Deel dit artikel
-

“Dotcom-directeur fraudeert vaker”

Ondernemers op internet hebben vaker een "dubieuze achtergrond" dan ondernemers uit andere sectoren. Tot die conclusie komt het Amerikaanse onderzoeksbureau Kroll Associates . Ontduiking van wetgeving, verzwegen faillisementen, verzekeringsfraude en zelfs banden met de georganiseerde misdaad zijn aan de orde, meent Kroll.

Het onderzoeksbureau geldt als een gerenommeerd instituut en doet al ruim 25 jaar onderzoek naar bedrijfsrisico's, roof van intellectueel eigendom en ambtsmisdrijven. Ook verricht het antecedentenonderzoek. Begin dit jaar kreeg het bureau de indruk dat zaken bij dotcoms zich nogal eens in het grijze circuit afspelen. Dat valt overigens niet te wijten aan 'onervarenheid' van jonge start-ups, de meeste 'problemen' werden juist gesignaleerd bij de oudere leidinggevenden.

Kroll onderzocht de afgelopen zes maanden 70 directeuren van internetbedrijven en leden van de raad van commissarissen. Van deze groep bleek 39 procent niet geheel brandschoon zaken te doen. Normaal gesproken verwacht het onderzoeksbureau een uitkomst van 10 procent bij een dergelijk onderzoek. Van de "verdachte" 39 procent blijkt 10 procent banden te onderhouden met de georganiseerde misdaad. Behalve de genoemde overtredingen bleek in een extreem geval ook moord te zijn gepleegd. Twee potentiële investeerders in een dotcom werden vermoord. Uit onderzoek bleek dat ze behalve als venture capitalist ook actief waren als dubieuze handelaren in aandelen en banden hadden met de onderwereld.

Deel dit bericht

1 Reactie

Peter Desmet

Is er dan werkelijk niets nieuw in de new economy. Dit phenomeen is al jaren onderzocht en wetenschappelijk onderbouwd en heet "adverse selection": The potential borrowers (entrepreneurs) who are the most likely to produce an undesirable outcome are the ones who most actively seek out a loan (funding) and are thus most likely to be selected.Als de new economy nou eens ophield met geloven dat er uberhaupt iets new is aan deze economy zou ze gebruik kunnen maken van lessen uit het verleden. Het zou het leven een stuk makkelijker maken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond