Deel dit artikel
-

5G als de Hulk: een groen vriendelijk monster

5G wordt wel gezien als de Hulk: een groot groen monster, dat eigenlijk gewoon een vriendelijke man is, zo vertelde Heleen Uijt de Haag (Ministerie van Economische Zaken en Klimaat) gisteren op Telecom Insights in Utrecht.

De vergelijking met de Hulk kwam niet uit de lucht vallen. Het onderwerp 5G trok een record aantal bezoekers voor het jaarcongres van Telecompaper, dat dit jaar voor het eerst in bioscoop Pathé in Utrecht Leidsche Rijn werd gehouden.

Sommigen zien 5G als een gevaar, onder meer voor de gezondheid, anderen denken dat het een volgende stimulans kan zijn voor de economie. Opgeblazen is 5G in elk geval. De verwachtingen, positief of negatief, zijn vaak overtrokken, constateerde Uijt de Haag. Die zich moest verontschuldigen: over de aanstaande veiling van 5G frequenties kunnen pas in december nadere mededelingen worden gedaan.

Nederland loopt internationaal niet voorop met 5G. De eerste 700 MHz-frequenties gaan in het tweede kwartaal van 2020 onder de hamer. Pas na 2022 komt de 3,5 GHz band beschikbaar, die nu nog deels wordt gebruikt door de AIVD. De 26 gigahertz frequentie (zeer hoge capaciteit op microniveau) wordt nog later geveild. Met de 700 MHz frequenties kun je hooguit 4G-achtige toepassingen realiseren, van echte 5G gaan we voorlopig niet veel merken.

CEO Søren Abildgaard van T-Mobile Nederland, hij betrad het podium op roze schoenen, heeft juist haast met 5G. “Snelheid is niet belangrijk, maar we hebben 5G nodig om onze capaciteit te vergroten. In Finland ligt het mobiele verbruik al rond 15 GB per maand, in Nederland zit dat nog op 5 tot 6 GB, maar dat gaat ook hier omhoog. Dat kunnen we met 4G niet opvangen.”

T-Mobile heeft in Den Haag al geïnvesteerd in een mobiel netwerk dat helemaal ingericht is voor 5G. In de afgelopen maanden is het netwerk technisch getest, zodat de stad, meteen na de frequentieveiling in 2020, toegang heeft tot het 5G netwerk.

Met de lancering van 5G direct na de veiling zijn volgens Abildgaard al veel innovaties mogelijk. In het Living Lab Scheveningen realiseert T-Mobile samen met lokale initiatieven verschillende projecten op het gebied van onder andere zorg, veiligheid en mobiliteit.

De kersverse kPN CEO Joost Farwerck is er niet rouwig om dat het allemaal wat langer duurt. “Het geeft ons de gelegenheid om te kijken hoe anderen het over de grens doen.”

KPN is volgens Farwerck terughoudend ten opzichte van 5G omdat de investeringen in 4G amper zijn terugverdiend, en 5G nog geen duidelijke zakelijke toepassingen kent, de vele prachtige experimenten (zelfrijdende auto’s, drones die livebeelden doorgeven) ten spijt.

Hij erkende wel dat Nederland bij uitstek het land is waar nieuwe ontwikkelingen snel worden opgepakt. “Het is geen toeval dat Disney Plus buiten Noord Amerika als eerste in Nederland is gestart. Netflix en Spotify sloegen hier eerder aan dan in veel andere landen. We mogen ook niet te lang wachten.”

Farwerck en ook andere sprekers op het telecomcongres gaan ervan uit dat 5G stapsgewijs wordt uitgerold: “Anders dan 4G gaan we 5G niet als meteen als een tapijt over heel Nederland leggen.” Anders gezegd: 5G komt alleen in gebieden waar de vraag het hoogst is.

Maar de telecomindustrie zit nog vol vragen. Volgens Eben Albertyn (VodafoneZiggo) heeft Nederland het zo moeilijk mogelijk gemaakt. Hij refereerde aan het opknippen van te veilen frequenties over een periode van zes jaar, waardoor investeringen moeilijk kunnen worden ingeschat. Ook vreest hij een trage uitrol van masten met het huidige voorzichtige beleid van gemeenten, waardoor dekkingsverplichtingen niet kunnen worden nagekomen. En dan is ook nog niet duidelijk wat het Nederlandse beleid wordt ten aanzien van buitenlandse leveranciers van hardware, zoals het Chinese Huawei. “We moeten het een en ander weten voordat we investeren.”

Telecompaper-directeur Ed Achterberg schetste gisteren het beeld dat 5G, gelet op de enorme investeringen, dwingt tot samenwerking en consolidatie. Met 5G wordt vast-mobiel steeds belangrijker. “De Nederlandse telecommarkt krimpt steeds verder, met nog maar drie grote netwerkaanbieders, die steeds minder aan klanten verdienen.”

Hij verwacht ook volgend jaar grote verschuivingen. Deutsche Telekom wil enerzijds af van T-Mobile Nederland, maar onderzoekt anderzijds een mogelijk samengaan met zijn Franse branchegenoot Orange. De achterliggende gedachte zijn toch vooral de grote kostenvoordelen die wellicht zijn te behalen. Volgend jaar, zo suggereerde Achterberg, belooft een woelig telecomjaar te worden.

 

Deel dit bericht

2 Reacties

bert

Wat ik niet snap: waarom geld uitgeven in een krimpmarkt terwijl 4G voldoet. Het gaat echt niet méér geld opleveren. Puur economisch: ditch the bitch.

Bram

Mooie ontwikkeling dit, kan niet wachten tot we 5G volledig hebben uitgerold hier in Nederland. Ik omarm elk aspect van technologische vooruitgang.

Overigens ben ik wel benieuwd met de vergelijking met Finland. Wat bedoeld hij met mobiel gebruik, neemt hij hier ook het Wifi gebruik in Nederland in mee? Kan begrijpen dat er in Finland met een lagere wifi dekkingsgraad er meer gebruikt wordt gemaakt van data roaming.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond