Deel dit artikel
-

Den Haag snijdt fors in gelden innovatie-infrastructuur

De overheid gaat komend jaar voor 25 miljoen euro bezuinigen op subsidies voor de innovatie-infrastructuur. Vooral het MKB zal daaronder lijden. Dat stelt het Economisch Bureau van ING in een studie. Volgens Economische Zaken zijn de bezuinigingen een gevolg van de noodzaak tot bezuinigen op alle departementen en van het efficiënter maken van het innovatiebeleid.

De klappen vallen vooral in de programma's voor innnovatief ondernemerschap, de zogeheten technostarters (van 36,5 miljoen euro in 2002 naar 23,1 miljoen euro voor dit jaar) en op breedbandregelingen en beleid ter verlaging van de administratieve lastendruk (van 15,5 naar 5,7 miljoen euro).

In totaal steekt Den Haag dit jaar 77,6 miljoen euro in verbetering van de innovatie-infrastructuur, precies 25 miljoen euro minder dan in 2002. Volgens het Economisch Bureau van bankverzekeraar ING , dat de cijfers uit de Rijksbegroting 2003 verzamelde voor zijn jaarlijkse studie Miljoenennota MKB, wordt vooral dat MKB getroffen door de bezuinigingen. Tot 2006 zou er bijna een derde van het budget voor innovatiestimulering worden geschrapt.

De bezuinigingen zijn opmerkelijk. De roep om steun aan innovatie en kennisbeleid wordt door allerlei politici ondersteund . Ook heeft ons land tijdens recente Europese Raden in Lissabon en Barcelona te kennen gegeven een koppositie op innovatiegebied na te streven. Dat wordt gemeten aan de hand van prestatie-indicatoren zoals R&D-uitgaven van bedrijven als percentage van het BBP en de omzet van nieuwe of verbeterde producten in de industrie als percentage van de totale omzet van de industrie. Daarnaast loopt juist het MKB achter op innovatiegebied.

In een reactie meldt het ministerie van Economische Zaken dat het 200 miljoen euro moet schrappen in het kader van de bezuinigingen op alle departementen. "Dat doet pijn, maar daarbij kunnen we eigenlijk alleen snijden in subsidies", stelt een woordvoerster. Tegelijk is er volgens haar sprake van een efficiënter omgaan met beschikbare middelen, waarbij subsidies "beter worden toegespitst op ondernemingen", op verzoek van de Tweede Kamer en die ondernemingen zelf.

Deel dit bericht

3 Reacties

Taco

Goed nieuws voor het MKB en slecht nieuws voor de consultancy. Als technostarter heb ik nog nooit een gulden gezien van die subsidies die na verschillende pogingen alleen beschikbaar schijnen te zijn voor een selecte club mensen binnen een select netwerk. Wel hebben ze ertoe geleid dat wij onzinnige pogingen hebben gedaan om hier voor in aanmerking te komen. Zonde van het geld en de tijd. Subsidies leiden vaak tot een enorme verhoging van de administratieve laste druk. En de afschaffing van deze subsidies, levert daarom een enorme verlaging van de administratieve lastendruk. De bedenker van het afschaffen van deze subsidies kan zo een beroep doen op zijn eigen subsidie. En zo blijft het geld bij dezelfde club van mensen.Als belasting betaler ben ik blij dat het nu eindelijk over is met deze selectieve ondersteuning van concurrenten van ons belasting geld. Als de bedenkers serieus waren om innovatief technostartend Nederland te helpen dan had men algemene regels bedacht voor hele sectoren. Bij voorbeeld iedere onderneming die software maakt voor eigen rekening of een internet dienst opzet mag de BTW houden. Vooral een BTW-regel beloont mensen die daadwerkelijk een markt voor hun product weten aan te boren. Ik denk dat MKB Nederland alleen maar blij kan zijn met afschaffing van deze poppenkast. Na het afschaffen van de Subsidies stel ik voor dat de overheid het gaat verbieden dat (semi)overheids instellingen zelf software ontwikkel-afdelingen opzetten op kosten van de belastingbetaler. Als Ministeries, ziekenhuizen, universiteiten, krijgsmacht onderdelen, publieke omroepen hun miljoenen verslindende en zeer laag renderende software ontwikkel-afdelingen sluiten is de volgende bezuiniging geregeld. Ik voorzie een goude toekomst voor technostarters als er geen subsidies meer zijn en de valse concurrentie van semi-overheidsinstellingen over is. Overheidsregulering en bemoeienis is altijd dodelijk voor een gezonde markt.

c. holland

25 miljoen euro minder voor innovatie op de begroting 2003 van EZ. Onder het artikel staat een verwijzing naar een artikel van 10-1-2003. (nog niet zo lang geleden). Joop Wijn: innovatie topprioriteit! Nou dat blijkt. Dit is niet 'put your money where your mouth is' maar exact het tegenovergestelde. Na Nawijn nu ook Joop Wijn boegbeeld van de nieuwe politiek en de betrouwbare overheid?

joost

De overheid bewijst keer op keer dat het eigenlijk een bijzonder slechte dienstverlener is. Zo veel mogelijk diensten opheffen of in ieder geval korten en de prijzen (belastingen) wel net zo hard verhogen. Zelfs UPC heeft abonnementsverhogingen in ieder geval gedeeltelijk in zijn netwerk gestopt. Tijd voor een nieuwe val van het kabinet. Het is alweer zo'n tijd geleden dat dat gebeurde.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond