Deel dit artikel
-

Van den Ende & Deitmers casht bij verkoop Eyeworks

Investeerder Van den Ende & Deitmers profiteert naast topman Reinout Oerlemans vermoedelijk nog het meest van de verkoop van tv-producent Eyeworks aan entertainmentconcern Time Warner. De verkoop is nu officieel rond.

Warner neemt alle vestigingen van Eyeworks in vijftien landen over, zo maakt zijn woordvoerder Charles Huijskens zojuist bekend. Eyeworks USA zal zelfstandig blijven en blijft in handen van de Eyeworks-oprichters. Reinout Oerlemans zal aftreden als CEO, en verhuist naar Los Angeles om de Amerikaanse tak te leiden.

Medeoprichters Ronald van Wechem en Robert van den Bogaard zullen betrokken zijn bij het integratieproces met Warner Bros. en zullen daarna hun functie neerleggen. Ze blijven wel actief als aandeelhouder van Eyeworks USA.

Bronnen meldden vorige maand al dat de Amerikanen meer dan tweehonderd miljoen euro wilden betalen voor de producent van programma’s als Sterren Springen en Obese. Warner is eigenaar van onder meer HBO en wil via meerderheidsbelangen in respectievelijk het Britse Shed en het Nederlandse BlazHoffski zijn greep op de Europese markt versterken. Bij de onderhandelingen waren ABN AMRO Bank en advocatenkantoor Allen & Overy betrokken.

Hoewel geen overnamebedrag is genoemd, zal vooral investeringsmaatschappij Van den Ende & Deitmers een flink bedrag overhouden aan de verkoop. Het bedrijf heeft via Van den Ende & Deitmers Crossmedia Fund een belang van dertig procent in Eyeworks. Het vakblad Variety meldt een bedrag van 273 miljoen dollar, omgerekend 200 miljoen euro.

In de afgelopen jaren heeft Van den Ende & Deitmers fors geïnvesteerd in uiteenlopende internetbedrijven, waaronder Improve Digital, Unruly, Metrixlab, Unamic, Albumprinter en Pictura. De grootste klapper in het recente verleden was de verkoop van Hyves aan TMG.

Van den Ende & Deitmers heeft de bedrijven voor het uitzoeken. Jaarlijks melden zich honderden kandidaten, zo schreef de Volkskrant in 2011, toen Van den Ende & Deitmers een fonds van honderdvijftig miljoen euro beheerde.

De overname behoeft regelgevende goedkeuring in bepaalde landen en zal naar verwachting worden afgerond in de loop van 2104, zo laat Eyeworks weten.

 

Deel dit bericht

4 Reacties

eric

Het is eigenlijk bizar hoe snel een mega bedrijf als time warner eyeworks overneemt, zeker als je kijkt naar de tijd dat eyeworks pas bestaat. Ben benieuwd wat de maximale meerwaarde van deze overname is.

Natasja Voogt

Endeit is ook investeerder in internetbedrijf Spil Games.

Spaak

Endeit was ook groot aandeelhouder bij Advance (o.a. bekend van Je Echte Leeftijd) maar daar is niets meer van over. Het gaat dus ook wel eens mis.

Kees

Nog even een eeuwtje wachten dus voordat de deal rond is… 2104 😉

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond