Deel dit artikel
-

DM-branche lanceert privacywaarborg

DM-brancheorganisatie DDMA stelt begin 2009 een privacywaarborg in. Consumenten krijgen een rechtstreeks klachtrecht over schending van hun privacy. Voorzitter Tom Kok: “Het wordt tijd na te denken een weggooiplicht rondom de opt-in regeling”.

DDMA-voorzitter Tom Kok maakte tijdens Xs4all-jubileumcongres Fifi 2008 vrijdag in Amsterdam bekend dat zijn organisatie op 1 januari 2009 een privacywaarborg in het leven roept. "Het wordt een icoon op plekken waar mensen hun gegevens kunnen achterlaten", aldus de branchevereniging met 230 leden.

Royeren leden DDMA

"Consumenten krijgen het rechtstreeks recht te klagen over schending van hun privacy. Mocht de klacht terecht zijn, dan kunnen we sancties aan het lid opleggen. De uiterste sanctie is royement", aldus Kok.

De DDMA wil het privacywaarborg promoten onder de opdrachtgevers van zijn leden. Ze hoopt dat de leden enkel zaken gaan doen met opdrachtgevers die de waarborg ondertekenen.

Kok: "Ik denk dat het privacylandschap er op dit terrein over zes jaar heel anders uitziet dan vandaag, na introductie van het waarborg en een aantal pittige rechtzaken".

De DDMA-baas, tevens oud-partijvoorzitter van D66, stelde over direct marketing: "Verleiden mag, misleiden niet. We moeten mensen bereid zien te houden persoonlijke informatie te delen met de DM-branche.

Tijd voor weggooiplicht

Het wordt echter ook tijd om na te gaan over een weggooiplicht." De praktijk van direct marketing is in Europa gebaseerd op het zogeheten opt in-principe. Burgers en bedrijven mogen enkel met persoonsgerichte reclame wordt benaderd als ze daar expliciet toestemming voor hebben gegeven. Kok vraagt zich echter hardop af hoe lang die toestemming moet gelden. "Toestemming kan een keer ophouden".

Volgens een berekening van de DDMA staat 15 procent van de Nederlanders überhaupt geen persoonlijke gegevens af voor reclamedoeleinden. Tussen de 5 en 15 procent geeft zijn ziel en zaligheid bloot aan de marketingbranche. "De rest is aarzelend, totdat je ze een cadeautje geeft".

Wie niet benaderd wil worden met persoonsgerichte reclame kan zich inschrijven op Infofilter.nl. Volgens Kok staan 1,5 miljoen mensen daarbij ingeschreven.

(v.l.n.r. Moderator Aldith Hunkar, Tom Kok, Alexander Pechtold, Hans Franken)
Pleidooi heroprichting Bits of Freedom

Kok deed zijn uitspraken in een paneldiscussie met D66-voorman Alexander Pechtold en CDA-senator Hans Franken. In de discussie over privacybescherming zegt Pechtold zich in te spannen in zijn rol, maar hij vindt dat het Nederlandse volk zich lankmoedig opstelt in deze discussie.

De D66-politicus: "De stem van burgerrechtenbeweging zou helpen, maar die is er niet uit laksheid. Bovendien kan iedereen het systeem van binnenuit veranderen door lid te worden van een politieke partij. Er zijn maar 300.000 Nederlanders lid van een partij. Jullie hebben toch ook de tijd om op een vrijdagmiddag naar het onbereikbare Amsterdam te komen?"

Pechtold, Franken en Kok riepen op tot de heroprichting van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. Bits of Freedom toonde zich, in de personen van Sjoera Nas en Maurice Wessling, een luis in de overheidspels tijdens discussies over aftappen, auteursrecht, de opslag van verkeersgegevens en spam.

Foto: Wikipedia (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond