Deel dit artikel
-

Deel Satellite Newspapers failliet, 30 ontslagen

Twee werkmaatschappijen van het Haagse bedrijf Satellite Newspapers, dat kranten als de LA Times, Le Monde en de Telegraaf 'on-demand' laat printen, zijn failliet verklaard. Voor 30 medewerkers is ontslag aangevraagd. Een kleine groep medewerkers gaat verder met het bedrijf.

Satellite Newspapers (voorheen PEPC Worldwide genaamd) heeft een systeem ontwikkeld om kranten 'on-demand' te laten printen. Het exploiteert een netwerk van terminals ('kiosken') die bij hotels en luchthavens geplaatst zijn en waar mensen tegen betaling een krant van dezelfde dag kunnen printen. De krant wordt via de sateliet naar de kiosk geseind. In totaal zijn er 126 kiosken geplaatst en doen er 131 kranten mee, waaronder El Pais, Le Monde, LA Times en Herald Tribune, van de Nederlandse kranten deden het AD, de Telegraaf en het Nederlands Dagblad mee.

Het afgelopen jaar kwam Satellite Newspapers tweemaal opvallend in de publiciteit. Eind vorig jaar meldde het bedrijf dat het een beursnotering had aangevraagd in de Verenigde Staten, het hoopte hiermee 12,5 miljoen dollar nieuw kapitaal aan te trekken. Uit het prospectus bleek al dat de financiële situatie van het toen nog PEPC Worldwide geheten bedrijf niet optimaal was. Het was nog druk doende om met de kiosken een netwerk op te zetten en had nagenoeg geen inkomsten, de beursgang leek hard nodig om nieuwe middelen aan te trekken. Begin dit jaar werd de beursgang afgeblazen , onder meer vanwege een herpositionering (nieuwe naam) van Satellite Newspapers.

Eerder deze maand werd duidelijk dat Satellite Newspapers in een patent-zaak tot een schikking was gekomen . Het bedrijf had het aan de stok gekregen met het Amerikaanse E-Data, een bedrijf dat grossiert in patenten, onder meer een op het "downloaden en opnemen van informatie – zoals muziek, nieuwsartikelen, films – vanaf een computer op een (…) tape, cd of stuk papier". Details over de schikking zijn niet naar buiten gebracht. E-Data heeft zijn zinnen nu gezet op het aanpakken van de partijen die met muziek downloaden inbreuk maken op hun patent.

Satellite Newspapers bestond uit een holding, met bovenliggende NV, en drie werkmaatschappijen. Van deze werkmaatschappijen zijn nu twee failliet verklaard: S.N.E. Den Haag en S.N.P in Heemstede. Het faillissement over de twee werkmaatschappijen is door de holding aangevraagd, zegt vice president marketing Joris van Dijk van Satellite Newspapers. "Deze twee takken van het bedrijf waren niet rendabel te krijgen." Van Dijk spreekt over een schuld van "enkele miljoenen". Curator L.J. van Apeldoorn van Smithuijsen Advocaten zegt dat er een schuld is van 3,6 miljoen euro, "waarvan 2,7 miljoen euro aan de moedervennootschap en de holding". Bij de twee werkmaatschappijen waren 30 mensen werkzaam, voor hen is ontslag aangevraagd.

De twee werkmaatschappijen waren enerzijds betrokken bij de productie van de kiosken en anderzijds bij de verkoop ervan. Doel na het faillissement is deze activiteiten uit te besteden. "We zijn nu met bedrijven in onderhandeling om ze deze activiteiten te laten overnemen, er zijn partijen die de productie van de kiosken goedkoper kunnen overnemen, binnenkort verwachten we de naam van de leverancier bekend te maken", zegt Van Dijk. "We richten ons dan alleen nog op de content. De contracten met de kranten zijn het goud binnen het bedrijf." In de nieuwe opzet werken er nog maar acht mensen bij Satellite Newspapers.

Deel dit bericht

11 Reacties

Eric

Dit is weer echt een staaltje van hoe het niet moet. Bedrijf kwam zelf in meer kranten dan dat het kranten verkocht. Goede PR afdeling dat wel maar slechte strategy. Zorg gewoon dat je klein begint en het vanuit de cashflow kan uitbouwen, dat is veel beter dan een zak met geld van een investeerder. Daarnaast geef ik het bedrijf ook weinig kans. Als die printers in alle landen, wat een gedoe. Kijk naar de Telegraaf hoe die de zaken aanpakken, dat is toch prachtig met hun nieuwe online abonnee krant? Ik ben van mening dat de Telegraaf zijn tijd verder vooruit is dan in dit artikel beschreven bedrijf. Als zakenman in het buitenland zit je lekker op je hotelkamer met laptop en wifi en leest via internet de laatste krant. Dat is toch veel kostenvoordeliger dan overal printers via telefoonlijnen of satellieten met elkaar laten communiceren? Daarnaast nog iets, ik zou met mijn bedrijf dus echt niet meer in de Carp als coolest company willen staan. Met Netgate is het slecht afgelopen en nu met dit bedrijf ook weer, dus als de Carp belt, gewoon nee zeggen dan loopt het beter met je af.

Mark

Tsja $5,= voor een krant die je ook op het internet kunt lezen…

m@rtijn.info

Heeft iemand bij emerce ooit het 'product' van dit bedrijf gezien? Nee? Wij ook niet. Als vaste klant van de hotels in Amsterdam hebben wij bij het Krasnapolsky hotel op de dam zo'n PEPC machine zien staan. De prijs per afdruk was ronduit schandalig, voor dat geld kan ik een krant per koerier laten komen en meestal (100% zeker) was het apparaat kapot en wilde geen credit cards accepteren, en dus ook geen krantje printen. Het idee is goed maar oh oh oh. De uitwerking o zo slecht. Zelfs al had ik dit bedrijf wat van mijn eurotjes gegunt. Het is na meerdere malen proberen onmogelijk gebleken ook maar één credit card te gebruiken in de machines van PEPC. 🙂

Harald

Helemaal eens met Eric en Martijn. Veel te veel gedoe en veel te duur. Online is makkelijker en voor 5 Dollar verwacht ik inderdaad een stijve Engelsman in pak die de krant, gestreken en wel, komt brengen… En dat ie hem voorleest. Niettemin, een goed initiatief. Pioniers moeten er altijd blijven. Hoe lullig het ook is, pioniers vangen meetal bot.

Piet Driehuisen

Webwereld meldt 15 ontslagen, Emerce 30? Als dat laatste waar was geweest zouden nu alle werknemers naar huis zijn gestuurd. Lijkt me sterk, dus.  — Reactie Emerce Zowel de curator als Joris van Dijk van Satellite Newspapers meldden tegenover Emerce dat er 30 mensen ontslagen zijn. Redactie EmerceJasper Houtman

A.Treur Jr.

Erg jammer. Helaas lag de onrendabele focus op nieuws uit dagbladen. Crossmedia met andere uitgevers dan kranten en het inserten van vooral brede en ook lokale content. Dat zou een beter businessmodel geweest zijn. Maar wellicht komt men tot inkeer. De hardware productie elders onderbrengen is overigens weel een logische stap. Jammer dat men moet liquideren.

marco

Eric gaf het al aan in zijn commentaar maar het is aardig om in deze context onderstaand persbericht uit 2002 nog eens te lezen: "PEPC Worldwide, ontwikkelaar en producent van de digitale krantenkiosk, is door Carp magazine uitverkoren voor de titel "Coolest Company Award 2002". Carp-hoofdredacteur Peter van der Klugt noemde PEPC "een innovatief bedrijf met een sympathiek product en ook nog internationaal actief". De Coolest Company Award is nu voor de derde keer uitgereikt. Eerdere awards gingen naar gamesontwikkelaar Gamegate (inmiddels failliet) en internetadvocatenkantoor E-torneys (gefuseerd en nu onderdeel van SOLV advocaten). Het is de vraag of het bedrijf blij moet zijn met de onderscheiding. "Het gaat met de winnaars net zo als met wielrenners die de regenboogtrui veroveren. Daarna presteren ze nauwelijks meer iets", zo zei de Carp-hoofdredacteur na de uitreiking van de Coolest Company Awards 2001." Wie wil er nu nog een Carp Coolest Company Award?

A.Treur Jr.

Als bedrijven zonder reserves in hun eigen succes gaan geloven is de weerstand weg. En zonder weerstand geen energie.

Taco

Erg verontrustend is de overeenkomst met E-Data. Duidelijk een onzin patent. Printen on demand kan geen rede zijn voor een patent. Een pdf-file downloaden en printen lijkt mij iets voor een beginnende programmeur. "The patent covers the downloading and recording of information, such as music, news articles, films, etc., from a computer onto a tangible object, such as a tape, a CD, or a sheet of paper."  http://www.perssupport.anp.nl/cgi-bin/perssupport/poc_anp.cgi?2003110107_OJU.4V.TFB.out33  Dit is toch niet serieus te nemen.Het wordt tijd dat we in Europa gaan beseffen dat deze geldklopperij uit de VS Europanen een heleboel geld gaat kosten. Reken maar dat al dit soort waanzinnige patenten al in de VS zijn vastgelegd en niet in Europa.P.S. Waarschijnlijk hebben ze ook een patent op het uploaden. De gevolgen zijn enorm. Scripts en programma's die Backup's via internet regelen, "Printing on Demand" en het "sharen" van een writeble cd over het internet vallen dan onder dit patent.

koot

Vage gasten die 2 met name Ralph wij hadden ook zo een ding staan maar deze heeft het nooit naar behoren gedaan. Veel gezeur en zeer sclechte service

Marco

Is Satellite Newspapers nog actief? Ik meen dat ze verhuisd zijn naar Zug na faillissement in NL? Wat is er met het personeel en de kiosk gebeurd?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond