Deel dit artikel
-

“Documentum-overname is donderslag bij heldere hemel”

De consolidatie in de contentmanagement-markt is al een tijdje aan de gang, maar de overname van Documentum door hardware-fabrikant EMC voor 1, 7 miljard dollar wekt enige opwinding bij branchegenoten Tridion en Filenet.

EMC is een grote fabrikant van opslagapparatuur en beweegt zich nu nadrukkelijk in de softwaremarkt. Enige tijd geleden nam het Legato over, en nu dus Documentum , een van de grote spelers op de markt voor Enterprise Content Management. EMC betaalt in aandelen, en tegen de huidige koers van het aandeel EMC komt de aangeboden deal neer op ongeveer zeven maal de omzet van Documentum.

Roland Slot, interim CEO van het Nederlandse Tridion , noemt de overname een 'donderslag bij heldere hemel', maar wel goed nieuws voor de content management-sector: "Kennelijk hechten bepaalde partijen hoge waarde aan de groeivooruitzichten voor content management-software. Zeven keer de omzet is echter wel erg hoog. Dat lijkt op een terugkeer naar de gekke tijden. Verder bestaat de kans dat werknemers nu opties gaan verzilveren en de onderneming de rug toekeren. Dat is de tragiek van de software-wereld."

Wanhopige move
Ondanks de hoge waardering zegt Slot de ratio van de deal niet te snappen. "Het lijkt op een wanhopige move van EMC. Men denkt kennelijk dat de marges in de softeware hoger zijn dan in de hardware, maar is EMC ook in staat dat waar te maken? Blijkbaar is het gras groener in de software, maar EMC had ook andere bedrijven kunnen kopen. Dit ligt zo ver van storage af. Waarom blijven ze niet gewoon in hardware en proberen ze daar de beste in te worden? Kijk naar Dell, die weet ook elk jaar de winst te verhogen. Het lijkt erop alsof EMC een conglomeraat wil bouwen."

Volgens Slot zijn er vorig jaar en begin dit jaar ook bij Tridion partijen, waarvan hij de namen niet wil noemen, langs geweest die geïnteresseerd waren in een overname. "Het liefst willen we autonoom groeien om waarde over een langere tijd op te bouwen. Het kost toch 10 tot 20 jaar om echt een goed softwarebedrijf neer te zetten. Wij staan alleen open voor partijen die iets toevoegen, die ons bijvoorbeeld steunen in de verkoop van onze technologie in de VS en Azië. Ook zou ik eerst een alliantie willen aangaan, om te zien of het wel klikt." Dus een partij zoals EMC die zeven keer de omzet biedt, zou door Tridion de deur gewezen kunnen worden? Slot: "EMC zou ik voor ons geen logische fit vinden. Maar bij dergelijke bedragen zouden onze investeerders daar natuurlijk wel serieus naar kijken."

Verrassend
Patrick Hansen, Vice President Alliance & Channel EMEA en interim countrymanager Benelux van de grote Amerikaanse contentmanagement-leverancier FileNet , noemt de acquisitie verrassend: "Het lijkt erop dat EMC Oracle voor wilde zijn, want Oracle heeft sterk naar Documentum gekeken. Oracle zit nu dus met een gat en zal moeten gaan bewegen."

Helemaal vreemd is de combinatie EMC en Documentum echter niet, aldus Hansen, omdat ze al langere tijd samenwerken. Net als Filenet al langer met EMC samenwerkt op het gebied van sales en technologische integratie via Centera, het softwareproduct van EMC voor storage. De samenwerking op het gebied van sales tussen Filenet en EMC wordt nu wel teruggeschroefd, zegt Hansen.

Maar wel is het de vraag of de overname een verstandige zet is, zegt Hansen. "In het verleden zijn overnames van softewarebedrijven door hardwarebedrijven niet altijd goed uitgepakt. De cultuur in bijvoobeeld de salesforce verschilt nogal. Ik denk ook niet dat de huidige salesforce van EMC Documentum tot een succes kan maken. Verder schept het onduidelijkheid in de markt. Hoe gaat Documentum zich profileren nu ze onderdeel van een gigant zijn geworden? Wat moeten de klanten van Documentum ervan vinden?"

Content centric applications
Hoe ontwikkelen Tridion en Filenet zich verder? Roland Slot, onlangs aangetreden als interim CEO van Tridion, is vast van plan zich verder te concentreren op zogeheten 'content centric applications'; applicaties bovenop een contentmanagement-syteem die speciaal ontworpen zijn voor een bepaalde doelgroep. Dat is dus een duidelijke keuze voor innovatieve niche producten op het vlak van web-contentmanagement, en tegen een brede suite van Enterprise Content Management-producten zoals Documentum hanteert. Slot: "Klanten zijn niet zo geïnteresseerd in brede suites, maar wel in open architecturen zodat ze kunnen aansluiten op de functionaliteiten van andere vendors. Het is ook erg moelijk en kostbaar om alle producten in een brede suite up-to-date te houden. Zeker nu een partij als Microsoft de onderkant van de markt betreedt."

Innoveren is mooi, maar kost wel geld. Heeft het private Tridion genoeg? Slot : "Ja. We hebben geen cash-problemen en we gaan dit jaar weer winst uit de bedrijfsvoering genereren. We zullen een beperkte omzetgroei zien, maar we moeten wel op de kleintjes letten. In de loop van het jaar is van 10% van het personeel het contract niet verlengd. Aan R&D geven we 25% van de omzet uit."

Business Process Management
Filenet heeft twee jaar geleden op advies van de onderzoekbureaus Gartner, IDC en Ovum ervoor gekozen om haar suite van Enterprise Content Management uit te breiden met een applicatie voor Business Process Management (BPM), de opvolger van het workflow management, zo vertelt Patrick Hansen. "Bedrijven hebben zwaar onder druk gestaan, kosten bespaard, mensen ontslagen en op een bepaald moment houdt dat op. Dan moet je bedrijfsprocessen gaan stroomlijnen en ERP, CRM en contentmanagement echt laten samenwerken. Daar is BPM voor bedoeld. De combinatie van Enterprise Content Management en BPM is de derde golf na ERP en CRM, en als je echt geld wilt verdienen moet je in deze sector zitten. BPM is hèt onderdeel dat het verschil zal maken."

Het beursgenoteerde Filenet maakte gisteren bekend dat het in het derde kwartaal 89,4 miljoen dollar heeft omgezet met een nettowinst van 2,5 miljoen. Volgens Hansen geeft Filenet 21% van de omzet uit aan R&D.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond