Deel dit artikel
-

Demonstratie tegen softwarepatenten

Actievoerders delen vandaag op de Dam rapporten uit van het ministerie van Economische Zaken, waaruit blijkt dat softwarepatenten een bedreiging vormen voor de Europese kenniseconomie. Dit naar aanleiding van een bijeenkomst van EU-beleidsvoerders over de Lissabonstrategie in hotel Krasnapolsky. Minister Brinkhorst, voorstander van softwarepatenten, stelt er hetzelfde rapport voor.

Het ministerie van EZ publiceerde onlangs het rapport “Rethinking the European ICT Agenda”, dat geschreven werd door het prestigieuze consultancybureau PricewaterhouseCoopers. Het bevat 10 aanbevelingen om Europa om te vormen tot de meest dynamische economie ter wereld(de Lissabonstrategie). Een daarvan is het uitsluiten van patenten op software, wat totaal in tegenspraak is met het huidige beleid van EZ.

Om de deelnemers aan de conferentie daarop te wijzen hebben zullen actievoerders een spandoek uitstallen met daarop de passage over softwarepatenten uit het rapport. Daarnaast zullen ze de bezoekers via pamfletten erop wijzen dat de Tweede Kamer Brinkhorst en Van Gennip al eerder op de vingers tikte voor hun steun aan Europese octrooien op software.

Dieter Van Uytvanck, woordvoerder van Vrijschrift: “Keer op keer blijkt uit onderzoek dat softwarepatenten een reeel gevaar vormen voor de kenniseconomie. Naast het EZ-rapport maken ook de Deutsche Bank en MIT-onderzoeker James Bessen gehakt van het idee dat deze innovatie stimuleren. Het budget voor onderzoek & ontwikkeling zakt gemiddeld met 15 procent na de invoering van software- octrooien, omwille van de juridische kosten.”

Met de actie wil Vrijschrift duidelijk maken dat het mkb, academici, it’ers en consumenten volledig achter de Lissabondoelstellingen staan. Maar dan moeten de beleidsvoerders ook een goed klimaat scheppen voor de kenniseconomie, en dat kan alleen zonder softwarepatenten.

Deel dit bericht

1 Reactie

Joost

Het is zowiezo maar de vraag in hoeverre patenten voorkomen dat je producten (of dat software of iets anders is maakt niet uit) gekopieerd worden. M.i. is het nutteloos om als bedrijf actief patenten te beheren, het is een slimmere strategie om je techniek sneller dan de concurentie te ontwikkelen. Daarnaast geldt dat de meeste mensen niet zitten te wachten op een technisch hoogstaand product, maar op een goed werkend product met goede service. Een super technisch product dat je niet aan de praat krijgt is ook nutteloos.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond