Deel dit artikel
-

Een decennium smartphones: grote verschuivingen

Apple was tien jaar geleden al aan zijn vierde iPhone toe en Android had al een marktaandeel van bijna 33 procent. Maar er is in tien jaar wel enorm veel veranderd: Apple is dankzij de iPhone zo ongeveer het rijkste bedrijf op de wereld. En Android is gegroeid naar een marktaandeel van 85 procent.

De smartphone is in tien jaar vooral sneller en groter geworden. De iPhone 4 had nog een beelddiagonaal van 8,9 centimeter. Een gemiddeld grote smartphone is tegenwoordig minimaal 7 centimeter breed en maximaal 16 centimeter lang. Uitschieters naar 7,5 centimeter breed en maximaal 16,5 centimeter lang zijn geen uitzondering meer.

In 2010 waren de populairste smartphones de BlackBerry Torch, de Motorola Droid 2, de HTC Incredible, de Samsung Focus, de Motorola Droid X, de HTC Desire, de Motorola Droid X, de Google Nexus One, de HTC EVO 4G en de iPhone 4.

Van deze merken heeft HTC zich goeddeels uit de markt teruggetrokken, evenals BlackBerry en is Motorola nauwelijks nog een speler van betekenis. Samsung ontwikkelde zich tot ’s werelds grootste smartphonefabrikant, terwijl Google nog altijd eigen toestellen maakt, maar geen Top 10 merk is.

De dominante spelers van anno 2020 zijn grotendeels Chinese fabrikanten: Huawei, OnePlus, Xiaomi en Oppo. Huawei is inmiddels de op een na grootste smartphonefabrikant ter wereld.

De verschuivingen in de eerste vijf jaar van het afgelopen decennium zijn toe te schrijven aan de dominantie van iOS en Android. Niet onlogisch, want ontwikkelaars willen niet voor meer dan twee platforms ontwikkelen, en dus vielen alternatieven af.

In 2010 was het Canadese BlackBerry nog een merk van formaat. In september 2013 had het bedrijf zelfs 85 miljoen gebruikers wereldwijd. Maar BlackBerry bleef Android negeren, en toen het in 2015 alsnog overstapte was het al te laat. Het sterk afgeslankte bedrijf maakt anno 2020 geen smartphones meer, smartphones onder die naam worden in licentie vervaardigd.

Ook Nokia overleefde de markt niet. Eind jaren negentig verkocht het Finse bedrijf meer toestellen dan de toenmalige marktleider Motorola en Nokia was tot 2012 zelfs wereldmarktleider op het gebied van mobiele telefoons.

Toch kalfde de markt zo snel af dat het in 2011 een deal met Microsoft sloot voor de adoptie van Windows Phone. Vanuit de stellige overtuiging dat het goed was dat er naast iOS en Android nog een derde variant bestond. In 2013 nam Microsoft voor 5,4 miljard euro vrijwel alle mobiele activiteiten van Nokia over, en werd Windows Mobile geboren.

Maar in alles bleef Windows Mobile achter. Voor de nieuwste apps moest je bij Android of Apple zijn. Microsoft moest in Android dan ook zijn meerdere herkennen en de mobiele activiteiten van Nokia werden ondergebracht bij HMD Global. Met Android smartphones is Nokia inmiddels weer terug dankzij een slimme strategie: de nadruk ligt op betaalbare midrange toestellen, niet op premium smartphones.

Dat Nokia weer net zo’n grote speler wordt als voorheen is niet waarschijnlijk: de opmars van Chinese merken is te verklaren vanuit de enorme thuismarkt die deze merken bedienen en de voorkeur die Chinezen hebben voor smartphones van eigen makelij.

Inmiddels zijn er wereldwijd 5 miljard smartphones in gebruik, volgens de jongste cijfers van Canalys Research. Het aantal mobiele internetabonnementen is met 7,2 miljard nog groter. In 2010 ging het nog om 1,3 miljard.

Qua apps is er verrassend genoeg niet eens zoveel veranderd. Veel apps van toen zijn er nog altijd. De populairste apps in 2010 waren onder meer Angry Birds, Facebook, Skype en Words With Friends, in 2019 ging het om WhatsApp, Instagram, Snapchat, YouTube, Facebook en Spotify.

Maar het is wel een echte industrie geworden met een omzet in 2019 van naar schatting 120 miljard dollar. In de VS spenderen volwassenen inmiddels al 34 minuten per dag op sociale apps als Facebook, Instagram en Twitter.

We zijn wel andere dingen gaan doen met de smartphones, zoals mobiel betalen. Dankzij krachtige chips is augmented reality opgekomen en worden onze gezichten automatisch herkend. De verwachting is dat we het komende decennium vooral medische toepassingen te zien krijgen.

De belangrijkste vernieuwing van het komende decennium zal ongetwijfeld de introductie van 5G worden. In 2010 waren we nog aangewezen op 3G. De 4G frequenties kwamen in Nederland pas in 2012 onder de hamer. De adoptie van 5G zal vermoedelijk vlotter verlopen, al is het de vraag welke toepassingen de overhand zullen krijgen. Gaming zal daar zeker een van zijn.

En de toestellen zelf? Vouwbare toestellen maken weinig kans. Die zijn in 2019 grotendeels geflopt, want te duur en te breekbaar. Consumenten willen vooral goedkopere toestellen, maar wel met meer dan gemiddelde specificaties. Voor Samsung moet het een teken aan de wand zijn dat niet de Galaxy S, maar de goedkopere Galaxy A inmiddels zijn populairste smartphone is.

Deel dit bericht

1 Reactie

Wim

Kleine aanvulling: Motorola heeft zijn mobieltjes divisie verkocht aan Lenovo, dat ze tegenwoordig nog steeds onder de Motorola naam verkoopt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond