Deel dit artikel
-

Deloitte: ?VC-markt is stabiel?

Nederlandse risicoinvesteerders verwachten geen negatieve effecten van een verdere economische terugval op hun rendementen. Deze opmerkelijke conclusie trekt Deloitte en Touche uit een enquete onder Nederlande venture capitalists.

Het onderzoek bestond uit elf vragen over de verwachtingen ten aanzien van het economische klimaat, de 'deal activity' en de investeringsfocus in de komende zes maanden. Volgens Freek van de Braak, manager private equity & structured finance van Deloitte & Touche, hebben alle belangrijke Nederlandse VC's de vragenlijst toegestuurd gekregen, en heeft zo'n 80 procent geantwoord. Precieze aantallen kon Van de Braak niet noemen. Geen inzicht in de basis en de methode van het onderzoek maakt het overigens moeilijk de conclusies goed te beoordelen.

In het algemeen verwachten Nederlandse vc's net als hun Amerikaanse tegenhangers dat het economisch klimaat zal verslechteren, zo zegt Deloitte. Een toename van geinvesteerd kapitaal ten opzichte van het huidige niveau wordt door de meerderheid pas vanaf het vierde kwartaal, of vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar verwacht.

De inspanningen in zowel aandacht als extra financieringsrondes verleggen zich volgens dit onderzoekje overduidelijk naar het bestaande portfolio. Echter, de Nederlandse VCs verwachten dat het aantal deals gelijk zal blijven. Dit zou er op kunnen wijzen dat VCs met name investeringen zullen doen in bedrijven van hun huidige portefeuille en minder investeren in nieuwe bedrijven, aldus Van de Braak.

Anders dan in de VS verwachten Nederlandse VC's dat de waardes bij een 'exit' niet zullen dalen. Deloitte verklaart dat met de redenering dat Nederlandse VC's langer willen wachten om hun investering te verzilveren. Op het moment dat het beursklimaat voor beursintroducties verslechtert lijkt een Nederlandse VC bereid op zoek te gaan naar alternatieven, zoals een fusie of overname. Ook is het in Nederland minder gebruikelijk om een exit te realiseren door middel van een beursgang. De neergang van de beurzen zou daarom een minder grote invloed hebben op de exit-waarderingen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Vince Jansen

De Duitse dichter Heinrich Heine zij ooit eens:"Als het einde van de wereld gekomen is, ga ik naar Holland, want daar gebeurt alles 50 jaar later." Welnu, wellicht dat het waar is. Gisteren verscheen een artikel op thestanderd.com waarin toch redelijk duidelijk werd dat het met de US venture capital markt niet echt goed gaat. In het artikel {VC Funds Keep Bleeding Red ; http://www.thestandard.com/article/0,1902,28076,00.html } wordt pijnlijk duidelijk dat menig VC in de US het geld beter op de bank had kunnen zetten. Voorstel aan Deloitte en Touche: over 50 jaar nog een keer dit onderzoek????

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond