Deel dit artikel
-

Defensie investeert in eigen satellietcapaciteit

Het Nederlandse leger gaat investeren in de aanleg van eigen satellietcapaciteit om te spioneren en te communiceren.

Staatssecretaris Christophe van der Maat vertelt vandaag in een brief aan de Tweede Kamer dat ze hiervoor tussen de honderd en 250 miljoen euro budgetteert. Het Commando Luchtstrijdkrachten gaat het project uitvoeren.

De onderzoeksfase loopt van 2023 tot 2026 en de ontwikkelfase van 2023 tot 2029. Defensie streeft ernaar om in 2025 te beschikken over een initiële operationele satellietcapaciteit.

“Binnen Defensie bestaat de behoefte om technologie te ontwikkelen en in te zetten om aardobservatie en communicatie met satellieten mogelijk te maken en grondgebonden capaciteit te realiseren ter ondersteuning hiervan. Dit stelt de krijgsmacht in de gelegenheid om op veilige en regelmatige manier satellietbeelden te verkrijgen van het merendeel van het aardoppervlak, waarbij het de soevereiniteit van landen niet schendt.”

Het leger werkt samen met Europese en NAVO-partners, lokale kennispartners TNO en LNR en commerciële bedrijven, zoals bijvoorbeeld radar- en laserspecialisten.

Concreet gaat men werken aan technologie die hyperspectrale beelden faciliteert voor object- en terreinanalyses, ‘normale’ aardobservatiebeelden, technologie om radarsystemen te detecteren, radars in de ruimte en middelen voor lasercommunicatie. Voor dat laatste was al geld vrijgemaakt via het Nationaal Groeifonds.

Defensie zal constellaties van kleine satellieten in banen om de aarde brengen. Dat zijn formaties satellieten die gezamenlijk aan hetzelfde doel werken.

Op Europees niveau wordt er gewerkt aan een satellietnetwerk dat breedbandinternet naar de aarde straalt. Dat is bedoeld voor particulieren, bedrijven en overheden. Hoe het Nederlandse plan zich hiertoe verhoudt, moet nog blijken. De bouw van het zogeheten IRIS-netwerk moet in 2023 beginnen en zijn afgerond in 2028.

Durfinvesteerders staken vorig jaar 780 miljoen euro in start-ups en scale-ups die nieuwe technologie leveren aan legers en ruimtevaart. Vaak gaat het om dual-use technologie, materie die zowel in de burgerwereld als militaire omgeving kan worden gebruikt.

Foto: Defensie (c)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond