Deel dit artikel
-

Delftenaren werken aan peer-to-peer tv

De Chinese connectie om gratis naar live Eredivisie-voetbal te kijken via internet die vorige maand in het nieuws kwam, krijgt volgens het techtijdschrift Bright een Nederlands vervolg. Aan de TU Delft wordt volgens Bright de laatste hand gelegd aan een programma dat vergelijkbaar is met het Chinese pplive.

Het Delftse project heet I-Share en brengt peer2peer televisie, een netwerktechnologie bekend van programma’s als Kazaa en BitTorrent maar dan voor live televisie, weer een stap dichterbij.

De boodschap van het artikel Dump die Decoder in Bright is dat internet zaagt aan de poten van digitale televisie zoals UPC, KPN en Versatel die voor ogen hebben. De toekomst van televisie draait namelijk niet om digitale decoders of het aantal kanalen maar om hoe we kijken.

Met I-Share kan men gratis – maar illegaal – naar live Eredivisie voetbaluitzendingen kijken met slechts een fractie vertraging. Een paar mensen met een abonnement op de exclusieve beelden is genoeg om een menigte van een live stream te voorzien, zo schetst Bright. Senior onderzoeker van I-Share Johan Pouwelse waarschuwt alvast: ‘Als mensen met ons programma Ajax-PSV gaan uitzenden, dan kunnen ze natuurlijk altijd door Stichting Brein opgespoord worden, net zoals dat is gebeurd met muziekuploaders. Wij creëren nieuwe mogelijkheden maar die kunnen ook worden misbruikt.’

I-Share wordt deze maand getest door universiteitsmedewerkers. Begin november volgt een versie voor het publiek. Pouwelse in Bright: “‘We mikken op tienduizend testgebruikers van de beta-software. Over een half jaartje kan je dan ook je eigen webcam of tv-kaart eraan hangen. Uiteindelijk kan je zelf een videostream aan wel een miljoen mensen laten zien als je zou willen.”

Pouwelse ziet weinig in de initiatieven van KPN en Versatel voor het uitzenden van tv via internet. “Dat kost ze ontzettend veel aan servers als ze echt veel klanten krijgen. Ze kunnen nooit concurreren met p2p.”

Deel dit bericht

1 Reactie

Simone

P2P TV is ronduit onbetrouwbaar! Decentrale distributie met QoS heeft meer toekomst

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond