Dit zijn de winnaars van de Dutch Interactive Awards 2022
Tijdens een feestelijke uitreiking van de Dutch Interactive Awards in de Beurs van Berlage zijn zojuist de beste Nederlandse interactieve cases en professionals bekroond.
De Dutch Interactive Awards (DIA) zijn dé prijzen voor het allerbeste interactieve online werk van Nederlandse bureaus. De awards worden sinds 2010 jaarlijks uitgereikt. Emerce organiseert dit jaarlijks samen met Dutch Digital Agencies.
De show is het resultaat van een juryronde die eerder heeft plaatsgevonden. Op 22 april presenteerden de 75 kanshebbers in 15 categorieën hun werk aan de vakjury’s.
Om in aanmerking te komen voor een felbegeerde award krijgen bureaus de gelegenheid om hun cases aan te melden. Alle cases worden beoordeeld door een onafhankelijke jury bestaande uit industrie experts. Zij beoordelen de DIA cases op concept, design en UX, resultaat en optimalisatie. Elke categorie heeft een Gold en Silver Award.
Sinds 2014 worden ook prijzen uitgereikt aan de beste online professionals: de Dutch Interactive Professional Awards (DIA PRO’s). Dit jaar gingen de vakprijzen voor Best in Tech naar Johan Huijkman van Q42, Marten Kuipers van Dept voor Best in Design en Rik van Saane van Robot Kittens voor Best Talent.
De volgende bureaus gingen met een Dutch Interactive Award naar huis:
CONTENT
Winnaar Goud: Het verhaal van Nederland: Podwalk app – Elements
Beleef de geschiedenisverhalen die in de succesvolle TV-serie Het verhaal van Nederland voorbij komen op de plek waar ze plaatsvonden. Deze wandel-app stimuleert Nederland om eropuit te gaan. Een heel mooie en vernieuwende manier om de geschiedenis dichterbij én tot leven te brengen. De manier waarop mobieltjes worden gebruikt – namelijk door ze juist in je zak te laten – zorgt voor een optimale omgevingsbeleving en is waanzinnig goed gelukt: in feite het hoorspel re-invented. Wat innovatie betreft een ijzersterke inzending die een nieuwe, multisensorische ervaring biedt. Bovendien is er ruimte voor groei: er is vraag naar meer routes, en er zou een Podwalk-platform kunnen komen, waarmee een heel nieuwe categorie podcasts ontstaat. De Podwalk-app is daarom dit jaar de meest vernieuwende content-case.
Winnaar Zilver: De Tweede Wereldoorlog dichtbij – IN10
De Tweede Wereldoorlog Dichtbij brengt een indrukwekkend verhaal en heeft ambitieuze plannen. De invulling en de concrete content zelf zijn uitstekend doordacht: er is goed geluisterd naar de vragen van gebruikers en zo werd besloten om 12,5 miljoen bronnen te koppelen aan plaatsen en mensen. Op die manier zijn meer dan 300.000 levens van Nederlanders die bij de oorlog betrokken waren gereconstrueerd. Zoveel gegevens overzichtelijk en inzichtelijk maken is geen kleine opgave, maar het toegankelijk maken van de data is uitstekend gelukt. En dat met een team van 5 mensen! Dit is dan ook de kampioen wat bronnen en story-telling betreft, zo stelt de jury.
DIGITALE TRANSFORMATIE
Winnaar Goud: Geslaagde digitale transformatie voor WOLF – Netvlies (part of 4NG)
WOLF Rijbewijsshop is een van de grootste rijscholen van Nederland. Er werd een ‘video-app’ ontwikkeld die leerlingen ondersteunt in hun rijopleiding. Ze kunnen daarmee ook zelf lessen inplannen. De resultaten logen er niet om: de klanttevredenheid was niet eerder zo hoog. De jury zag hoe vele facetten in dit project samenkwamen: klantgemak, het gebruik van data, grotere efficiëntie voor zowel het bedrijf als de leerlingen, en schaalbaarheid. Daarnaast is duidelijk ook goed over de details nagedacht, zoals het feit dat rij-instructeurs in de app notities kunnen maken. Bovendien heeft de app een strak design en levert het performance-verbeteringen op. Kortom: over de hele linie uitstekend uitgevoerd, met oog voor detail en duidelijke kansen voor (internationale) uitbreiding en doorontwikkeling.
Winnaar Zilver: Van pallet naar zelftest – OrangeValley
Roche Diagnostics specialiseert zich in medische diagnostiek en het ontwikkelen van datagestuurde gezondheidsinzichten: een traditionele, corporate omgeving met lage digitale volwassenheid. De ambitie: direct kunnen inspringen op de acute behoeften in de Corona-pandemie, letterlijk van pallets naar losse doosjes zelftesten. Roch was ineens in beeld bij en wilde rechtstreeks leveren aan 17 miljoen Nederlandse burgers. Er kwam een volledige set-up van productie en communicatie naar consumenten. Het succes van dit initiatief is een knappe prestatie in een extreem moeilijke markt waarin juridische (en medische) eisen en randvoorwaarden zeer strikt zijn. Het bedrijf is van ver gekomen en het project is goed gedaan: het is onder druk snel en zorgvuldig tot stand gekomen. Bovendien was dit een impactvolle bijdrage op het juiste moment: een pluim voor de maatschappelijke opgave.
DISRUPTER
Winnaar Goud: Moonback, book on the bright side – todaytomorrow
Moonback is meer dan zomaar weer een boekingsomgeving om gasten en hoteleigenaren bij elkaar te brengen. Het is een pleidooi om evenwicht terug te brengen in de markt. Moonback zet een nieuwe standaard, waarin transparantie, respect en feel-good de boventoon voeren. Met als ultieme doel de platformeconomie te herdefiniëren. Het wil tegenwicht bieden aan de winstmaximalisatie en ziet zich niet als disruptor maar als hersteller. Moonback gaat voor duurzame groei: eerst een organisatie ontwerpen en borgen dat je met goede principes en intenties kunt blijven werken. Deze case had ook in de categorie Digital for Good niet misstaan. Dit is het disrupten van het disrupten. Dat lijkt steeds meer de volgende stap in het disrupten en daarom is dit vernieuwend. Mooie principes die heel actueel zijn. Het blijft lastig, maar Moonback lijkt te werken: ook de hotels willen op een andere manier werken en blijken mee te doen. De plannen zitten goed in elkaar. Een inspirerende case, ook omdat er met het principe van steward ownership juridische garanties zijn ingebouwd.
Winnaar Zilver: Bringing radical transparency to dairy trading. – WeAreBrain
OpenDairy heeft de groothandel in melk gerevolutioneerd door middel van een online platform waarop kopers en verkopers direct en op een transparante manier met elkaar handel kunnen drijven. OpenDairy is een marketplace die vraag en aanbod met elkaar verbindt: het brengt transparantie in een markt bepaald door een ondoorzichtige ‘zwarte doos’ van tussenhandelaren. Daarmee gaan winstmarges voor boeren en verkopers omhoog. Ook rond logistiek en CO2-emissies geeft het platform inzichten en openheid. Er zijn moonshot-plannen voor een dairy cryptocoin. Een heel goed project dat op meerdere manieren disruptive is, vond de jury. Enerzijds klassiek: het buitenspel zetten van de middle man. Anderzijds: het voegt, juist in dit tijdsgewricht, ook iets positiefs toe. Dit is in feite de tweede disruptor die in Digital for Good had kunnen zitten. Het platform heeft wereldwijd invloed op de markt en kan zo echt grote impact hebben. Ook de goede samenwerking en de impact van het bureau vielen de jury in positieve zin op.
DATA
Winnaar Goud: De Tweede Wereldoorlog dichtbij – IN10
De Tweede Wereldoorlog is vastgelegd in miljoenen foto’s, objecten, brieven, filmbeelden, etc. Oorlogsbronnen.nl geeft context aan deze informatie door ze te koppelen aan gebeurtenissen, plaatsen, personen en thema’s. Dit is een zeer knappe case, ook al omdat die met een klein team is gerealiseerd. De staat van de gegevens en de diversiteit aan databronnen die ontsloten moeten worden maakte het een flinke uitdaging, maar de uiteindelijke presentatie in de vorm van de verschillende tijdslijnen is inventief en ziet er mooi uit. Data maken hier duidelijk het verschil en zijn gebruikt om een efficiënt werkproces op te tuigen. De toegevoegde waarde van de data is overduidelijk: ze spelen een cruciale rol voor de content die wordt gepresenteerd. Een terechte winnaar voor de categorie data.
Winnaar Zilver: Automated Lead Potential Scoring Algorithm™ (ALPSA™) – Tomorrowmen
Op Geld.nl kan een bezoeker financiële producten van vele aanbieders vergelijken. Lead-generatie lijkt het doel, maar het verdienmodel zit pas in de kwaliteit van leads: zodra een lead tot productafname leidt, ontvangt Geld.nl een percentage van de transactie. Dit platform bereikte grote resultaten en deed dat écht op een datagedreven manier. De jury vond het vooral interessant dat de credit scoring naar voren is getrokken en dat leveranciers zo worden ontlast. De flow is goed uitgedacht en lost meerdere problemen op. De jury is wel benieuwd of er de komende tijd opnieuw flinke voortgang geboekt kan worden, maar tot nu toe zijn er grote stappen gezet die duidelijk winst opleveren.
B2B COMMERCE
Winnaar Goud: Totale business transformatie vanuit klantreisbeleving – TRIMM
MCAM wilde zijn klantreisbeleving herontwerpen. Vanuit klantinterviews kwam naar voren dat MCAM veel beter zou kunnen presteren door beter aan te sluiten op zijn klanten. Deze conclusie was de aanleiding om de totale klantreisbeleving (‘customer experience journey’) te herontwerpen voor het gehele bedrijf. Hierbij werden alle kanalen onder de loep genomen. De jury was hiervan onder de indruk: dit is innovatief, heeft strategische impact en toont durf. Een project dat een doorbraak heeft veroorzaakt in de manier van werken binnen het bedrijf. Niet alleen het herontwerpen van de vorm, maar de business geherdefinieerd. Waardering was er ook voor de open innovatie en co-creatie. Een doorbraak in een complexe traditionele keten.
Winnaar Zilver: Wildkamp-app key touchpoint in omnichannel strategie – Move4Mobile
Deze e-commerce-app geeft zakelijke klanten van Wildkamp toegang tot het volledige assortiment van meer dan 100.000 artikelen. Met de scanfunctie kunnen producten vanuit ‘de zaak’ gescand en besteld worden. In Wildkamp-vestigingen zorgt de scanfunctie voor sneller winkelen en afrekenen. De jury vond dit een zeer goede case die strak is uitgevoerd. Kort gezegd: alles klopt. Een enorme stap voor het bedrijf en een flinke boost voor het gebruikersgemak en de klanttevredenheid. Dit is echt een voorbeeld voor B2B-commerce-apps: een case volgens het boekje.
DIGITAL FOR GOOD
Winnaar Goud: Coronaplein.nu (Longfonds) – iO
Coronaplein.nu, een initiatief van Longfonds en Long Alliantie Nederland, is hét community platform van de patiëntenorganisatie voor Long-COVID-patiënten. Er was dringende, groeiende behoefte aan hulp en informatie. Na tweeënhalve week stond de eerste versie van Coronalongplein.nl live. In april 2021 kwam het verbeterde en doorontwikkelde platform Coronaplein.nu op: een interactief platform met een heldere navigatie, uiteenlopende functionaliteiten, gevalideerde informatie, dialoog (met lotgenoten en zorgprofessionals) en kennisuitwisseling. Coronaplein.nu is geen campagnewebsite, maar is er voor behandeling en hulp en het bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek. De jury waardeerde de samenwerking met andere patiëntenorganisaties en de indrukwekkende cijfers: 2,7 miljoen unieke bezoekers, 3,7 miljoen sessies, en een webinar dat 40.000 keer bekeken werd. De jury zag een platform met goede informatie en waanzinnig goede bereikbaarheid. Dit is een heel mooie case: de website is heel erg professioneel en wat Long Covid betreft is het een autoriteit geworden. Ook prees de jury de neutraliteit van de tone of voice: Coronaplein is weggebleven bij de controverse. Kortom: moeilijk om kritiekpunten aan te wijzen, en de jury koos deze case dan ook unaniem als winnaar.
Winnaar Zilver: Eerste hulp bij eetstoornissen – Greenberry
Eetstoornissen zijn een groeiend probleem onder kinderen en jongeren. Daarom ontwikkelden wij First EET kit.nl. Een tool voor eerste hulp bij eetstoornissen. De website ondersteunt omstanders en zorgprofessionals bij het eerder herkennen, begrijpen en behandelen van eetstoornissen. Het platform wil informatie geven en laten zien hoe de ziekte werkt. Er is een aparte sectie voor medisch professionals. Er is een podcast en er wordt gebruik gemaakt van ervaringsverhalen. De jury vond dat hier met een zeer gelimiteerd budget een heel mooi resultaat is bereikt. Er was dan ook grote waardering voor de toewijding van de makers. Aan het platform zelf doet het kleine budget niets af: visueel is het erg mooi, het ontwerp is indrukwekkend, alles ziet er erg goed uit en de mobiele versie is fantastisch. Kortom, een speciaal compliment voor het design: dit is mooi en liefdevol gemaakt met heel goede usability. Ook het initiatief zelf is top. De link met de zorgverlening is heel sterk, net als het feit dat het is gericht op de mensen rondom degene die aan een eetstoornis lijdt. Er is heel veel informatie: het geheel is heel rijk qua content.
ACTIVATION
Winnaar Goud: Het Verdwenen Speelgoed Mysterie in de Grote Speelgoed App – Dept
Het Verdwenen Speelgoed Mysterie in de Grote Speelgoed App van bol.com vraagt kinderen via educatieve spellen het verloren speelgoed terug te vinden voor Sinterklaas en helpt ouders zo bij het vinden van het perfecte Sinterklaascadeau. Het ging om een zes weken durend interactief sinterklaasverhaal met allerlei spellen, ingeleid door Sinterklaas. Er was zes weken lang hoge engagement. De doelen zijn meer dan overtroffen. De jury was onder de indruk van zowel de indrukwekkende resultaten op het gebied van gebruikers, time spent (maar er wordt ook nagedacht over time well-spent) en bekendheid, etc., als ook van de zeer hoge productiewaarde. Ook was er ruimte voor ‘gewoon’ optimaliseren: de QR-scanner werd verbeterd. Echt een van de best geproduceerde activaties, vond de jury. Bovendien is dit een mooi voorbeeld van hoe de combinatie van een digital klant met een digital bureau elkaar versterkt. Hier stond echt de gebruiker (het kind) centraal en daar is ook geld in gestopt. Geval van: groot budget, maar maakt het ook waar in de resultaten.
Winnaar Zilver: #WhatTheFanta Unfolding Flavours – Megawatt
#WhatTheFanta draait om de mysterieuze smaak van een nieuwe blauwe Fanta no sugar. Consumenten worden uitgedaagd om vanuit een 360°-campagne de smaak te achterhalen, niet wetende dat er drie smaken rouleren. COVID-19 maakte nationale sampling onmogelijk. Als alternatief ontwikkelde Fanta een omni-channel activatie met onder andere contentdistributie via influencers. De vraag aan het bureau: interactie met klant op een andere manier, omdat Fanta niet de straat op kon om te laten proeven. Er kwam een zesdelige mockumentary: flavours unsolved. In plaats van samples uitdelen werd ingezet op engagement om de doelgroep te vragen een sample aan te vragen. Het marktaandeel steeg en ook awareness en brand love namen toe. De jury zag hier heel goede samenwerking tussen de klant en het bureau. Qua insights hebben beide partijen heel goed begrepen wat er leeft bij de doelgroep. Het inzicht in doelgroep: ze willen spelen, een avontuur. Mooi dat de engagement op verschillende momenten en niveaus kan: je kunt vaak nog een laag dieper gaan of met een extra puzzle aan de slag. Ook is hier de influencer goed ingezet. Hier is een Corona-probleem (geen samples op straat) uitstekend omgebogen naar iets positiefs.
TOOLS
Winnaar Goud: SenseMath – Q42
Wat heb je aan een wiskundige grafiek, als je deze niet kunt zien? Helemaal niets. Daarom bouwden Q42 en Koninklijke Visio een app waarmee blinde leerlingen grafieken kunnen begrijpen door middel van geluid. Zo wordt wiskunde toegankelijker, bruikbaarder en leuker. De jury zag hier een crossmediale aanpak in optima forma, gebouwd rond user centric design. Dit is overduidelijk een innovatieve nieuwe interface met enorme en positieve impact voor de doelgroep: een bewonderenswaardig goed en uitermate sterk uitgevoerd concept.
Winnaar Zilver: Boijmans Depot – IN10
Het Depot is het eerste publiek toegankelijke museumdepot ter wereld. Het huisvest meer dan 151.000 werken met een totale waarde van acht miljard euro. De app vertelt de verhalen achter de kunstwerken in het Depot. Door de QR-codes te scannen, krijg je toegang tot interactieve stories waarbij je ontdekt hoe de werken in de collectie terecht zijn gekomen, hoe ze zijn gemaakt en hoe ze worden bewaard. Per werk zijn er meerdere swipebare ‘kaartjes’ met achtergrondinformatie en kijk- en denkvragen te zien, maar ook ondersteunende audio en video. De jury vond dit echt een huzarenstuk: een nieuwe manier van interactie met kunst. Dit is een voorbeeld voor musea in binnen- en buitenland: een imposant project met vele technische aspecten en innovaties.
CAMPAIGN
Winnaar Goud: Ride With Us – TDE
Vorig jaar kreeg Jumbo-Visma te horen dat het tijdens de Tour de France niet meer in een geel shirt mocht rijden. Samen met agency TDE wist het team dat probleem razendsnel om te zetten in een kans. In 2021 ging Team Jumbo-Visma niet met 8 renners maar 5.659 renners naar de Tour de France. Fans konden letterlijk en figuurlijk onderdeel worden van de ploeg, door het shirt te kopen waar hun naam vervolgens in opgenomen werd. Resultaat? Zes keer meer omzet dan normaal in een heel jaar. Deze case sprong er voor de jury bovenuit, mede door de hoge effectiviteit. Het is goed gelukt de fans dichterbij de renners te krijgen. De engagement en ROI waren enorm hoog. Deze campagne was zo sterk, dat de jury het zelfs jammer vindt dat deze niet is doorgetrokken naar de lange termijn.
Winnaar Zilver: Ed Sheeran, The Equals Game – LiveWall
In The Equals Game verzamelen Ed Sheeran-fans bloemen in diverse kleuren, om hiermee vlinders in alle soorten te breeden. Door kleurcombinaties met elkaar te delen ontstaan nieuwe vlinders, die tracks van Sheerans nieuwste album Equals ontsluiten. De jury zag hoe hier met een klein budget een vruchtbare bodem is gecreëerd voor een succesvolle albumlancering van Ed Sheeran. Een campagne die in eerste instantie lokaal is opgezet, maar werd opgepikt door een wereldwijd publiek. De campagne is op slimme inzichten uit de gaming-wereld gebaseerd en heeft daaraan waarschijnlijk zijn succes te danken. De doelstelling werd met 100% overschreden. Daarmee, en met een leuke presentatie, een welverdiende tweede plek.
COMMUNITIES
Winnaar Goud: VoorleesExpress bouwt community rond taalontwikkeling – PAQT.com
Stichting VoorleesExpress is opgericht met de missie om deze gezinnen te ondersteunen. Samen met PAQT heeft de stichting in 2021 een nieuw platform gelanceerd. Een belangrijk onderdeel hiervan is de community, waar vrijwilligers elkaar ontmoeten en kennis kunnen delen. De jury vond dit mooi, klein en goed uitgewerkt. Het is moedig dat de stichting is overgestapt naar app-only. Een aantal vrijwilligers haakte hierdoor af, maar de rest die bleef maakt er doorlopend actief en intensief gebruik van. Achter de schermen vindt er onderling veel contact plaats en zijn er makkelijk koppelingen gelegd naar andere groepen belanghebbenden. De jury is van mening dat er veel uitrolmogelijkheden zijn in de verdere omgeving van de app voor ouders/kinderen. Kortom: echt een community en veel verdere potentie.
Winnaar Zilver: Wie is de Mol? app – Elements
De app brengt een grote groep actieve TV-kijkers met elkaar in verbinding. Kijkers zetten hem actief in. Bovendien weten de makers leeftijdsgroepen in de volle breedte te bereiken in serieuze aantallen. Het is bewonderenswaardig hoeveel de app toevoegt aan het TV-programma. Het is uniek in TV-land dat een app direct input levert aan een live TV-programma. De jury geeft ook expliciet een extra pluim voor het bureau dat dit product al vier jaar zo goed maakt. Resumerend: het verbinden van fans is geslaagd. Het is een stap richting een hechtere en nauwer betrokken gebruikersgemeenschap.
E-COMMERCE
Winnaar Goud: Supersnel opwaarderen, overal ter wereld – Soda studio
Met Recharge.com kunnen klanten direct hun tegoeden opwaarderen. Recharge.com is ooit begonnen door letterlijk cadeaubonnen en vouchers bij supermarkten te kopen en deze codes online aan te bieden. De jury was vond dit veelbelovend platform: opschaalbaar, internationaal, snel groeiend, slim aangepakt. Een voorbeeld voor online ondernemen door een Nederlands bedrijf. Alles bij elkaar een imposante case met een wereldwijde aanpak om internationaal positie te pakken. Kortom: dit heeft een enorme wereldwijde potentie en is klaar voor het Web 3.0.
Winnaar Zilver: Transformatie van offline naar e-commerce powerhouse – OrangeTalent
Voor Covid-19 verdiende Heinen de omzet uit winkels. De voornaamste doelgroep was toeristen uit UK, Duitsland en China. Toen toerisme plat lag door Covid, moest Heinen snel schakelen en transformeren om een grote online speler te worden. Daar hoorde een duurzame SEA-strategie om van de webshop een e-commerce-powerhouse te maken. Hier zag de jury een end-to-end-aanpak van productie tot directe verkoop. Een volledige case met een totaalaanpak en goede samenwerking en symbiose tussen opdrachtgever en bureau. Een traditioneel merk greep zo de Corona-crisis aan om te transformeren naar een moderne aanpak. Online blijkt (uiteraard) een goede zet.
SERVICE
Winnaar Goud: Geslaagde digitale transformatie voor WOLF – Netvlies (part of 4NG)
WOLF Rijbewijsshop is een van de grootste rijscholen van Nederland. Er werd een strategische roadmap ontwikkeld met een applicatie die naadloos aansluit bij de klantreis en die WOLF doorlopend ondersteunt met zijn online marketing en het genereren van leads. De jury waardeerde dit als een mooi concept dat heel veel onverwachte voordelen opleverde. Zo kan het bedrijf bijvoorbeeld zonder extra FTE’s aan te stellen gaan verdubbelen. De app is netjes geïntegreerd met andere diensten. Dit is een klassiek maar zeer geslaagd voorbeeld van digitale transformatie in een behoudende branche. WOLF kan de investeringen hiervoor dragen vanwege zijn grootte. De leerling heeft via de app een bijna volledig serviceportfolio tot zijn of haar beschikking: van afspraken maken en examens aanvragen tot theorie bekijken.
Winnaar Zilver: De Tweede Wereldoorlog dichtbij – IN10
De Tweede Wereldoorlog is vastgelegd in miljoenen foto’s, objecten, brieven, filmbeelden, etc. Oorlogsbronnen.nl geeft context aan deze informatie door ze te koppelen aan gebeurtenissen, plaatsen, personen en thema’s. De jury was onder de indruk van hoe groot de sprong is die hier gemaakt is: van losse bronnen naar datakoppelingen en meer. Losse bronnen zijn verhalen en context geworden en dat is wat mensen tegenwoordig willen horen over de oorlog. Dit is het resultaat van een enorme drijfveer van het team. Het uitreiken van de zilveren DIA is bedoeld als aanmoediging om door te gaan. Daarbij maakt de jury wel de kanttekening dat er op het gebied van de user interface nog wat winst is te behalen. Van niet elke plek of persoon in Nederland is natuurlijk iets te vinden, of alleen vrij summiere informatie. Ze zien zo niet de rijke informatie die in de archieven verborgen ligt. Dat is een oplosbaar UX-vraagstuk. Concluderend: het is fascinerend te zien hoe technologie wordt ingezet om van veel losse databases over te gaan naar storytelling. De poging om dat te doen is al een compliment waard. Qua presentatie zijn er nog wat stappen te zetten richting volwassenheid.
FUTURE INTERFACES
Winnaar Goud: SenseMath – Q42
Wat heb je aan een wiskundige grafiek, als je deze niet kunt zien? Helemaal niets. Daarom bouwden Q42 en Koninklijke Visio een app waarmee blinde leerlingen grafieken kunnen begrijpen door middel van geluid. Zo wordt wiskunde toegankelijker, bruikbaarder en leuker. De jury waardeerde in het bijzonder dat dit inderdaad een totaal nieuwe interface is: precies waar deze categorie om draait. De impact van dit product is enorm en de wereldwijde potentie is groot. De tijdswinst van minuten naar seconden is erg knap. Wat de presentatie betreft: gebruiker, opdrachtgever en bureau kwamen bij elkaar in de presentatie om het verhaal extra goed over de bühne te krijgen: ook daarvoor een compliment. Alles bij elkaar een overtuigend en compleet verhaal: een case die aan alle kanten klopt.
Winnaar Zilver: A.I. Vodcast – Willem Wever – KRO-NCRV
Hoe maak je het snel groeiende medium podcasts op een laagdrempelige manier beschikbaar voor kinderen die doof of slechthorend zijn? Met OpenAI-systemen heeft KRO-NCRV op een innovatieve manier een visuele podcast ontwikkeld voor Willem Wever, om een stap te zetten in het maken van inclusieve content. De jury zag hierin een mooi voorbeeld van hoe dankzij een combinatie van bestaande tooling een nieuwe interface is ontwikkeld om een specifieke doelgroep effectief te bereiken. Het hele traject is grondig aangepakt, van onderzoek tot het idee en de uitwerking. Bovendien werd alles helder uitgelegd in de presentatie. Alles bij elkaar een sterk ingestoken ontwikkeltraject en de interface maakt echt een verschil voor de doelgroep.
CORPORATE
In de categorie Corporate zijn er maar drie nominaties. Dat is de reden dat er één winnaar is vastgesteld in plaats van twee binnen deze categorie.
Winnaar Goud: Werken aan de winkel van ……. – Kaliber
Hoe is Bol.com als werkgever? Daar horen een even herkenbaar werkgeversmerk en recruitmentplatform bij die de wereld achter bol.com een gezicht en aantrekkingskracht geven. Om dit uit te dragen moet het platform de wereld achter bol.com een gezicht geven. Dichtbij voelen, relevant zijn en als magneet maar ook als filter werken voor talent. Het platform moet een podium zijn voor de mensen, expertises en functies. De jury beoordeelde deze case als super on-brand: het ziet er heel cool en gaaf uit. Bol.com straalt duidelijk uit wie het is en het bedrijf durft ook te zeggen wanneer een functie niet voor iemand geschikt is. Dat is een nuttige manier om selectie aan de poort te doen. De makers zien zelf ook in dat er met content nog een weg te gaan is om afzonderlijke doelgroepen beter aan te spreken, maar de dit is volgens de jury nu al een geslaagd project.
BRAND
Winnaar Goud: Welkom bij de Unlimiteds – dentsu
T-Mobile en dentsu hebben met deze campagne een functioneel en prijsgericht product een heel persoonlijk gezicht gegeven, zo oordeelde de jury. Ga er maar aan staan: een categorie-attribuut (“unlimited”) claimen als merk. Dat heeft T-mobile naar een compleet ander niveau getild. De vaste propositie en de mobiele propositie (waar T-mobile vooral bekend van was) zijn goed aan elkaar verbonden. inmiddels is T-Mobile de snelst groeiende vaste provider van Nederland. Ook knap vond de jury de manier waarop merk en performance aan elkaar gekoppeld zijn. De samenwerking tussen meerdere agencies en T-Mobile hebben mede bijgedragen aan het succes van deze campagne. Dat maakt deze case tot winnaar in deze categorie.
Winnaar Zilver: Best Kept Secret Festival platform – Bravoure
De vraag van Best Kept Secret was om het festival opnieuw te positioneren en het nieuwe merkverhaal door te vertalen naar een online strategie en website. Het merk Best Kept Secret bestond al 10 jaar, en na 2 jaar corona was er behoefte aan een reset. De uitdaging: hoe breng je een muziekfestival van drie dagen gedurende de rest van het jaar online tot leven? De jury zag een presentatie waarbij zowel de agency als de festivaldirecteur stonden te stralen. Een campagne met een mooie en onderscheidende identiteit. Niet alleen het merk is nieuw leven ingeblazen, er is ook een verbreding ingezet door naast muziek op cultuur in te zetten. Knap om je binnen je merk op deze manier te kunnen ontwikkelen. Deze campagne is niet alleen creatief, er is ook een CDP geïntegreerd om zo de doelgroep beter te leren kennen en te bedienen. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Er ligt een goede basis voor nog meer succes in de toekomst.
EERVOLLE VERMELDINGEN
- Propel – dentsuACHTUNG! Eervolle vermelding
Propel bouwt de meest efficiënte elektrische bootmotoren op zijn gebied. Als nieuw merk wil het de toon zetten voor een stil en milieuvriendelijk product zodat je met een circulaire motor van het water kunt genieten. In een jaar tijd heeft Propel een prachtig product en bijbehorende identiteit op de markt gebracht, zo ziet de jury. Propel is sterk in zijn eenvoud. De merkwaarde is heel goed doorvertaald naar het design. Er wordt slim gebruik gemaakt van de ripple (de waterrimpeling). Propel heeft veel potentie, maar de jury is benieuwd naar de volgende stappen in de branding en kijkt uit naar wat er in de toekomst aan storytelling en interactie zal worden gedaan. Een eervolle vermelding voor dit merk in ontwikkeling. - Moonback – book on the bright side – todaytomorrow Eervolle vermelding
Moonback is meer dan zomaar weer een boekingsomgeving om gasten en hoteleigenaren bij elkaar te brengen. Het is een pleidooi om evenwicht terug te brengen in de markt. Moonback zet een nieuwe standaard, waarin transparantie, respect en feel-good de boventoon voeren. Met als ultieme doel de platformeconomie te herdefiniëren. De jury ziet dat dit is gestart met een heel sterke en inspirerende visie en missie: dat is een sterke basis om vanuit te groeien. De jury ziet dan ook een inspirerend en authentiek merkverhaal, dat nog tijd en aandacht nodig heeft om écht een sterk merk te worden. Nu is er de uitdaging om echt campagne te gaan voeren en aan storytelling te werken. Een eervolle vermelding: de jury hoopt dat Moonback over een jaar terugkomt. - WTFFF!? – Hack The Planet (Q42) & Morrow Eervolle vermelding
Op wtfff.nl staan de ervaringsverhalen van vijf jongeren centraal die online seksueel misbruik hebben meegemaakt en dit hebben overwonnen. De verhalen worden uitgebeeld aan de hand van een geanimeerd artwork en verteld door de jongeren zelf. De jury was er even stil van: de emoties spatten ervan af. Niet alleen was de pitch indrukwekkend, ook het project zelf was erg mooi. Het platform en het design zijn heel conceptueel: alles is één ding, één concept. Het is echt anders. Een enkel jurylid had wat vraagtekens bij de keuze voor Willy Wartaal binnen het platform, en wellicht is er nog verbetering mogelijk bij de vervolgstappen, zoals de verbinding met de hulpverlening. Maar de overall conclusie is: conceptueel heel helder en een duidelijke focus. Dit verdient een eervolle vermelding.
PROFESSIONAL BEST IN TECH
Winnaar: Johan Huijkman – Q42
Een close finish: Johan en Q42 collega Marcel Duin. Johans voorvechterschap voor toegankelijkheid gaf de doorslag. Want hij zet zich al jaren in voor een heel goed doel en doet dat zeer bevlogen met veel positieve energie.
Als geen andere engineer in Nederland weet Johan toegankelijkheid als uitgangspunt te integreren in elke digitale productontwikkeling. Door te denken in kansen en inclusiviteit in plaats van beperkingen is zijn werk vaak grensverleggend. Als ambassadeur van toegankelijkheid heeft hij via kennissessies en conferenties veel impact kunnen maken bij andere programmeurs én ook grote opdrachtgevers zoals HEMA en PostNL.
PROFESSIONAL BEST IN DESIGN
Winnaar: Marten Kuipers – Dept
Marten, onverbeterlijk in zijn ambitie voor design. Hij weet wat er speelt binnen de internationale bureau-wereld en draagt hier zelf aan bij. Het design van het Mauritshuis spat van het scherm af. Waardering ook voor het ambassadeurschap. Marten inspireert collega designers op instagram met ‘DailyDesignDose’, interviewt hij internationale design helden én hij zet zich in om Nederlands digitaal werk te promoten via Dutch Digital Design.
PROFESSIONAL BEST TALENT
Winnaar: Rik van Saane – Robot Kittens
Rik grijpt alles met beide handen aan en zorgt dat het wordt gefixt. Een stagiair die in de praktijk één van de belangrijkste schakels is binnen complexe projecten. Zijn Wapenfeit is McDonald’s – McDeviveryDetector, de speciale rookmelder die automatisch eten bestelt als je eten aanbrandt. Voor talenten als Rik is deze categorie bedoeld: Robot Kittens mag zijn handen dichtknijpen met zo’n jong talent in huis.
Fotografie: Maurice Mikkers (c)
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond