Deel dit artikel
-

Deel DAB frequenties voor radio

Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken heeft de Tweede kamer toegezegd dat een deel van de digitale frequenties voor DAB exclusief gebruikt wordt voor radio.

Een meerderheid van de Tweede Kamer vreesde dat nogal wat partijen van plan zijn om via de frequenties digitale televisie of andersoortige diensten dan radio aan te bieden. In verband daarmee had toezichthouder OPTA al geadviseerd (Pdf) om KPN uit te sluiten van het bieden op alle drie de T-DAB kavels. KPN begint volgend jaar met digitale televisie via DVB-H.

Sinds 2005 is de T-DAB standaard uitgegroeid van een digitale radiostandaard tot een mobiele digitale multimediastandaard. Daarmee is de standaard geschikt voor méér dan alleen digitale radio en concurreert ze met meer omroepstandaarden dan met alleen analoge FM. Naast ‘enhanced radio' zijn mobiele televisie en interactieve DAB toepassingen denkbaar.

In Zuid-Korea worden deze diensten al in ruime mate aangeboden maar ook in Europa wordt er veel op dit gebied geëxperimenteerd.

Staatssecretaris Heemskerk wil verder de concurrentie op de kabel vergroten. Pogingen van de OPTA om onder meer Casema en UPC te verplichten andere aanbieders van tv-programma's toegang te verlenen tot hun kabel, sneuvelden deze zomer voor het College van beroep voor het bedrijfsleven (Cbb). Het Cbb vond dat de OPTA het besluit onvoldoende had onderbouwd.

Een Kamermeerderheid wil nu dat Heemskerk de wet aanpast, overigens zeer tegen de zin van de Vereniging NLKabel (het voormalige Vecai), die zich gepasseerd voelt in het debat.

Deel dit bericht

1 Reactie

Kees

DAB bestaat natuurlijk al langer, zie Groot Brittanie, maar de naam was volgens mij Digital AUDIO Broadcasting.Misschien moet de naam ervan maar eens veranderd worden als het voor zoveel andere zaken ook gebruikt kan worden. Kees, wonend in Anamur / Turkije.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond