Deel dit artikel
-

Digitale handtekening binnenkort wettelijk

De digitale handtekening staat op het punt van doorbreken. Zowel de Amerikaanse overheid als enkele staten in de VS behandelen momenteel de Uniform Electronic Transaction Act ( UETA ), waarmee digitale handtekeningen en transacties een juridische waarde krijgen, gelijk aan de papieren versie. Dit kan vooral de e-business voor bijvoorbeeld verzekeringen stimuleren.

Handelingen waarbij formulieren of contracten ondertekend moeten worden, kunnen na goedkeuring van de wet geheel electronisch worden geregeld. Nu is er vaak nog 'fysiek' contact via papier noodzakelijk. Het is duidelijk dat verzekerings- en financieringsmaatschappijen hiermee geholpen zijn. Ook de B2B-markt, waar contracten heen en weer geschoven worden, heeft zo de kans om weer 'papierlozer' te worden. Als de wet in de VS wordt goedgekeurd, zal de Europese Commissie niet achter kunnen blijven.

De UETA-wetten werden afgelopen juli voorgesteld door de zogenaamde National Conference of Commissioners on Uniform State Laws . Het Amerikaanse congres en de senaat hebben inmiddels verschillende versies van de wet laten passeren. Later dit jaar wordt de definitieve versie verwacht.

De wet zal nog wel enkeel uitzonderingen kennen: Donorcodicils en testamenten zullen in de toekomst nog op papier getekend moeten worden.

Bron: E-Commerce Times

Deel dit bericht

4 Reacties

Wouter van den Berg

Iemand enig idee wanneer men hiermee in Europa bezig gaat? http://www.2C.nl

Job Franken

Het zou tijd worden! Regelmatig kom ik in situaties waarbij ik snel een opdracht wil geven of iets wil bestellen. Zo wilde ik laatst bij DE bank een rekening openen. Ik mocht eerst een compleet formulier invullen, vervolgens moest ik de pagina printen en faxen. Niet dus. Hopelijk wordt dit in Nederland wettelijk geregeld voordat deze bank filialen gaat sluiten. Ik ben bang dat ze anders flink hun vingers branden. En als we dan toch bezig zijn, laten we dan tegelijk zorgen dat er per bankpas meerdere rekeningen toegankelijk worden. Ik heb nu 5 verschillende pasjes van dezelfde bank en kan me niet voorstellen dat ik de enige ben die zich daar mateloos aan irriteert.

Adriaan Beenen

De Europese Unie heeft begin dit jaar Europese richtlijn voor elektronische handtekeningen aangenomen. De richtlijn dient medio 2001 te zijn geïmplementeerd door de lidstaten.voor meer info;{ http://www.ict.etsi.org/; http://www.ict.etsi.org/ } (European Electronic Signature Standardisation Initiative) 

Andre van Brussel

Wel heel gewenst deze regeling vanuit het perspectief bevorderen ICT binnen overheden en organisaties richting consumenten. Maar de aangehaalde voorbeelden over verzekeringen en banken zijn m.i. precies de verkeerde. Er moet nl. nog 1 ogenschijnlijk eenvoudig aspect worden geregeld genaamd Archivering. En daar zullen de meeste bedrijven nog wel enige tijd voor nodig hebben. En volgens mij is daarover tevens nadere regelgeving voor nodig omdat de levensduur van een archief langer is dan de technische standaards. Voor de B-2-B markt wordt dit een versneller: grote partijen en ketens hadden al voorzieningen voor bulkverwerking door strategische afspraken en EDI-voorzieningen. Voor incidentele uitwisseling met rechtsgeldigheid is de fax een al bestaand mechanisme. Komt er dus een voorziening bij voor organisaties die tussen bulk en incidentele transacties zitten en die tot nu toe niet het geld ervoor over hadden om dit langs electronische weg te doen. Hier ligt een grote kans voor TTP's, en voor organisaties die hiervoor hulpmiddelen en infrastructureren weten te ontwikkelen. .   

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond