denkk wil uitbreiden in Europa

Het 'onderwijskundige' bedrijfje denkk wil nog dit jaar kantoren openen in Frankrijk en Duitsland, geheel tegen de heersende trend in. denkk sloot eind mei een contract met Philips Corporate, dat 20.000 managers wereldwijd via het intranet traint met de door denkk ontwikkelde xPlainer, een online manier van uitleggen. denkk verwacht voor het eind van dit jaar break-even te draaien.
Denkk is opgericht in maart 2001 door Ronald Mol en Ed Fennema. Het bedrijf richt zich op de vraag hoe kennis in organisaties te vertalen is naar online uitleg. Daartoe is de 'xPlainer' ontwikkeld: een online concept dat op een praktische manier via internet en intranet een 'menselijke vorm' van uitleg geeft over bedrijfsprocessen, richtlijnen en producten.
Philips gebruikt de xPlainer om 20.000 managers te leren werken met de 'Philips Leadership Competences'. Tijdens het doornemen van de xPlainer kunnen de managers elkaar vragen stellen, met anderen discussiëren, voorbeelden bekijken en praktijkcases bestuderen.
Ronald Mol, commercieel directeur, omschrijft denkk niet als een multimediabedrijf, maar als een onderwijskundig bedrijf. Hij vindt het etiket 'e-learning' niet passen bij zijn bedrijf: ?Bij e-learning denk je aan Amerikaanse bedrijven en aan het op een platte manier vertalen van kennis. Wij willen een niveau hoger gaan zitten, bij ons staat het leerdoel voorop. Daarom hebben we ook vier onderwijskundigen in dienst.?
Volgens Mol onderscheidt zijn aanpak zich van de Amerikaanse door geen uniform product te maken, maar voor elk Europees land xPlainers te maken in de eigen taal en aangepast aan lokale wetten en gebruiken.
Philips betaalt 125.000 gulden plus een geringe licentie per gebruiker voor de Leadership xPlainer. Een luttel bedrag, maar volgens Mol liggen er vervolgcontracten in het verschiet. denkk schermt verder met grote prospects, waaronder het Zwitserse farmaceutische concern Novartis, die het bedrijf dit jaar nog aan een omzet van 3,2 miljoen gulden moeten helpen. Het break-even punt zou liggen op 1,5 miljoen gulden.
Om de eerste fase door te komen is denkk in zee gegaan met risico-investeerder Net Ventures , die voor 1 miljoen gulden een belang van 25% in het bedrijf heeft genomen. Expansie zou door denkk zelf bekostigd moeten worden. Mol verwacht nog dit jaar kantoren in Duitsland en Frankrijk te openen: ?Dat doen we alleen als de deals in die landen binnen zijn. We willen eerst een gulden verdienen, voordat we hem uitgeven.?
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
13 Reacties
Wil Bremers
Goh, dat je met zulke vage kreten als: "X-plainer, een manier van uitleggen" nog weg kan komen. Die site bekeken maar van hun eigen "uitleg" wordt je ook niet wijzer. Of ze willen het vaag houden om niet de concurrentie op een idee te brengen of het stelt inderdaad niet veel voor.En dan die arrogante houding dat e-learning natuurlijk niet uit zou gaan van leerdoelen. Die Amerikanen zijn zo dom….En wat een kletspraat over Amerikanen die niet voor elk Europees land een versie "in de eigen taal en aangepast aan lokale wetten en gebruiken" zouden maken. Nog nooit gehoord van LearningSpace van Lotus/IBM?En als je dan ook nog over vestigingen in het buitenland gaat praten terwijl je in eigen land nog nauwelijks iets verkocht hebt…Op de Net Ventures site staat een echte X-plainer toepassing. Dan wordt het allemaal duidelijk.
Michel Jonkman
Interessant dat naast aanbieders van Learning Management Systems (zoals Lotus/IBM Learning Space) nu ook een aanbieder (ambitieus ja, daar is dus NIETS mis mee) van didaktische content – ten behoeve van zo'n systeem – naar voren treedt. Volgens mij zelfs een content partner van Learning Space als ik me niet vergis. Moet vaker gebeuren. Wel eens geprobeerd om Europese content bij een US based bedrijf te kopen? Succes ermee! Didaktische content is tot nu toe vreselijk achtergebleven bij de wensen van studenten c.q. klanten, waar het gaat om aanpak, opbouw, interactiviteit en localisatie. De meeste content ontstijgt nauwelijks het niveau van een dik e-book met veel tekst en een paar bewegende plaatjes. Dat is bij deze aanbieder echt beter voor elkaar. xPlainer is een term die volgens mij in slechts 1 woord uitlegt wat ze doen. Een betere uitleg bestaat eigenlijk niet.
Karel de Groot
Sorry, hoor. Maar ik snap hier dus echt helemaal niets van. Kan iemand me uitleggen waarin DENKK verschilt van een simpel websitebouw-bureautje?
Ron Dorreboom
Even reagerend op de vorige bijdrage zou ik willen zeggen dat een gemiddelde website m.i. vooral informerend is terwijl didaktische content nadrukkelijk de bedoeling heeft de gebruiker – een 'student' – iets te leren of te laten begrijpen. Het lijkt me dat een websitebureau niet genoeg geequipeerd is om complexe leeroplossingen te bedenken. Bij e-learning of dit nieuwe concept van xplainers worden op basisniveau wellicht dezelfde technieken gebruikt als op een website, maar op didaktisch niveau gaat het om onderwijskundig verantwoord gebruik van die technieken: probleemgestuurd? logica-gestuurd of relevantie-gestuurd? leerdoelgericht? op welk niveau? trackable? collaborative? Het lijkt me in dit kader goed dat DENKK zichzelf neerzet als onderwijskundig bedrijf met de onderwijskundigen als smaakmakers – i.p.v de programmeurs of de designers.
Karel de Groot
Okee, laat ik nog eens naar die DENKK demo kijken. Na grondige analyse concludeer ik dat deze uit vier pagina's verkoop-blabla bestaat met een gewone menu-navigatie en een heen-en-weer klikmogelijkheid. Op welke punten is deze prachtige demonstratie nu eigenlijk probleemgestuurd, logica-gestuurd of relevantie-gestuurd? En hoe zit 't met de leerdoelgerichtheid? op welk niveau? trackable? collaborative?
Jan Pille
Even een opmerking van denkk zijde (aandachtig de – soms wat flauwe – commentaren volgend): op de website zijn vanzelfsprekend geen full blown xPlainers of xPlanatoria te zien, gezien het bedrijfsspecifieke karakter van DENKK opdrachten. Een aardig 'openbaar' stand-alone voorbeeld is overigens een van de eerste xPlainers op de Net Ventures site (www.nv.nl).Voor een impressie van een xPlainer interface verwijs ik naar de examples sectie. Het onderdeel 'how we explain ourselves' is geen xPlainer demo, maar een aardige variatie op een website in een website, gemaakt door websitebouwers………
Wil Bremers
Tja Jan, Je bevestigt wat ik ook al stelde: bedrijfsspecifieke content levert iedere site bouwer op. Jullie maken dus geen cursussen die voor een doelgroep en dus meerdere klanten zijn bedoeld. Hoe Michiel Jonkman van Lotus nu zijn verhaal over content te plaatsen? (En waarom weet Michiel niet zeker of Denkk een "content partner van LearningSpace" is? Hij is juist het hoofd van die afdeling bij Lotus Nederland.)Daarnaast is "een van de eerste xPlainers op de Net Ventures site (www.nv.nl)" absoluut niet overtuigend voor de didactische plus van Denkk. Het geeft eerder aan dat Denkk inderdaad just another site bouwer is. Maar misschien doet hun marketing het wel heel goed…
Jan Pille
Niet reageren op onjuistheden = ze laten voortbestaan.Dus:Denkk maakt uitleg, geen cursusssen.xPlainers bevatten altijd bedrijfsspecifieke content gericht op bedrijfsspecifieke doelgroepen en zijn niet voor meerdere klanten tegelijk bedoeld.
Henk ter Linde
Allereerst wil ik Denkk graag feliciteren met de interesse die ze blijkbaar bij de lezer losmaken. E-learning, E-ducatie, E-HRM… Het zijn dan ook een beetje de ontwikkelingen waar met argusogen naar wordt gekeken. Ik weet (want ik heb ze gesproken) dat Denkk op een unieke manier de e-xplanation (waarom niet een nieuwe term verzonnen?) markt benadert. Een unieke visie welke gedeeltelijk steunt op slimme technologie, gedeeltelijk zijn oorsprong vindt in de didactische achtergrond van de oprichters en waaraan zeker is bijgedragen door de ervaring van de ondernemers. Denkk is niet voor alles geschikt. Maar over Denkk is wel nagedacht. Soms is implementatietijd zwaarwegender dan het over-doordachte didactisch concept. Denkk is wellicht een compromis. Een compromis geschikt voor de snel veranderende wereld. Een compromis wat zijn tijd vooruit is. Ik hoop dat ik gelijk krijg, want bovendien zijn de ondernemende Denkkers een stel enthousiaste, gemotiveerde kerels met een missie! (Enne nee: ik heb geen aandelen en geen belang bij het welslagen van Denkk!) Vriendelijke Groet, Henk ter LindeE-Learning Consultant CMG
Wil Bremers
Op 1 juni 2004 is DENKK BV failliet verklaard. Wat is er gebeurd?
Volkert Balk
Ed Fennema is met een aantal ex-Denkkers doorgegaan onder de vlag van U&I learning. Ik heb begrepen dat die samenwerking inmiddels is beeindigd en Ed met een nieuw bedrijf gestart is.
Ed Fennema
Onder de toepasselijke bedrijfsnaam: De Volgende VerdiepingVriendelijke groeten, Ed
Z. Vlaander
De Volgende Verdieping is ook failliet en zijn volgende bedrijf Edding ondertussen ook. Hij gaat nu door onder de namen Sightes en Gandapp.