Digitaal muziek lenen populair onder ‘ouderen’

Sinds de start van een proef met het gratis digitaal uitlenen van muziek zijn in Nederland meer dan 400.000 tracks uitgeleend. De proef, DigiLeen, is in november gestart en is een initiatief van de Centrale Discotheek Rotterdam met medewerking van onder meer Buma/Stemra en een aantal muziekmaatschappijen. Het digitaal lenen slaat vooral aan onder gebruikers van 50 jaar en ouder.
Met DigiLeen kunnen Nederlanders een deel van de muziekcollectie van de Centrale Discotheek Rotterdam digitaal lenen. Iedereen in Nederland met een PC – met uitzondering van Apple gebruikers – en een snelle interverbinding kan, na installatie van de DigiLeen software, gratis muziek downloaden. Gedownloade bestanden zijn gecodeerd en kunnen een week lang worden beluisterd. De bestanden zijn afspeelbaar op één PC en niet te branden of te kopiëren
Vooralsnog is slechts een deel van de muziekcollectie van de Centrale Discotheek Rotterdam beschikbaar voor digitaal uitlenen. Daarvoor zijn overeenkomsten afgesloten met platenlabels die zich richten op jazz en klassieke muziek. Sinds deze week is daar ook het platenlabel Music & Words aan toegevoegd, een label dat is gespecialiseerd in wereldmuziek.
De keuze om te beginnen met muziekgenres die niet direct populair zijn onder een groot publiek, is een bewuste geweest, aldus directeur Michiel Laan van de Centrale Discotheek Rotterdam. “We willen laten zien dat we een andere rol hebben. Wij hebben geen commerciële insteek, maar eerder een culturele.” Volgens Laan is een volgende stap wel om ook popmuziek aan te bieden. Daarvoor moeten echter nog wel overeenkomsten worden gesloten met plantenlabels. “Het doel is om uiteindelijk alle soorten muziek aan te bieden.”
In totaal heeft de Centrale Discotheek Rotterdam een collectie van meer dan 300.000 CD’s. Daarvan kunnen er op dit moment meer dan 5000 digitaal worden geleend.
De proef met digitaal lenen duurt een jaar. In totaal hebben zo’n 8000 gebruikers zich tot nu toe aangemeld, die samen 400.000 tracks hebben geleend. Laan vindt dit een behoorlijk aantal, zeker gezien het muziekaanbod dat volgens hem ‘niet het makkelijkste’ is. De grootste groep gebruikers is tussen de 51 en 60 jaar, gevolgd door een groep van 61 jaar en ouder. De relatief hoge leeftijd van de gebruikers hangt samen met de genres die worden aangeboden. Toch vindt Laan dit een opvallend gegeven. “Het blijkt dat oudere mensen minder digibeet zijn dan vaak worden gedacht.”
Het digitaal lenen van muziek biedt interessante mogelijkheden voor platenmaatschappijen, meent Laan. In feite is het lenen een ‘try before you buy’-systeem. Wie een album of track wil kopen, kan na een week gratis luisteren via een link naar een site waar tracks en albums te koop zijn. Daarnaast krijgen maatschappijen inzicht in het profiel –leeftijd, geslacht, etc. – van de luisteraars.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
5 Reacties
R Brinkhuis
De formulering "Iedereen in Nederland met een PC – met uitzondering van Apple gebruikers" is fout. De formulering moet zijn "Alleen Windows gebruikers met WXP". Open Source platforms vallen ook af. Ik heb Rdam daarover gemailed, maar (natuurlijk) geen reactie…….
Michiel Laan
We willen zo veel mogelijk mensen in staat stellen om muziek digitaal te kunnen lenen. Apple valt helaas af, omdat zij haar 'Fair Play' DRM niet aan derden ter beschikking stelt. Open source vonden we ten tijde van de start van DigiLeen niet goed genoeg om te gebruiken. We volgen de ontwikkelingen, en als we denken dat we met open source DRM beter ons doel kunnen bereiken dan met Microsoft DRM, dan zullen we dat zeker in overweging nemen. Voor de prijs hoeven we het voorlopig niet te laten, want het gebruik van de Microsoft DRM kost ons vooralsnog niets.
Gerard
Ik woon in groningen en het lijkt mij interessant om mee te doen.Maar waarom staat er geen adres bij hoe en waar je een aanmelding heen kan sturen .
Catharina
Ik vond het ook vreemd dat er geen adres of zo bij stond maar via ons aller Google is het heel gemakkelijk te vinden.
Wil
Goed, het werkt weliswaar niet via de digitale S/PDIF uitgang van de geluidskaart maar het werkt. Aanmelden voor kijkabonnement op Muziekweb.nl en die codes werken ook in Digileen. Anders zeurt het programma dat het alleen in Nederland werkt..Blijft inderdaad interessant om muziek eerst te beluisteren en dan te beslissen of je het wel vaker wilt horen. Een beetje zoals de radio werkt: meestal wel leuk maar soms wil je het echt vaker horen.