Deel dit artikel
-

Derde kwartaal met winst voor Amazon

Amazon heeft voor de derde maal in zijn bestaan een kwartaal met nettowinst afgesloten. In het derde kwartaal behaalde het een nettowinst van 16 miljoen dollar. De omzet steeg met 33 procent, maar die groei vlakt volgend jaar af.

De nettowinst van 16 miljoen dollar die Amazon in het derde kwartaal behaalde stond tegenover een nettoverlies in dezelfde periode vorig jaar van 35 miljoen dollar. Het is de derde maal dat Amazon een nettowinst behaald, maar voor het eerst buiten de eindejaarsverkopen.

In 2002 en 2001 behaalde Amazon een nettowinst in het vierde kwartaal, traditiegetrouw het seizoen waarin retailers en e-tailers goed presteren. Amazon verwacht nu in het vierde kwartaal een omzet van tussen de 1,76 en 1,91 miljard dollar, en een operationele winst van tussen de 110 en 140 miljoen dollar.

"Als gevolg van free shipping en lagere prijzen, verwachten we dat klanten eind dit jaar naar Amazon komen voor hun inkopen", meldde Amazon-ceo Jef Bezos in een verklaring. "Daarmee verwachten we de beste eindejaarsverkopen te draaien in ons bestaan."

De omzet van Amazon steeg in het derde kwartaal met 33 procent tot 1,13 miljard dollar. Voor Amazon gunstige wisselkoersen zorgden voor een stijging van de omzet met 29 miljoen dollar (rond de 10 procent van de totale toename in omzet). Het aantal verkochte items steeg ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar met 36 procent. De verkopen op sites overzee (UK, Japan, Frankrijk en Duitsland) stegen met 61 procent tot 425 miljoen dollar.

Bij de internationale sites behaalde Amazon ook het hoogste groeipercentage in omzet, de verkoop van electronica nam er toe met 259 procent. De geconsolideerde groeicijfers van de omzet laten zien dat binnen 'media' (muziek, dvd's, boeken) nog steeds de meeste omzet behaald wordt, en er tevens ook de meeste omzetgroei geboekt is (77 procent). Hoewel Amazon er geen uitspraak over doet, lijkt het laatste verband te houden met de groeiende populariteit van de dvd.

De prijskorting en het instellen van free shipping lijkt zijn weerslag te hebben in de groeicijfers die Amazon gaf voor volgend jaar. Het bedrijf zegt een omzet te verwachten van tussen de 5,75 en 6,25 miljard dollar, een stijging van 16 procent ten opzichte van de omzet over 2003. Het groeipercentage ligt daarmee ongeveer de helft lager dan dit jaar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond