Deel dit artikel
-

Den Heijer (Gilde): “Rendement ruim boven 30 procent”

Het rendement dat Gilde IT Fund tot op heden heeft behaald ligt "ruim boven de 30 procent". Dit zegt directeur Toon den Heijer, die eind dit jaar vertrekt bij Gilde. Van den Heijer ziet momenteel binnen de vc-wereld een schaalvergroting en een schaalverkleining gelijktijdig optreden. Nieuwe kansen liggen er volgens hem in breedband en draadloos internet.

"Letsbuyit.com was een overduidelijk geval", beaamt Van den Heijer op de vraag wat hij als misrekening ziet in zijn periode bij Gilde IT Fund De gewezen hoogvlieger onder de Europese dotcom's rest nu nog een rol in de marge. Co-buying bleek toch geen ijzersterk businessmodel.

"De investeringen gedurende de internethype in bedrijven die achteraf gezien nauwelijks iets waard bleken te zijn, is wel het dieptepunt uit mijn periode bij Gilde", zegt Van den Heijer, die veertien jaar bij het Gilde IT Fund werkt. "Het is verbazingwekkend dat je het over de gehele linie ziet. Zelfs de beste fondsen in de Verenigde Staten met vc's die jarenlange ervaring hebben overkwam het ook." Het aanbod was er ook naar om zo nu en dan met een misrekening van doen te hebben. "We kregen toen ineens drieduizend plannen per jaar, terwijl we daarvoor er hooguit achthonderd beoordeelden."

Gisteren werd bekend dat Den Heijer zijn functie als directeur bij Gilde IT Fund per 1 januari 2004 neerlegt. Hij was veertien jaar betrokken bij het fonds, dat is opgezet om te investeren in technologiebedrijven. "Ik heb alles gedaan bij Gilde wat ik wilde doen", verklaart Den Heijer zijn vertrek. Zijn managmenttaken heeft Den Heijer inmiddels neergelegd, deze worden overgenomen door Boudewijn Molenaar, managing director van het Gilde Buy-Out Fund en samen met Den Heijer verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding bij Gilde.

Gilde telt twee fondsen voor investeringen in technologiebedrijven. Het Gilde IT Fund 1 ging in 1996 van start met een waarde van 150 miljoen euro, in 1999 gevolgd door een Gilde IT Fund 2 met een waarde van 200 miljoen euro. "Het eerste fonds presteerde beter", zegt Den Heijer. "Het tweede fonds werd gelanceerd op de toppen van de internethype, wat een duurdere periode was voor investeringen." Momenteel zijn er ook geen 'exit's' vanuit dit fonds, wat het uiteindelijke rendement van dit fonds zal worden is derhalve nog de vraag. "Tijdens de internethype dacht iedereen dat de investering voor een periode van twee jaar was, maar in principe heb je een looptijd van zeven tot tien jaar", zegt Den Heijer. In het portfolio zitten momenteel bedrijven als AtoBe, Lasercomm, Covast, Data Distilleries, Tridion en Docent.

Onder de in totaal 90 investeringen die Gilde IT Fund deed vielen de nodige bedrijven af, waaronder mogelijk ook nog ThreeFivePhotonics dat sinds juli in surseance van betaling verkeert. Maar volgens Den Heijer heeft het Gilde IT Fund tot op heden een rendement van "ruim boven de 30 procent" behaald. "Eenderde van de bedrijven waarin we geïnvesteerd hebben beschouw ik als zeer succesvol."

De nadruk in het Gilde-portfolio ligt nu nog op softwarebedrijven, zoals het meeste Europese vc-geld binnen de ICT-bestedingen ook naar software gaat, maar volgens Den Heijer "wordt het moeilijker om successen te behalen in pure softwarebedrijven". Volgens hem wordt software "een commodity" (gemeengoed). "Ik zie meer mogelijkheden binnen breedband en wireless."

Een andere belangrijke verschuiving die Den Heijer nu binnen de vc-wereld ziet optreden is "institutionalisering" versus "mensenwerk". "De bedrijven voor venture capital worden alsmaar groter, het zijn meer instituten geworden. Het aantal fondsen boven de 500 miljoen euro is ook groter dan voorheen. Ik zie een institutionalisering binnen de vc-wereld, maar gelijktijdig is er ook aandacht voor het opzetten van kleinere fondsen. Iets waar ik persoonlijk meer affiniteit mee heb. Venture capital wordt daarmee meer 'mensenwerk', de investeringen zijn minder groot, maar je kunt wel nauwer samenwerken met de ondernemer. Het is nog onduidelijk welke richting de overhand zal krijgen."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond