goed en betaalbaar advies zeer welkom zijn, juist doordat ze alles zelf moeten doen gaat het mis en is er te weinig gereserveerd voor de fiscus en gaan ze failliet. Zo gaan de mooiste ideeen verloren. De fiscus zelf heeft alleen maar tijd voor de echt zielige gevallen en daar zijn er hier in Amsterdam net even teveel van, loop maar eens binnen aan de Kingsfordweg, je weet werkelijk niet wat je ziet. Aan het gebrabbel van Van der Mark zijn (en komen) de meesten nog niet toe. Beetje verlate reactie, ik weet het maar ach, ik heb het druk met de belastingherziening zullen we maar zeggen.

erven

komt zaterdag as een mooi stuk over deze andy van der mark in de telegraaf………..lusten de honden geen brood van !!!!!!

grt,

de erven enstra

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond