Deel dit artikel
-

De Long Tail van Google Earth – Interview

Google Earth en Maps staan in de prille kinderschoenen. Google wil elke plaats en elke regio op aarde zo uitgebreid mogelijk in kaart brengen. Met gedetailleerde beelden, 3D-weergaven en zoveel mogelijk aan de locatie gekoppelde informatie. Ook een woestijn heeft zijn waarde. “Wij gaan voor de Long Tail,” zegt Chikai Ohazama van Google Earth.

"De ontwikkeling van het Geo-web is nog maar net begonnen," vertelt Ohazama. Emerce sprak met hem in Amsterdam, waar hij was uitgenodigd als spreker op de Holland Open Software Conferentie. Ohazama is bij Google verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Google Earth.

De informatie die bedrijven, instellingen, particulieren en Google toevoegen aan Maps en Earth vormen onderdeel van het Geo-Web. Via Geo-tags (geografische coördinaten) kan content (tekst, foto's, video's) op de kaarten en satellietbeelden van Maps en Earth worden geplaatst.

Wie zoekt naar een hotel kan dat doen via de zoekmachine van Google, maar ook via Maps of Earth. De hoeveelheid informatie die kan worden toegevoegd, is eindeloos, aldus Ohazama. "De ideeën komen vaak van gebruikers zelf." Als voorbeeld noemt hij YouTube, de videodienst waar Google eigenaar van is. "Nog voordat we zelf de kans hadden, waren er gebruikers die video's koppelden aan Earth en Maps."

De zoekfunctie voor de geo-diensten van Google is nog in ontwikkeling, vertelt Ohazama. "We zijn nu bezig met het doorzoekbaar maken van alle informatie die gekoppeld is aan de diensten."

De hoeveelheid data die via Geo-tags is gekoppeld aan Earth en Maps is nog klein, als gekeken wordt naar wat mogelijk is, meent Ohazama. "Als ik een schatting zou moeten maken, zou ik zeggen dat we op minder dan een procent zitten van wat mogelijk is."

'Echt ergens zijn'
De mogelijkheden van de geo-diensten van Google breiden zich gestaag uit. De afgelopen weken introduceerde het bedrijf Google Streetview en startte het met tonen van 3D-weergaven van gebouwen in verschillende steden, waaronder Amsterdam. Met Streetview is het mogelijk om virtueel door straten te lopen.

Met welk idee voegt Google deze mogelijkheden toe aan de geo-diensten? "Streetview en 3D-gebouwen geven meer context aan geografische locaties," licht Ohazama toe. "Het geeft mensen een gevoel ‘echt ergens te zijn.'" Van sommige plekken op de wereld, bijvoorbeeld in New York, is de informatie en het ‘zijn-gevoel' nu al erg groot. Een satellietfoto brengt de omgeving zeer gedetailleerd in beeld, gebouwen zijn virtueel van alle kanten te bekijken, terwijl een virtuele wandeling door straten kan worden gemaakt. En op al die plekken verschijnen informatiebolletjes met daarachter foto's, video's en tekst (bijvoorbeeld een Wikipedia-artikel) met aanvullende informatie óver gebouw, straat, bedrijf of omgeving.

Long Tail
Hoe meer dimensies de virtuele aardbol bevat, hoe beter, zegt Ohazama. "We willen de informatie zo rijk mogelijk maken. Wat nuttig is, dat bepalen de gebruikers. Wij zijn nu bezig met het uitrollen van de mogelijkheden."

Google wil geen onderscheid maken in welke plekken op aarde wél en welke niet gedetailleerd en in zoveel mogelijk dimensies ‘in kaart worden gebracht.' Hoewel bij de uitrol van bijvoorbeeld de 3D-weergaven, grote steden wel vooraan op het lijstje staan, moet uiteindelijk ‘de hele aarde op die manier te zien zijn.'

"Wij willen geen keuzes maken. Elke plek willen we zo goed en uitgebreid mogelijk ontsluiten." Grote steden en dichtbevolkte gebieden lijken aantrekkelijk, maar Ohazama kent het Long Tail effect. "We willen zo compleet mogelijk zijn." Elk klein dorpje en elke woestijn moet straks zo multidimensionaal en informatierijk mogelijk in kaart zijn gebracht.

Foto door: Tonie van Ringelestijn

Deel dit bericht

1 Reactie

antikronos

Leuk idee Google Earth. De belangrijkste functionaliteit voor Google blijft helaas buiten beeld.  De virtuele aardbol bevat namelijk een gesloten camera-circuit dat ongevraagd iedere bewegingen volgt en oplsaat, al je zoekacties opslaat en dat combineert met andere op slinkse wijze verzamelde persoonlijke informatie.  Zie ook: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/06/09/AR2007060900840.html

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond