Deel dit artikel
-

Digitale omroep gaat concurrentie aan met KPN MobielTV

De concurrentie met KPN MobielTV kan van start nu Mobiele TV Nederland een landelijke frequentievergunning toegewezen heeft gekregen. Met de vergunning kan mobiele televisie en radio worden aangeboden. Het Agentschap Telecom verleende een tweede vergunning aan Call Max Global.

Met de twee frequentievergunningen kunnen de partijen mobiele multimediale toepassingen aanbieden als mobiele televisie en radio.

Mobiele TV Nederland wil ‘mobiele tv en radio in de markt zetten’: "Gedeeltelijk als concurrent van KPN MobielTV. Daarnaast willen we de digitalisering van de radio bespoedigen. We leveren zelf content gericht op de mobiele gebruiker. En er komt content in samenwerking met de publieke omroepen."

Deze partij hoopt in het eerste kwartaal van 2010 de markt op te gaan. "Als het kan nog iets eerder, maar we zijn nog wel een jaar bezig met de voorbereidingen", aldus een woordvoerder.

KPN MobielTV gebruikt DVB-H. Mobiele TV Nederland gebruikt de DMB-technologie. "We richten ons op mobiel, maar ook op bijvoorbeeld de automotive industrie. Dat is nog een grote markt, mensen die in de auto televisie kijken. En dan zijn er nog de gebruikers die televisie kijken op hun laptop."

Distributienetwerk

Op dit moment zit de concurrent van KPN MobielTV in uitrolfase. "Het uitgebreide businessplan hebben we en ook de contacten. Er zijn partijen die interesse hebben om ons product te verkopen. We gaan zelf onze diensten aanbieden, maar sluiten ook contracten met netwerkoperators en mvno’s. Die kunnen dat aanbieden onder hun eigen naam of onder onze naam. Als derde zijn er nog de retailers."

Er zijn afspraken gemaakt met verschillende partijen. "De contracten moeten nog getekend worden, het wachten was natuurlijk op de frequentievergunning."  Hij vervolgt: "Je moet bij de retailers denken aan Belcompany, T for telecom of The Phone House. Het kan ook zijn dat Rabo Mobiel of UPC aanvullend op hun eigen producten mobiele televisie of digitale radio aan willen bieden. Bij de netwerk operators is daar een T-Mobile of een Vodafone."

Mobiele TV Nederland is een samenwerking van private investeerders, T-Systems en Mobiles Fehrnsehen Deutschland (MFD). Mobiele TV Nederland heeft in 2007 succesvol testuitzendingen in Den Haag uitgevoerd met een door het ministerie van Economische Zaken uitgegeven experimenteervergunning.

Volgens staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken kan door de uitgifte van de frequenties in de toenemende behoefte bij de consument aan mobiele diensten worden voorzien: "Ook komt er mogelijk meer concurrentie op de markt voor mobiele televisie"

De aanvraag voor de vergunningen kon tot 9 januari ingediend worden. Er waren twee vergunningen beschikbaar. Voor de vergunning met frequentieruimte voor omroep in band III (174 MHz tot 230 MHz) waren twee gegadigden, waarvan één zich gedurende het proces heeft teruggetrokken. Mobiele TV Nederland heeft uiteindelijk deze vergunning verkregen. Voor de andere vergunning met frequentieruimte voor omroep in de L-band (1452 MHz tot 1479,5 MHz) was één belangstellende. Deze is om die reden door het Agentschap Telecom direct gegund aan Call Max Global.

Bron foto: FaceMePLS (CC)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond