Deel dit artikel
-

‘Digitale veiligheid slimme consumentenapparaten niet op orde’

Agentschap Telecom heeft 22 veelgebruikte apparaten laten onderzoeken, onder meer IP-camera’s, slimme sloten, babyfoons en slimme thermostaten. Zeventien apparaten scoorden matig tot zeer slecht op het gebied van privacyaspecten.

Veel apparaten maken gebruik van slecht beveiligde verbindingen en standaardinstellingen die niet veilig zijn. Het uitvoeren van een update is vaak omslachtig. Hierdoor zijn persoonlijke gegevens of zelfs wachtwoorden te bekijken en kan de besturing worden overgenomen. Dat maakt apparaten kwetsbaar voor infecties en ongewenste toegang.

De resultaten van het onderzoek benadrukken het belang van de maatregelen zoals gesteld in de Roadmap Digitaal Veilige Hard- en Software die staatssecretaris Keijzer vorig jaar heeft gepubliceerd. Deze maatregelen moeten leiden naar een aanzienlijke verbetering van de digitale veiligheid van slimme apparaten. Bijvoorbeeld door het streven naar het stellen van minimum veiligheidseisen via het Europese Radio Equipment Directive.

Gebruikers van IoT-apparatuur kunnen zelf veel doen om hun apparatuur minder kwetsbaar te maken voor ongewenste toegang en cyberaanvallen. In het rapport staat een aantal tips: voer regelmatig updates uit, kies een sterk wachtwoord, deel zo min mogelijk informatie met het apparaat en koppel het apparaat niet onnodig aan een netwerk. Veel apparaten hoeven voor gebruik niet online te zijn.

Deel dit bericht

1 Reactie

Simon

Treffende foto bij het artikel; een domme switch.
Vaak zijn slimme apparaten een soort compensatie voor de eigen onwetendheid….

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond