Deel dit artikel
-

‘Digitale weerbaarheid Nederland blijft achter op groeiende dreiging’

De digitale weerbaarheid in Nederland blijft achter bij de groei van dreigingen. Overheid, bedrijfsleven en burgers nemen veel stappen om de digitale weerbaarheid te vergroten, maar dit gaat niet snel genoeg. Dat blijkt uit het Cybersecuritybeeld Nederland 2017 (CSBN 2017) dat demissionair staatssecretaris Dijkhoff naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het besef van investeren in cyberveiligheid groeit in Nederland. Toch moeten we blijven investeren in kennis en kunde om als Nederland op topniveau te blijven, vindt de staatssecretaris.

Net als vorig jaar blijft cybercriminaliteit een belangrijk punt van aandacht. Cyberaanvallen zijn aantrekkelijk vanwege de grote impact door inzet van vrij beperkte middelen en raken de gehele samenleving. De dreiging van ‘statelijke actoren’ houdt aan, meer dan honderd landen spioneren wereldwijd met digitale middelen. Ook worden door digitale aanvallen democratische processen beïnvloed.

De ontwikkeling van Internet of Things brengt naast kansen ook veel risico’s met zich mee. Veel apparaten bevatten kwetsbaarheden waarvoor geen beveiligingsupdates uitkomen. Op die manier kunnen deze apparaten worden misbruikt voor bijvoorbeeld DDoS-aanvallen. Ook de sterke afhankelijkheid van een beperkt aantal buitenlandse aanbieders van infrastructuurdiensten is niet ideaal.

Volgens Dijkhoff laten de bevindingen uit het CSBN zien dat er de komende jaren geïnvesteerd moet blijven worden om de digitale weerbaarheid van Nederland te vergroten. ‘De afgelopen jaren is er structureel meer geld vrijgemaakt in de begroting van Veiligheid en Justitie om de Nederlandse cybersecurity te versterken. Daarbij zijn bijvoorbeeld de publiek-private samenwerking versterkt en de aanpak van cybercrime en detectie van digitale dreigingen geïntensiveerd. Gezien het zorgelijke beeld van 2017 blijven deze acties en investeringen broodnodig.’

De Cyber Security Raad laat in een reactie weten dat men het beeld dat in het rapport wordt geschetst herkent. Voor het eerst wordt in het CSBN stilgestaan bij de risico’s van het Internet of Things. De Cyber Security Raad (CSR) bevestigt het belang en de urgentie van dit onderwerp. Veel IoT-apparaten zijn slecht beveiligd en vormen een bedreiging voor veiligheid en privacy.

Eenduidige politieke sturing, regie en coördinatie in de uitvoering zijn noodzakelijk in de strijd tegen cybercriminaliteit, stellen MKB-Nederland en VNO-NCW in een reactie op het rapport.

MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO Nederland hebben in het kader van hun NL Next Level (een langetermijnvisie voor Nederland) het plan ‘Nederland veilig in Europa en de wereld’ opgesteld, waarin beleid voor optimale cybersecurity wordt beschreven, als ook ‘Investeren in een digitale kwantumsprong’.

(Grotere infographic hier)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond